Studiu: 40% dintre romani economisesc tot anul pentru a pleca in vacanta
Turism

Certificatul de vaccinare ar putea fi introdus de mai multe tari cu scopul de a salva turismul

Certificatul de vaccinare anti Covid nu este obligatoriu, insa ar putea fi introdus de mai multe tari cu scopul de a salva turismul, sector puternic lovit de pandemie. Tarile din UE demareaza proceduri pentru introducerea unui „certificat de vaccinare”, desi Comisia Europeana este inca dezbinata in privinta aprobarii unui astfel de pasaport care va permite posesorilor sai sa revina la viata normala.

Mai multe state din Europa se indreapta catre introducerea certificatului de vaccinare, o sustinatoare vocala fiind Grecia, al carei turism a avut mult de suferit din cauza virusului SARS-CoV-2.  Totodata, Danemarca, Suedia, Polonia, Romania, Estonia se indreapta deja unilateral in aceasta directie, iar presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a caracterizat un astfel de certificat ca fiind necesar, fara insa, dupa cum a subliniat ea, sa fie nevoie „sa existe reguli noi”, o linie pe care se situeaza si cei mai puternici parteneri, Franta si Germania.

Unul dintre primii sustinatori ai „certificatului”, premierul Greciei, nu numai ca a ridicat problema luna trecuta la summitul UE, ci a ajuns si la un acord cu Israelul pentru primirea cetatenilor vaccinati in Grecia, noteaza Kathimerini.

In acest caz, Kyriakos Mitsotakis a actionat unilateral, ceea ce nu face de obicei (si pe buna dreptate) in deciziile europene care vizeaza problemele majore, dar pentru Grecia problema turismului este arzatoare si trebuie pregatita din timp.

Inca un an cu plaje goale in Grecia va insemna colapsul economiei

Un al doilea an cu plaje goale sau aproape goale va fi dezastruos pentru domeniul turismului si economia greaca, in general. „Certificatul de vaccinare”, daca va fi adoptat, nu va salva, in prima faza cel putin, turismul grecesc, dar ii va da o gura de oxigen.

Vaccinarea in intreaga lume avanseaza lent, doar Israelul se afla la ani-lumina distanta dupa ce si-a vaccinat deja cea mai mare parte a populatiei si, prin urmare, cetatenii sai pot calatori fara a fi nevoie sa fie pusi in carantina si fara riscul de a contracta si de a transmite virusul. Conform datelor disponibile, 700.000 de israelieni, adica 10% din populatia tarii, vizitau Grecia in fiecare an, in perioada pre-Covid, de aceea premierul grec a incercat sa deschida acest rezervor de turisti.

Trebuie gasite solutii pentru haosul de la granitele grecesti
Cu sau fara certificat, europenii si americanii vor intarzia sa vina in Grecia, daca nu va exista o revenire la normal la nivel mondial. Turistii din tarile balcanice si cei din Europa Centrala, cateva milioane adica, vor fi primii care vor veni, in special pe cale rutiera, pe coastele grecesti, odata ce situatia se normalizeaza oarecum.

Autoritatile grecesti trebuie sa planifice din timp primirea acestor turisti, atat in statiunile turistice, cat mai ales la frontiera. Haosul de nedescris de anul trecut de la punctele de trecere a frontierei de la Promachonas, Kakavia, Evzoni, Nymfaia nu trebuie sa se mai repete.

Articole asemănătoare

Vara asta, explorează Europa! 7 destinații cool pentru o aventură de neuitat

Lucy Ionesco

Danemarca implementeaza noi reguli pentru divort. Cuplurile trebuie sa astepte trei luni si sa treaca prin sedinte de consiliere

Lucy Ionesco

Primul sat lacustru din Romania se afla la Berzasca, judetul Caras-Severin. Turistii straini se inghesuie sa isi rezerve o vacanta aici

Lucy Ionesco