Cine sunt europarlamentarii romani alesi vicepresedinti in comisiile PECine sunt europarlamentarii romani alesi vicepresedinti in comisiile PE
Politica

Cine sunt europarlamentarii romani alesi vicepresedinti in comisiile PE

Eurodeputatii romani au fost alesi, luni, vicepresedinti in comisiile Parlamentului European (PE). Patru europarlamentari romani – PSD, trei din familia popularilor europeni (PMP si UDMR) si Mircea Diaconu, afliliat liberalilor europeni, au fost alesi, in urma reuniunilor vicepresedinti in cadrul comisiilor PE, transmite Euroactiv.

Printre cei alesi in comisiile PE se numara Iuliu Winkler (UDMR, Partidul Popularilor Europeni), ales vicepresedinte al Comisiei de Comert International (INTA), Cristian Dan Preda (PMP, PPE)) ales vicepresedinte al Subcomisiei pentru drepturile omului (DROI), Ioan Mircea Pascu (PSD, S&D), vicepresedinte al Comisiei Afaceri Externe, Daciana Sarbu (PSD, S&D), vicepresedinte al Comisiei pentru Mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, precum si Mircea Diaconu, vicepresedinte al Comisiei pentru cultura si educatie.

Intre acestea, Comisia pentru Comert international, Buget, Afaceri Externe, Cultura. In total, in cadrul Parlamentului European functioneaza 20 de comisii si 2 subcomisii, fiecare cu un presedinte si pana la patru vicepresedinti.

Iuliu Winkler (UDMR, Partidul Popularilor Europeni), ales vicepresedinte al Comisiei de Comert International (INTA)

Winkler a declarat printr-un comunicat al Grupului PPE ca, in urmatorii ani, INTA se va numara printre cele mai importante comisii de specialitate ale legislativului european.

„Este vorba de un ciclu care incepe acum cu prioritati de ordin economic si comercial. Inregistram in anumite zone din Europa si de pe glob o anumita crestere economica, insa, nu avem locuri de munca suficiente. Comertul este un vehicul pentru cresterea economica si pentru crearea de noi locuri de munca. Comertul international este, de asemenea, un vector prin care pozitiile diverselor state membre ale UE pot sa capete mai multa pondere in functie de noile realizari si echilibre care se prefigureaza. Politica comerciala are un rol important in domeniul energiei, care este un subiect fierbinte fie ca vorbim de gradul de dependenta energetica a anumitor state membre sau de cel al UE in ansamblul ei. Relatiile transatlantice sunt poate cel mai fierbinte subiect al acestei comisii in perioada urmatoare si cred ca Romania are interese specifice fie ca vorbim de relatia transatlantica in general sau despre viitorul acord comercial si de investitii. Apoi, sunt importante relatiile bilaterale ale UE, dar si cele multilaterale, relatia cu OMC, in contextul in care UE si Comisia Europeana trebuie sa urmareasca noile prioritati globale. Negocierile comerciale nu mai pot fi organizate in camere inchise, a crescut nevoia pentru transparenta, pentru un comert echitabil si pentru ca acesta sa fie vector pentru crestere economica si pentru noi locuri de munca. Tot in acest context, putem vorbi despre importanta relatiilor comerciale cu statele din Balcani, cu Georgia, Ucraina si Moldova”, a vorbit Iuliu Winkler despre prioritatile INTA in perioada urmatoare. In opinia sa, INTA va avea un rol consistent in conturarea reactiilor si politicilor europene in situatii de genul celei create recent de Federatia Rusa care se foloseste de comert ca de un vector de forta geopolitica.
Iuliu Winkler va activa si ca membru supleant in Comisia de Dezvoltare Regionala (REGI).

Structura de conducere a Comisiei:
International Trade (INTA)
Chair: Bernd LANGE (S&D, DE)
Vice-Chairs:
Tokia SADFI (EPP, FR)
Yannick JADOT (Greens/EFA, FR)
Iuliu WINKLER (EPP, RO)
Jan ZAHRADIL (ECR, CZ)

Siegfried Muresan (PPE, PMP) a fost ales vicepresedinte al Comisiei de Buget (BUDG)

„Prioritatea mea va fi ca fondurile europene sa fie cheltuite in primul rand in acele domenii care fac Europa mai puternica pe termen lung: cercetare, inovare, dezvoltare, infrastructura. Vreau ca banii cheltuiti de Uniunea Europeana sa ajute la crearea de locuri de munca stabile si bine platite”, a declarat Muresan, printr-un comunicat de presa.

Structura de conducere a Comisiei:
Budgets (BUDG)
Chair: Jean ARTHUIS (ALDE, FR)
Vice-Chairs:
Petri SARVAMAA (EPP, FI)
Jens GEIER (S&D, DE)
Siegfried MURESAN (EPP, RO )
Patricija ŠULIN (EPP, SL)

Cristian Dan Preda (PMP, PPE)) ales vicepresedinte al Subcomisiei pentru drepturile omului (DROI)

„Pozitia de prim-vicepresedinte al Subcomisiei pentru drepturile omului, este un punct pozitiv pentru Romania. La sapte ani dupa aderarea la Uniunea Europeana, numele Romaniei va fi asociat cu promovarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale in tarile terte, ceea ce intareste apartenenta noastra la spatiul european conceput ca o comunitate de valori

Background: Subcomisia pentru drepturile omului este o subcomisie a Comisiei pentru afaceri externe (AFET). Responsabilitatile sale sunt descrise in mandatul Comisiei AFET: drepturile omului, protectia minoritatilor si promovarea valorilor democratice in tarile terte. In acest context, comisia este asistata de subcomisia pentru drepturile omului. Fara a aduce atingere normelor aplicabile, membrii altor comisii si organe care exercita responsabilitati in acest domeniu sunt invitati sa asiste la reuniunile subcomisiei.

Cristian Preda a fost ales saptamana trecuta coordonator al grupului PPE pentru afaceri externe.

Structura de conducere a Comisiei:
Human rights (DROI)
Chair: Elena VALENCIANO (S&D, ES)
Vice-Chairs:
Cristian Dan PREDA (EPP, RO)
Fernando MAURA BARANDIAR�N (ALDE, ES)
Laszlo TOKES (EPP, HU)
Barbara LOCHBIHLER (Greens/EFA, DE)

Ioan Mircea Pascu (PSD, S&D), vicepresedinte al Comisiei Afaceri Externe

Ioan Mircea Pascu a fost vicepresedinte al acestei comisii incepand cu anul 200. De asemenea, in ultima legislatura (2009-2014) a fost vicepresedinte al Delegatiei pentru relatiile cu Adunarea Parlamentara a NATO.

Structura de conducere a Comisiei:
Foreign Affairs (AFET)
Chair: Elmar BROK (EPP, DE)
Vice-Chairs:
Ryszard LEGUTKO (ECR, PL)
Marina ALBIOL GUZMAN (GUE/NGL, ES)
Ioan Mircea PASCU (S&D RO)
Andrej PLENKOVIC (EPP, HR)

Dan Nica (PSD, S&D), vicepresedinte al Comisiei pentru Control Bugetar

Structura de conducere a Comisiei:
Budgetary Control (CONT)
Chair: Inge GRA�LE (EPP, DE)
Vice-Chairs:
Derek VAUGHAN (S&D, UK)
Igor SOLTES (Greens/EFA, SL)
Martina DLABAJOVA (ALDE, CZ)
Dan NICA (S&D, RO)

Daciana Sarbu (PSD, S&D), vicepresedinte al Comisiei pentru Mediu, sanatate publica si siguranta alimentara

In ultima legislatura, Daciana Sarbu a fost membra a aceleiasi Comisii precum si a Delegatiei pentru relatiile cu Republica Populara Chineza.

Structura de conducere a Comisiei:
Environment, Public Health and Food Safety (ENVI)
Chair: Giovanni LA VIA (EPP, IT)
Vice-Chairs:
Benedek JAVOR (Greens/EFA, HU)
Daciana SARBU (S&D, RO)
Pavel POC (S&D, CZ)
Gilles PARGNEAUX (S&D, FR)

Vasilica Dancila (PSD, S&D), vicepresedinte al Comisiei Agricultura si Dezvoltare Rurala

Structura de conducere a Comisiei:

Agriculture and Rural Development (AGRI)
Chair: Czeslaw SIEKIERSKI (EPP, PL)
Vice-Chairs:
Eric ANDRIEU (S&D, FR)
Janusz WOJCIECHOWSKI (ECR, PL)
Clara AGUILERA (S&D, ES)
Vasilica-Viorica DANCILA (S&D, RO)

Mircea Diaconu, vicepresedinte al Comisiei pentru cultura si educatie

Diaconu a fost ales vicepresedinte in contextul in care, in tara, Presedintele Agentiei Nationale de a declarat vineri, dupa decizia Curtii Constitutionale, ca va solicita Parlamentului European revocarea mandatului lui Mircea Diaconu. Curtea Constitutionala a stabilit joi, 3 iulie, printr-o decizie de interpretare, ca interdictia de a ocupa a functie pe o perioada de trei ani in cazul celor declarati incompatibili sau in conflict de interese se aplica tuturor functiilor eligibile prevazute de Legea 176/2010, si nu doar functiei detinute la momentul respectiv.Citeste mai multe detalii aici

Structura de conducere a Comisiei:

Culture and Education (CULT)
Chair:
Silvia COSTA (S&D, IT)
Vice-Chairs:
Andrea BOCSKOR (EPP HU)
Mircea DIACONU (ALDE, RO)
Helga TRUPEL (Greens/EFA, DE)
Michaela SOJDROV� (EPP, CZ)

Alti 3 europarlamentari romani, in structurile de conducere ale Parlamentului si principalelor grupari politice

Saptamana trecuta, Adina Valean, Corina Cretu si Marian Jean Marinescu au fost alesi in functii de conducere la nivelul Parlamentului European.

Astfel, Adina Valean (PNL/PPE) si Corina Cretu (PSD/S&D) au fost alesi marti, la Strasbourg, in functiile de vicepresedinti ai Parlamentului European. Valean s-a aflat printre cei 6 vicepresedinti ai Parlamentului European ai PPE, care au fost alesi din primul tur, in timp ce Corina Cretu a fost aleasa din al doilea tur, odata cu inca doi europdeputati socialisti si democrati.

De asemenea, eurodeputatul PDL Marian Jean Marinescu a fost reales in functie de vicepresedinte al grupului PPE din Parlamentul European.

Articole asemănătoare

Ce a inteles premierul Tudose de la proteste: Ca Guvernul trebuie sa continue, iar ministrul Finantelor sa explice mai bine ce face

Lucy Ionesco

Grindeanu: La proteste incep sa devina vizibile doua tabere. Eu indemn la calm

Lucy Ionesco

Premierul Dancila in Parlamentul European: Nu am venit aici sa dau socoteala. Va cer sa nu interziceti Romaniei ceea ce este permis in alte state UE

Ioana Badulescu