8.1 C
România
27 septembrie 2021
Centenarul Filmului Romanesc a pornit de la Iasi si va ajunge in 85 de localitati din Romania si 15 din Rep. Moldova
Filme

Centenarul Filmului Romanesc a pornit de la Iasi si va ajunge in 85 de localitati din Romania si 15 din Rep. Moldova

Centenarul Filmului Romanesc a pornit de la Iasi si va ajunge in 85 de localitati din Romania si 15 din Rep. Moldova. Sâmbătă, 3 februarie, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, a avut loc lansarea proiectului internațional Centenarul Filmului Românesc. 

În cadrul conferinței a fost prezentat și site-ul Centenarului Filmului Românesc www.100filme.ro pe care vor fi consemnate toate opririle caravanei. Site-ul conține o rubrică,unde doritorii de-a aduce Centenarul Filmului Românesc într-o anumită localitate pot solicita acest lucru.

Invitații speciali ai conferinței au precizat aspecte legate de de Centenar, pe care acest proiect le completează și au povestit despre importanța promovării cinematografiei în România. Invitații au precizat importanța faptului că proiectul a pornit și a fost lansat la Iași, oraș în care se va și încheia, în aprilie 2019.

„IAȘUL DĂ DIN NOU TONUL!”
Andrei Giurgia (Manager proiect România): ,,Am ajuns la Chișinău, m-am întâlnit cu Igor Cobileanski la o masă și atunci ne-a venit această idee: 100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe.
Cred că avem nevoie în continuare de promovarea filmului românesc, de întâlnirile pe care cinematografia ni le oferă și de povestea frumoasă pe care trebuie s-o trăim și prin film în 2018.
Nu este deloc ușor, dar ne bucură că am găsit sprijin și încredere la partenerii cu care colaborăm deja de peste șapte ani la festivalul Serile Filmului Românesc. Practic, acum colaborăm cu partenerii și instituțiile care cred în noi, în film și care ne-au arătat că le pasă de viitor”.

Igor Cobileanski (Manager proiect Republica Moldova, regizorul filmului Afacerea Est): ,,Din păcate, doar Chișinăul mai are posibilitatea să urmărească filme românești astăzi. Nu există un sistem de distribuție care ar face posibil ca filmele românești să ajungă și în celelalte orașe. De asta ne dorim ca pe parcursul acestui an să facem cunoscute lumii filmele românești care au luat premii și la Cannes, și la alte festivaluri foarte cunoscute. Va fi un schimb de pelicule și vom avea ocazia să reafirmăm că facem parte din același întreg, din aceeași familie românească”.

Irina-Margareta Nistor (Ambasador cinema): „Filmele de dinainte de 1989 sunt filme care nu au niciun fel de încărcătură ideologică sau bizară, ele se pot vedea în orice moment, cu aceeași afecțiune. (…) Am decis ca fiecare peliculă în parte să fie însoțită de către un cineast. Cred în acest proiect și mi-aș dori să fie precum pachetul de ciocolată: să nu se termine niciodată. De asemenea, cred că după ce se va termina acest proiect, mai multă lume va vrea să meargă la cinema. Acest proiect nu implică doar prezentarea filmelor sau onorarea celor 100 de ani, ci și idee de a crea singura dependență permisă, cinematografia.”

Alexandru Ion Giboi (Director general AGERPRES, co-organizator): „Acest proiect,Centenarul Filmului Românesc, are toate ingredientele ce îl vor transforma într-o emblemă a acestui an. Mi-aș fi dorit să existe un Centenar al Științei, un Centenar al Culturii, dar încercăm să valorificăm ceea ce este”.

Prof. univ. dr. Daniel Șandru (Coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași, organizator): ,,Centenarul Filmului Românesc împlinește programul Centenarului Marii Uniri întrucât are o dimensiune națională și internațională și ne oferă prilejul să rememorăm modul în care s-a construit identitatea noastră ca români . Centenarul nu e doar o privire retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 100 de ani, ci reprezintă o amintire critică a ceea ce s-a întâmplat pe parcursul acestora. Proiectul Centenarul Filmului Românesc arată că Iașul dă din nou tonul, așa cum a făcut și acum 100 de ani și astfel reușim să marcăm, așa cum se
cuvine, Centenarul”.

Prof. univ. dr. Doru Tompea (Universitatea „Petre Andrei” Iași): ,,Anii copilăriei mele erau plini de cărți, lecturi și filme. Cele 100 de filme, din care nu știu câte vor fi producții de până în 1989, cu siguranță că o să fie vizionate cu nostalgie de către generația noastră și cu multă satisfacție estetică de către tineri”.

Andrei Apreotesei (Managerul Ateneului din Iași, organizator): ,,Cred foarte mult în acest proiect, deoarece este un proiect ce uneşte instituţii şi oameni, care asigură o bună vizibilitate Iaşului şi care se înscrie în cadrul proiectelor foarte importante pe care oraşul le oferă”.

Radu Botez (Viceprimarul Municipiului Iași): ,, Este o onoare pentru Primăria Iași să organizeze o astfel de manifestare și cu atât mai mult ne onorează prezența doamnei
Irina-Margareta Nistor, prin faptul că orice s-a realizat în cinematografia română a trecut prin spiritul critic al dumneaei”.

EPISODUL 1: AFACEREA EST LA IAȘI, CU PRIMII INVITAȚI AI CENTENARULUI CINEMATOGRAFIEI
Prima oprire a Caravanei Centenarului Filmului Românesc a fost la Ateneul din Iași, pe 3 februarie 2018, ora 16.00.
S-a scris primul episod, cu ajutorul celor prezenți la proiecția comediei Afacerea Est : regizorul Igor Cobileanski , criticul de film Irina-Margareta Nistor , actorii Daniel Busuioc șiConstantin Pușcașu. Aceștia au fost primii invitați ai caravanei, care au primit câte o distincție specială din partea proiectului . Toate distincțiile au fost înmânate de Irina-Margareta Nistor, Ambasadorul cinematografic al Centenarului.

După film, la sesiunea de Q&A, în urma unei întrebări din public, regizorul Igor Cobileanski a declarat în premieră că pregătește și a doua parte, Afacerea Vest: „În mod cert
nu va exista o continuare «Afacerea Est», există însă posibilitatea să fie «Afacerea Vest»”.

Despre CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC
Centenarul Filmului Românesc este inițiat de Asociația ARTIS (Iași) și Asociația Obștească MIA (Chișinău), iar co-organizator al evenimentului ce se va desfăşura pe parcursul a peste un an de zile este Agenția Națională de Presă AGERPRES. Proiectul este derulat în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi .
Inițiativa include „trasarea” hărții României Mari printr-o Caravană Cinematografică ce vizează traseul istoric: România – Republica Moldova – Cernăuți.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaș i (2017-2020).

Despre ARTIS (Iași)
Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc .
Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc.

Stiri pe aceeasi tema

Sprijin financiar de la Guvern pentru promovarea filmului romanesc in tara si peste hotare

Cristiana Petrariu Bota

OSCAR 2018. Ceremonia premiilor OSCAR® incepe la ora 03.00 (ora Romaniei) la Dolby Theatre din Hollywood

Ioana Badulescu

Festivalul de Film de la Cannes a ajuns la editia a 71-a. Zece regizori vor concura in premiera pentru trofeul Palme d’Or

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult