China ar fi impus restrictii la publicarea unor lucrari de cercetare privind originile noului coronavirus
Breaking News IT/Stiinta

China ar fi impus restrictii la publicarea unor lucrari de cercetare privind originile noului coronavirus

China a impus cenzura asupra cercetarilor academice despre originile noului coronavirus, conform unei directive a guvernului si a notificarilor online publicate de doua universitati chineze, dar care ulterior au fost eliminate din mediul online, transmite CNN. Un cercetator chinez, care nu a dorit sa-si dezvaluie identitatea de teama unor represalii, a spus ca modul in care China controleaza publicarea acestor lucrari ar putea bloca o cercetare stiintifica importanta. Cu alte cuvinte, toate articolele stiintifice despre coronavirus trebuie sa treaca de Partidul Comunist Chinez (PCC).

„Cred ca este un efort coordonat din partea guvernului chinez de a controla () povestea acestui virus si de a-l creiona ca si cum focarul nu si-ar avea originile in China”, a declarat cercetatorul pentru CNN. „Si nu cred ca vor tolera intr-adevar niciun studiu obiectiv care sa investigheze originea acestei boli”, a adaugat el.

In conformitate cu noua politica chineza, toate lucrarile academice despre Covid-19 vor fi supuse unor verificari suplimentare inainte de a fi transmise spre publicare. Studiile privind originea virusului vor fi examinate suplimentar si vor trebui sa primeasca aprobare de la oficialii guvernului central, se preciza in postarile facute de doua universitati chineze, ulterior eliminate. 

Un expert medical din Hong Kong, care a colaborat cu cercetatorii continentali pentru a publica o analiza clinica a cazurilor Covid-19 intr-un jurnal medical international, a declarat ca munca sa nu a fost supusa unei asemenea verificari in februarie.

Acesta par a fi cele mai recente actiuni ale guvernului chinez in efortul sau de a controla publicarea oricarui material sau lucrari stiintifice cu privire la originile pandemiei coronavirusului, care a luat peste 100.000 de vieti si a imbolnavit 1,7 milioane de oameni in intreaga lume de la izbucnirea lui pentru prima data in orasul chinez Wuhan in decembrie.

Incepand cu sfarsitul lunii ianuarie, cercetatorii chinezi au publicat o serie de studii despre Covid-19 in jurnale medicale internationale influente. Unele descoperiri despre cazurile de coronavirus timpuriu – cum ar fi aparitia pentru prima data a tranzitiei virusului de la om la om – au ridicat foarte multe semne de intrebare si au starnit controverse in randul societatii chineze.

Si de aceasta data, autoritatile chineze par sa aiba ultimul cuvant in ceea ce priveste continutul lucrarilor de cercetare privind Covid-19.

Conform directivei emise de Departamentul de Stiinta si Tehnologie din cadrul Ministerului Educatiei din China, „lucrarile academice despre originea virusului trebuie sa fie strict si atent gestionate”. Directiva stabileste mai multe etape de aprobare ale acestor lucrari, incepand cu comitetele academice din universitati. Acestea sunt apoi trimise Departamentului de Stiinta si Tehnologie de la Ministerul Educatiei, care apoi transmite documentele catre o grup de lucru din cadrul Consiliului de Stat pentru verificare. Abia dupa ce vor parcurge cu succes acesti pasi, lucrarile vor putea fi trimise de universitati la publicare.

Alte lucrari pe tematica Covid-19 vor fi analizate de comitetele academice ale universitatilor, pe baza unor conditii precum „valoarea academica” a studiului si daca „momentul publicarii” este corect.Directiva se bazeaza pe instructiuni emise in cadrul unei reuniuni din 25 martie, tinuta de grupul de lucru al Consiliului de Stat cu privire la prevenirea si controlul Covid-19. 

Documentul a fost postat pentru prima data vineri dimineata pe site-ul web al Universitatii Fudan din Shanghai, una dintre cele mai importante universitati din China. Cand reporterul CNN a sunat la un numar de contact mentionat la sfarsitul avizului, un membru al departamentului de stiinta si tehnologie al ministerului Educatiei a confirmat ca a emis directiva.

„Nu trebuie sa fie facut public – este un document intern”, a spus persoana, care a refuzat sa-si dezvaluie numele. Cateva ore mai tarziu, pagina Universitatii Fudan a fost stearsa.

De asemenea, Universitatea Chineza de Geostiinta din Wuhan a postat o notificare similara cu privire la verificarea suplimentara a lucrarilor de cercetare pe tema Covid-19 pe site-ul sau web. Ulterior, pagina a fost stearsa, dar o versiune a sa a ramas accesibila in cache. 

Cercetatorul chinez care a vorbit cu CNN a declarat ca avizul a fost emis in urma cu cateva zile, adaugand ca doar cercetarile despre Covid-19 au fost supuse controalelor suplimentare.

David Hui Shu-cheong, un expert in medicina respiratorie la Universitatea Chineza din Hong Kong, a declarat ca nu a intalnit niciun fel de verificare suplimentara atunci cand el si o echipa de cercetatori chinezi au publicat o analiza clinica a cazurilor Covid-19 in New England Journal of Medicine in luna februarie.

 

Stiri pe aceeasi tema

JAMALA (UCRAINA) A CASTIGAT EUROVISION 2016! Razboi pe tabela intre Ucraina si Rusia, povestea Eurovision continua in 2017 la Kiev

Cristiana Petrariu Bota

CCR, decizie interpretativa pe OUG privind starea de alerta: Este constitutionala, dar nu poate sa restranga drepturi si libertati ale cetatenilor

Cristiana Petrariu Bota

Ministrul Justitiei a anuntat ca declanseaza procedura de revocare din functie a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult