Cercetarea romaneasca a pierdut o mare valoare, profesor doctor Ioan Stefanescu. De numele sau se leaga „apa vie”, pila de combustibil si masina hibrid pe baza de hidrogen suta la suta romaneasca
Breaking News Social

Cercetarea romaneasca a pierdut o mare valoare: Prof. Dr. Ioan Stefanescu. De numele sau se leaga „apa vie”, pila de combustibil si masina hibrid pe baza de hidrogen suta la suta romaneasca

A murit prof. univ. dr. ing. Ioan Stefanescu, o somitate a cercetarii romanesti, director al Institutului National de Criogenie de la Ramnicu Valcea timp de peste 20 de ani. Ioan Stefanescu s-a stins din viata joi, 25 iulie, la varsta de 71 de ani, inmormantarea urmand a avea loc sambata, 27 iulie.  

Ioan Stefanescu este detinatorul a 22 de brevete de inventii si a 22 medalii de aur la Saloanele Internationale de Inventica si este autorul a 138 de lucrari stiintifice, cinci carti si 20 de lucrari publicate in volumele unor congrese si conferinte internationale. In 1981, Ioan Stefanescu a primit Premiul Academiei Romane pentru Fizica „Dragomir Hurmuzescu”, in 2000, Premiul „Ionel Purica” si Ordinul National Pentru Merit in Grad de Cavaler. Ioan Stefanescu a fost membru in numeroase asociatii stiintifice nationale si internationale, in societati profesionale si este Cetatean de Onoare al municipiului Ramnicu Valcea.

La 48 de ani de cand a intrat prima data pe portile Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice – ICSI Ramnicu Valcea, omul care si-a legat destinul de cel al institutiei pe care a condus-o mai bine de doua decenii, s-a stins joi din viata, transmite pagina locala a ziarului Adevarul.

De numele prof. dr. Ioan Stefanescu se leaga Apa Saracita in Deuteriu, cunoscuta drept „apa vie”, pila de combustibil si masina hibrid pe baza de hidrogen suta la suta romaneasca, cunoscuta sub denumirea de „Lupul electric” – ambele avand legatura cu initierea Platformei Nationale si a Centrului National de Hidrogen si Pile de Combustie de la Ramnicu Valcea.

Acestea sunt doar o parte dintre descoperirile la care fostul director general al ICSI a avut o contributie majora. „Apa vie” este o apa microbiologic pura, mineralizata, cu proprietati antiimbatranire si anticancer, comercializata in Romania, Ungaria, Japonia si SUA sub denumirea QLARIVIA. „

Lupul electric” reprezinta o masina care urmeaza sa fie lansata pe piata in viitorul apropiat, fiind alimentata in intregime in varianta hidrogen sau varianta pile pe combustibie, adica electrica. Pila de hidrogen sau pila de combustie, hidrogenul fiind considerat combustibilul viitorului, dupa terminarea petrolului, are capacitatea de a transforma hidrogenul in energie electrica la un randament foarte inalt. A fost gandita pentru a transforma in energie electrica uriasul zacamant de hidrogen sulfurat – un gaz otravitor si inflamabil existent in Marea Neagra, la adancimi de peste 200 de metri.

Imagine similarăTot de numele dr. Ioan Stefanescu se leaga o serie de idei si proiecte asociate fuziunii nucleare – „apa grea”, criogeniei si echipamentelor specifice, mediului si calitatii vietii, sigurantei alimentare, transferului tehnologic si serviciilor de specialitate etc. Ultima realizare notabila a cercetatorului valcean a fost brevetata in 2016.

Ioan Stefanescu a obtinut pentru Romania „Marele premiu al Salonului INNOVA”, de la Barcelona, in 2017. Este vorba despre „Procedeul de obtinere al adsorbantului carbonic derivat din cenusa si a adsorbantului astfel obtinut”, care ii are ca autori pe dr. Elena David – detinatoarea Premiului Organizatiei Mondiale de Proprietate Intelectuala (OMPI) pentru cel mai bun inventator – femeie si dr. Ioan Stefanescu, ambii de la ICSI Ramnicu Valcea. Inventia este menita sa capteze dioxidul de carbon, avand ca urmare protectia mediului prin reducerea poluarii, reciclarea deseurilor; producerea de energie curata; producerea de materiale selective; tehnologii de separare si purificare gaze; etc.

Cercetatorul Ioan Stefanescu a obtinut in 1981 Premiul Academiei Romane pentru Fizica „Dragomir Hurmuzescu”, in 2000 – Premiul „Ionel Purica” , in 2003 – Premiul „Constantin Miculescu” al Academiei Romane, precum si Ordinul National Pentru Merit si Grad de Cavaler, in 2000. A detinut, printre altele, zeci de brevete si cereri de brevete de inventii (peste 25), 35 Medalii de Aur la Saloanele Internationale de Inventica si alte zeci de argint si bronz, 19 Premii speciale la Saloanele Internationale de Inventica.

