Cina de vis oferita de Donald si Melania Trump cuplului Emmanuel si Brigitte Macron in sala de cine de la parterul Casei Albe
Externe

Cina de vis oferita de Donald si Melania Trump cuplului Emmanuel si Brigitte Macron in sala de cine de la parterul Casei Albe

După revederea călduroasă de luni între Donald Trump şi Emmanuel Macron, urmată de o cină la reşedinţa lui George Washington, preşedinţii american şi francez îşi vor testa astăzi «prietenia» cu care se laudă. Momentul-cheie al vizitei lui Macron în SUA a avut loc la Casa Albă. O întrevedere mai întâi în tête-à-tête cu Trump, apoi deschisă şi principalilor colaboratori, în cursul căreia cei doi şefi de stat au abordat chestiunile sensibile şi care îi divizează, transmite RFI.

Dosarul nuclear iranian şi taxa vamală pe care liderul american vrea să o impună partenerilor săi pe oţel şi aluminiu figurează cap de listă. Urmează apoi, pentru Emmanuel Macron, un dejun la Departamentul de stat oferit de vice-preşedintele american Mike Pence, întâlniri cu oameni de afaceri americani, cu veterani din al doilea război mondial şi cu membrii comunităţii franceze din SUA. In fine, în cursul serii, după negocierile intense din cursul zilei, la Casa Albă are loc tradiţionala cină de stat. Ce se va mânca cu această ocazie?

Circa 120 de persoane au fost invitate să ia parte la această primă cină de stat oferită de preşedintele Donald Trump unui oaspete străin, în speţă omologului său francez Emmanuel Macron. Contrar tradiţiei, actualul locatar al Casei albe a invitat puţini membrii ai Congresului american – şi doar un democrat – şi niciun jurnalist.

Meniul cinei oficiale, foarte american şi întocmit de prima doamnă a SUA, dar realizat de chefa Casei albe, a fost publicat pe situl preşedinţiei americane. Ca aperitive, invitaţii vor gusta o tartă cu brânză de capră însoţită de gem de roşii, un crumble de biscuiţi şi salată. Toate legumele servite la masă vin din grădinile Casei albe unde au fost plantate de Michelle Obama. Felul principal propus de gazde sunt cotlete de miel pascal însoţite de o jambalaya de orez din Carolina, gătit în tradiţia de la New Orleans. O serie de alte specialităţi din statul Louisiana vor fi şi ele servite alături de felul principal. In fine, la desert se va servi o tartă cu nectarine infuzate cu miere de la Casa Albă însoţită de îngheţată.

Cu toate că Donald Trump nu bea alcool – spre deosebire de Emmanuel Macron care a recunoscut recent că bea zilnic vin la dejun şi la cină – gazda americană le oferă oaspeţilor săi o selecţie de vinuri care «simbolizează prietenia istorică între cele două ţări». Ca vin alb, un Domaine Serene Chardonnay «Evenstad Réserve» din 2015, soi de viţă de vie originară din Burgundia dar cultivată azi şi în Oregon. Vinul roşu al cinei de stat este Domaine Drouhin Pinot Noir «Laurène» 2014, de asemenea din Oregon. In fine, pentru a însoţi desertul, Casa Albă prezintă un demi-sec pe nume Schramsberg «a cărui dulceaţă şi efervescenţă însoţeşte perfect tarta cu nectarine» precizează preşedinţia americană.

Cina de stat oferită de cuplul Donald şi Melania Trump cuplului Emmanuel şi Brigitte Macron se desfăşoară în sala de cine de la parterul Casei albe. Vesela este din porţelan şi datează din epoca preşedinţilor Bill Clinton şi George W. Bush. Tacâmurile, fabricate de Tiffany şi Kirk, provin din colecţia Casei albe.

In fine, decorul este superb. Sala de mese a preşedinţiei va fi decorată cu mii de crenguţe de liliac şi cireşi înfloriţi iar orchestra naţională de la Washington se va ocupa de animaţia muzicală a cinei. Foarte diferit de era lui Barack Obama când în saloanele Casei albe venea să cânte Beyoncé iar printre invitaţi se numărau artişti sau staruri de la Hollywood.

Sursa: RFI

Articole asemănătoare

VIOLENTE UCRAINA: Peste 100 de morti si 500 de raniti

Bogdan

Iesirea Marii Britanii din UE a fost influentata de Rusia prin 150.000 de conturi de Twitter

Lucy Ionesco

Marea Britanie va interzice achizitionarea de vehicule diesel si pe benzina din anul 2040

Delia Ion