Cine este Nicusor Dan, noul primar al Capitalei sustinut de PNL si USR-PLUS
Politica

Cine este Nicusor Dan, noul primar al Capitalei sustinut de PNL si USR-PLUS

Nicusor Dan a castigat cursa pentru Primaria Bucuresti detasat, dupa cum arata sondajul CURS-Avangarde. 47.2% e procentul pe care l-ar fi obtinut candidatul sustinut de PNl, USR si PLUS. Gabriela Firea, actualul primar, a fost votata de 39%,in timp ce Traian Basescu a strans 8.6%.

Cine este Nicusor Dan, noul primar general al Capitalei

Nicusor Dan, noul primar general al Capitalei sustinut de Partidul National Liberal si de USR-PLUS, era la a treia incercare de obtinere a acestei functii, dupa candidaturile din 2012 si 2016.

Candidatul Nicusor Dan are 50 de ani, este matematician de profesie, cu un doctorat la Paris, dar este si un cunoscut activist social.

In 2008, el a fondat Asociatia ”Salvati Bucurestiul”, dupa care a blocat in instanta mai multe proiecte care ar fi afectat cladirile istorice din Bucuresti si spatiile verzi.

Dupa anuntarea candidaturii la functia de primar general, ca independent, in noiembrie 2011, Dan a obtinut sustinerea unor personalitati precum filosoful Andrei Plesu, istoricul Andrei Pippidi sau politologul Cristian Preda.

Cu toate acestea, la alegerile locale din 2012 s-a clasat pe locul al 3-lea, un rezultat foarte bun pentru un om care nu a beneficiat de sprijinul unei formatiuni politice, care si-a facut campania cu voluntari si care s-a axat in special pe online.

Dupa prima experienta electorala, Nicusor Dan decide sa-si permanentizeze prezenta in politica, iar pe 1 iulie 2015 anunta infiintarea Uniunii Salvati Bucurestiul.

In 2016, Nicusor Dan a candidat din nou pentru postul de primar general si a intrunit 30,5% din optiuni, sub scorul de 46% al Gabrielei Firea (PSD), dar aproape de 3 ori mai mult decat cel al candidatului liberal Catalin Predoiu.

Articole asemănătoare

Codrin Scutaru (PC): Din programul de guvernare al PNL lipseste un capitol destinat asistentei sociale si politicilor pentru familie

Lucy Ionesco

Inca zece prefecti sunt schimbati de Guvern

Lucy Ionesco

Basescu critica descinderile ANAF si DNA cu armate de cameramani

Lucy Ionesco