12.4 C
România
1 octombrie 2022
SUA VS CHINA
Externe

China a eliminat 20 de spioni americani incepand cu 2010

Presa americana anunta ca CIA a pierdut incepand cu anul 2010 in jurul a 20 de spioni amplasati in China lucru care a daunat grav culegerii de informatii din marele sau rival asiatic. Agenti secreti americani ar fi fost ucisi sau incarcerati din ordinul guvernului chinez  in ceea cea ar putea fi cel mai mare esec al CIA din ultimele decenii.

De vina ar fi fost o bresa de spionaj considerata „dezastruoasa” de mai multe voci provenite din randul actualilor si fostilor oficiali americani. Acest insucces de proportii au provocat mari probleme la nivelul agentiilor de informatii si de justitie din Washington preocupate mult timp sa limiteze efectele.

Ancheta inceputa la nivelul agentiilor americane de spionaj nu a dus la o concluzie in privinta cauzelor dezastrului. S-a mers pe ideea unei „cartite” din CIA care a tradat SUA, s-a luat in calcul si posibilitatea ca guvernul chinez a reusit sa decodeze sistemul secret utilizat de CIA pentru a spiona insa situatia nu s-a clarificat pana in prezent.

In schimb nu exista neintelegeri privind daunele provocate. Incepand cu ultimele saptamani din 2010 si pana la sfarsitul anului 2012, potrivit unor oficiali americani, chinezii au ucis cel putin 12 dintre sursele CIA.

Potrivit declaratiilor a trei oficiali, una dintre surse a fost impuscata in fata colegilor sai in curtea unei cladiri guvernamentale – mesaj pentru altii care ar mai fi putut lucra pentru agentia de informatii a SUA.

Alti informatori au fost trimisi la inchisoare

Chinezii au ucis sau incarcerat 18-20 dintre sursele CIA din tara, efectiv destramand o retea pentru construirea careia se muncise ani de zile, au spus doi fosti inalti oficiali din SUA,

Evaluarea daunelor unei operatiuni de spionaj demascate poate fi dificil de realizat, dar acest episod a fost considerat deosebit de daunator. Numarul informatorilor pierdut in China, au spus oficialii americani, poate fi comparat cu cel din Uniunea Sovietica si Rusia din timpul tradarilor lui Aldrich Ames si Robert Hansse, fosti angajati CIA si FBI, care au dezvaluit Moscovei informatii ani de zile.

Acest episod chinezesc, necunoscut publicului pana acum, arata cat de mult succes aveau chinezii in a impiedica eforturile de spionaj ale SUA si in furtul de secrete cu ani inainte de cunoscuta bresa din 2015 care a dat Beijingului acces la dosarele a mii de angajati guvernamentali, inclusiv din sectorul informatiilor.

CIA considera spionajul in China drept una dintre prioritatile sale, dar extinsul aparat de securitate al tarii face ca obtinerea de surse de catre serviciile occidentale sa fie extraordinar de dificila.

Related posts

Premierul Ungariei a dat ordin sa se construiasca o linie de aparare la granita cu Romania

Lucy Ionesco

ALEGERI IN ITALIA. De rezultatul alegerilor parlamentare de astazi depinde directia in care va merge Italia si UE

Ioana Badulescu

Motociclistii fideli ai Kremlinului, pe drumul Armatei Rosii spre Berlin

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult