7.6 C
România
16 octombrie 2021
Social

Cheltuielile cu sănătatea în țările OECD au început din nou să crească .

Cheltuielile cu sănătatea au început din nou să crească în 2012 în țările membre ale Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) dar ritmul de creștere rămâne sub cel înregistrat înaintea crizei, în special în Europa, arată datele statistice publicate luni de OECD.

După o stagnare și chiar o scădere din cauza crizei, în 2012 cheltuielile cu sănătatea pentru cele 34 de țări membre ale OECD au reprezentat, în medie, 9,3% din PIB, în creștere față de 9,2% din PIB în 2011.

În rândul statelor membre, în Franța cheltuielile cu sănătate au reprezentat 11,6% din PIB, fiind devansate doar de cele din SUA (16,9%) și Olanda (11,8%).

În Europa, chletuielile cu sănătatea au continuat să scadă în 2012 în Grecia, Italia, Portugalia și Spania, la fel ca și în Cehia și Ungaria. În Grecia, cheltuieile cu sănătate au fost în 2012 cu 25% mai mici în termeni reali decât în 2009, în principal din cauza reducerii cheltuielilor publice. În alte regiuni ale lumii, tendința este de creștere, în Chile și Mexic acestea au crescut cu 6,5% și 8,5%, grație eforturilor de extindere a asigurărilor de boală și a accesului la sistemul de sănătate.

În timp ce cheltuielile pentru spitale au crescut în multe țări în 2012, aproape două treimi din țările OECD au înregistrat o scădere reală a cheltuielilor pentru produse farmaceutice după 2009. ‘Aceste reduceri se explică în principal prin reducerile de prețuri, deseori în urma negocierilor cu producătorii, și creștere pieței medicamentelor generice’, explică OECD.

Între 2008 și 2012 ponderea medicamentelor generice a crescut, în medie, cu 20% pentru a ajunge la 24% din cheltuieile totale cu produse farmaceutice. Creșterea a fost una deosebită în Spania (100%), Franța (60%), Danemarca (44%) și Marea Britanie (28%).

Înființată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 34 de state membre OECD dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii.

Stiri pe aceeasi tema

Informatii noi despre starea de sanatate a Regelui Mihai

Cristiana Petrariu Bota

Elevii romani au obtinut cel mai mic punctaj la testele PISA 2018, cele mai slabe rezultate din ultimii sapte ani. Ce spune Ministerul Educatiei

Cristiana Petrariu Bota

Oprescu a reclamat-o pe doctorita de la cabinetul Arestului central al Capitalei pentru ca ii pune viata in pericol

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult