Cetatenii UE vor trebui sa raspunda la trei intrebari daca vor ramane in Marea Britanie dupa Brexit. Vor fi doua tipuri de statut
Externe

Cetatenii UE vor trebui sa raspunda la trei intrebari daca vor ramane in Marea Britanie dupa Brexit. Vor fi doua tipuri de statut

Cetatenii UE din Regatul Unit vor trebui sa raspunda online la trei intrebari „simple”, daca vor sa continue sa traiasca in Marea Britanie dupa Brexit. Declaratia a fost facuta de secretarul de Interne, Sajid Javid. „Nu vom cauta scuze pentru a nu acorda statutul stabilit”, a declarat Javid. De precizat ca, dupa Brexit, vor fi acordate doua tipuri de statut: statutul stabilit – pentru cei care au trait in Marea Britanie timp de cinci ani sau mai mult si statutul pre-stabilit – pentru cei care au trait in Marea Britanie mai putin de cinci ani, transmite RoNews.co.uk.

Schema privind cele trei intrebari ar urma sa se desfasoare pe tot parcursul perioadei de tranzitie de doi ani, dupa ziua de aplicare efectiva a Brexitului, respectiv pana in iunie 2021.

Cetatenii UE vor fi rugati sa-si dovedeasca identitatea, vor fi intrebati daca au condamnari penale si daca locuiesc in Marea Britanie. Raspunsurile lor vor fi verificate in baza bazelor de date guvernamentale, o decizie urmand a fi data „foarte rapid”.

Oficialul guvernamental a mai precizat ca nu vor fi probleme in acordarea de catre Guvernul britanic a statutului, pentru cei care nu il vor obtine existand motive intemeiate.

Javid a spus ca vor fi acordate doua tipuri de statut: a). Statutul stabilit – pentru cei care au trait in Marea Britanie timp de cinci ani sau mai mult; b). Statutul pre-stabilit – pentru cei care au trait in Marea Britanie mai putin de cinci ani.

Sistemul va functiona online si prin intermediul unei aplicatii smartphone, a spus Javid.

Guvernul din Marea Britanie doreste sa puna in aplicare normele noii schemi pana in iulie, iar oamenii sa se poata inscrie din toamna.

Dl Javid a explicat ca doreste ca sistemul sa fie pe deplin operational pana la „inceputul anului viitor”, adaugand ca doreste sa evite o „crestere” a solicitantilor atunci cand Marea Britanie va parasi efectiv UE in martie 2019.

Schema ar urma sa se desfasoare pe tot parcursul perioadei de tranzitie de doi ani, dupa ziua de dupa Brexit si dupa aceea, a declarat secretarul de stat, pana in iunie 2021.

Exista 3,8 milioane de cetateni UE in Marea Britanie si aproximativ 900.000 de cetateni britanici in UE, potrivit cifrelor ONS.

Ambele parti ale negocierilor privind Brexitul au hotarat sa obtina statutul de expati pana cand Marea Britanie va parasi UE in martie 2019. Dar orice intelegere pe care o vor ajunge va trebui sa fie ratificata de Parlamentul European si acceptata de statele membre.

Daca Marea Britanie va parasi UE fara o intelegere, atunci statutul cetatenilor britanici care traiesc in statele membre ale UE este mai putin sigur.

Marea Britanie ar astepta ca statele membre sa permita britanicilor care traiesc in UE aceleasi drepturi pe care intentioneaza sa le acorde cetatenilor UE in Marea Britanie, dar ar fi fost nevoie de o decizie la nivelul fiecarei tari.

Stiri pe aceeasi tema

Le Nouvel Observateur: Europenii au reusit cu greu sa inteleaga ca evolutia lumii este contrara filosofiei lor a compromisului

Ioana Badulescu

Boris Johnson, o noua infrangere in Parlamentul Marii Britanii. Legislativul a votat pentru amanarea Brexit

Cristiana Petrariu Bota

Situatia se degradeaza in Franta, creste numarul deceselor din cauza Covid-19. Presedintele Macron se adreseaza natiunii in aceasta seara

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult