Cercetarea în România supravieţuieşte prin ambiţia unor specialişti, care se încăpăţânează să pună ţara noastră pe harta statelor dezvoltate. Nu este uşor pentru cercetători, dar rezultatele extraordinare îi încurajează să-şi continue proiectele şi să participe la cele mai importante competiţii, transmite TVR Info.
Sursa citată ne face cunoşținţă cu trei doamne cercetătoare, care lucrează proiecte cu adevărat inovatoare pentru medicină şi nu numai.
Daniela Ailincăi este cercetător ştiinţific la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi. Acolo alături de colegi a reușit să inoveze. A dezvoltat un proiect care proiect care aduce un important ajutor în tratarea post-chirurgicală a cancerului de sân.
Daniela Ailincăi, cercetător ştiinţific la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi: Proiectul meu îşi propune obţinerea unor hidrogeluri bioactive, care să aibă proprietăţi adecvate pentru a fi utilizate ca implanturi temporare pentru tratarea post-chirurgicală a cancerului de sân. O altă problemă care este frecvent asociată cu masectomia este dezvoltarea infecţiilor locale şi atunci am gândit ca sistemul să aibă o acţiune duală anticancer şi efect antimicrobian.
Proiectul are însă în continuare nevoie de finanţare.
Un proiect revoluţionar în tratarea arsurilor de gradele 3 şi 4 este dezvoltat de Teodora Iacob, şef de lucrări, doctor şi farmacist rezident la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.
Dr. Teodora Iacob, farmacist rezident, Universitatea de Medicină şi Framacie „Grigore T. Popa” din Iaşi: Vrem să formulăm un hidrogel pe bază de un biopolimer. Această Nanocarrier și aceasta formulare care să aibă aplicabilitate în vindecarea rănilor şi a plăgilor care sunt greu vindecabile.
Pentru astfel de proiecte este nevoie de cercetare fundamentală, care necesită timp şi bani.
Dr. Teodora Iacob, farmacist rezident, Universitatea de Medicină şi Framacie „Grigore T. Popa” din Iaşi: Cercetarea este importantă pentru progres.
Un progres semnificativ a făcut şi Alexandra Pop, lector universitar la Universitatea Babeş-Bolyai, cu proiectul ei de cercetare.
Alexandra Pop, lector universitar la Universitatea Babeş-Bolyai: Ideea proiectului a apărut din atenţia comunităţii ştiințifice asupra claselor de compuşi calcogeni-organici. Acești compuşi îşi găsesc aplicaţii în diferite domenii, în medicină, în ştiința materialelor.
E greu să faci cercetare în România?
Alexandra Pop, lector universitar la Universitatea Babeş-Bolyai: Sunt un exemplu fericit, care poate să va spună că nu. Este şi greu, dar şi frumos. Este nevoie de susținere.
Potrivit UNESCO mai puţin de 30% dintre cercetătorii din întreaga lume sunt femei.