Personalitate a mediului academic romanesc, a fost membru in diverse comisii, consilii, consilii de administratie, comitete din domeniu, dar si asociatii nationale si internationale precum: Academia Europeana pentru Stiinta si Arta Austria; Societatea de Fizica din Romania; Asociatia Romana de Energie Nucleara; Asociatia Oamenilor de Stiinta; Societatea Europeana de Fizica; Academia Internationala de Stiinte Energoinformationale – Rusia; Consiliul Stiintific al Institutului National de Metrologie; Consiliul de Administratie al ROLAB; Comitetul de Directie al RENAR, COFINUC – pe langa Agentia Nationala pentru Cercetare Stiintifica, Consiliul Naaional de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii etc., precum si presedintele Comisiei 10 din cadrul Colegiului Consultativ pentru Cercetare si Inovare al MEC.

A imbinat cariera stiintifica cu cea didactica, iar prin realizarile stiintifice de exceptie a pozitionat Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice – ICSI Ramnicu Valcea pe harta cercetarii de varf din Europa, prin pozitia de nisa pe care a detinut-o in domeniul mediului si al calitatii.

Dr. Ioan Stefanescu a detinut functia de director general din 1994 pana in 2016, fiind pana acum membru in Consiliul de Administratie al acestei institutii pe care a preluat-o de la academicianul Marius Sabin Peculea, ca specialist in sisteme si instalatii criogenice si de separari izotopice pentru energetica nucleara, expertizari asupra instalatiilor de obtinere a apei grele, managementul de siguranta a sistemelor si apa saracita in deuteriu – efecte biologice. In timpul vietii, cercetatorul Ioan Stefanescu s-a declarat ferm convins ca, in viitor, vom dispune de masini „absolut „curate”, cu hidrogen sau electric / hidrogen”, al caror promotor, cel putin in tara noastra, va fi chiar institutul pe care l-a condus.

In urma cu cativa ani, sustinea ca: „Tehnologiile criogenice si izotopice sunt portaluri ale Romaniei catre elita cercetarii” precizand ca din anumite puncte de vedere, suntem cu 50 de ani inaintea sistemului, avand in vedere ca multe dintre cercetarile de la ICSI Ramnicu Valcea reprezinta „o noutate absoluta”, pentru care tara nu este pregatita, lucru intalnit de altfel si la alte natiuni mai dezvoltate.

Specialist intr-un domeniu ce uneori pare desprins din zona SF, personalitate complexa si directa, prof. dr. Ioan Stefanescu a recunoscut, in mai multe ocazii, ca: „Politicile in cercetarea romaneasca se reseteaza la un ciclu aproximativ de patru ani”, discontinuitatile constituind o bariera in calea progresului stiintei in Romania. A crezut in permanenta in capacitatea tinerilor de a schimba lumea, motiv pentru care a declarat ca este important sa se gaseasca solutii de a convinge tinerii cu potential sa ramana si sa se implice in sistemul de cercetare romanesc, avand in vedere ca infrastructura Romaniei in acest domeniu este similara celor din tarile dezvoltate, iar conditiile de lucru sunt apropiate, recunoscand in acelasi timp ca lipsa celor „cu adevarat chemati” este acuta.

Dupa cum recunoastea intr-un interviu acordat, in urma cu doi ani, unei publicatii de profil – „Market Watch” – dintre cele trei ingrediente care pot face posibil succesul: viziunea, actiunea si visele, Romaniei nu-i lipseste decat unul: „Viziunea fara actiune este doar un vis. Actiunea fara viziune, doar pierdere de timp. Viziunea insotita de actiune poate schimba lumea”, dar pana la a „schimba nu lumea, ci macar Romania” – „noua ne lipsesc visele”, intelegand prin acest lucru programele care „sa contribuie direct la bunastarea tarii”, dand exemplu „prea putin cunoscutul program de cercetare nucleara, care a contribuit decisiv la implementarea energeticii nucleare in Romania” anihilat in ultimii ani.

ICSI Ramnicu Valcea face parte, de mai bine de 20 ani, din marea familie a cercetarii din domeniul fuziunii nucleare, fiind membru al unui valoros consortiu de cercetare – Tri-Pla-CA – care participa la proiectarea si realizarea instalatiilor primului Reactor Termonuclear Experimental International – ITER, alaturi de insitutii similare din Germania, Franta si Italia (KIT, CEA si ENEA).

Stiri pe aceeasi tema

Bilete de avion la pret redus oferite de compania aeriana Wizz Air

Ioana Badulescu

Doctorul Adrian Bot, premiat cu echivalentul Premiului Nobel in Biotehnologie pentru Yescarta, tratamentul care va aduce o noua era in tratamentul cancerului: Noi, ca specie, nu mai suntem la cheremul evolutiei darwiniste

Ioana Badulescu

ROMANIA – IRLANDA DE NORD 2-0 (0-0) in preliminariile Euro 2016

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult