Cine sunt romanii din Panama Papers. Secretele unor mari afaceri din Romania, camuflate de Mossack Fonseca

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota aprilie 5, 2016 11:26

Cine sunt romanii din Panama Papers. Secretele unor mari afaceri din Romania, camuflate de Mossack Fonseca

Mai multi oameni de afaceri din Romania sunt implicati in scandalul Panama Papers. Rise Project, partenerul roman in investigatia internationala PANAMA, a publicat informatii referitoare la reteaua de corupti care a scos sume fabuloase din tara, pe care le-a depus in conturi offshore. Cine sunt oamenii de afaceri romani din Panama Papers si care sunt secretele unor mari afaceri camuflate de Mossack Fonseca, aflati mai jos din detaliile publicate de Rise Project.

De precizat ca statele care nu au semnat acorduri privind informatiile fiscale sunt cele din zona Golfului. Asadar, atunci cand vedeti ca un politician roman se duce prea des in aceasta regiune ganditi-va ca s-ar putea sa nu fie doar in vacanta.

“Birourile casei de avocatura Mossack Fonseca, o adevarata fabrica de firme, au depozitat in ultimele doua decenii secretele unor mari afaceri din Romania. Avocatii si colaboratorii firmei panameze au furnizat zilnic servicii de consultanta, infiintand pe banda rulanta companii offshore in Seychelles, Insulele Virgine Britanice, Bahamas, Niue si in alte jurisdictii netransparente si cu fiscalitate blanda. Ani la rand, casa de avocatura a camuflat interesele unor oligarhi si afaceristi influenti care au acaparat companii strategice din industria romaneasca si au exportat apoi profiturile in paradisuri fiscale. Beneficiarii reali ai acestor mari afaceri au ramas secreti pana astazi, desi deciziile lor au avut un impact major in economia nationala si au influentat viata a zeci de mii de familii. Documentele analizate de reporterii RISE Project arata si o alta fata a acestei lumi secrete: oameni simpli care din lipsa de bani sunt dispusi sa lucreze pentru firme care furnizeaza servicii offshore, asumandu-si rolul de paravan pentru alte afaceri controversate.

Vezi si: Panama Papers, inca o incercare din lupta statelor cu evaziunea si banii negri

Baza de date a firmei Mossack Fonseca arata, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinariei Rafo Onesti si ce legaturi a avut el cu zacamintele aurifere de la Rosia Montana. Vasile Frank Timis, initiatorul afacerii Rosia Montana, a apelat si el la aceiasi avocati din Panama City pentru a incepe afacerile din Romania la mijlocul anilor ‘90. Tot in documentele panameze regasim si filiera offshore prin care este controlata o alta mina importanta de aur din Muntii Apuseni dar si alte firme active in extractia petrolului si gazelor naturale. In sediul firmei de avocatura au fost pastrate secretele celor care au capusat un alt combinat petrochimic din Romania. Documentele ii mai listeaza pe oamenii-cheie din privatizarea Alro, afacere anchetata de procurori pentru coruptie, si arata cum s-au reprofilat apoi in alte afaceri cu minerale si gaze naturale. Alti afaceristi de top din Romania, pe care RISE Project ii va prezenta in zilele urmatoare, au fost clientii casei de avocatura din Panama”.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.