IT/Stiinta

Cioara, cea mai inteligenta pasare din lume. VIDEO. Ciorile se claseaza imediat dupa oameni la capitolul inteligenta

Cioara este cea mai inteligenta pasare din lume. Drept dovada stau numeroase teste efectuate de cercetatori, o parte dintre aceste teste regasindu-se si in filmulete postate pe Youtube. Ciorile, care fac parte din familia corvidelor, sunt atat de inteligente, incand expertii in biologia behaviorista le-au denumit „primatele cu pene”. Potrivit studiilor, ciorile sunt la fel de inteligente ca un copil in varsta de 7 ani.

Cioara si corbul nu fac parte din aceeasi specie, iar corbul nu este perechea mascul a ciorii, dupa cum se mai crede in mod eronat. Corbul (Corvus corax), este de doua ori mai mare si mai solid decat cioara (Corvus corone cornix). Cele doua pasari fac parte din specii diferite, nu se imperecheaza si chiar daca, printr-un accident, ar face-o, nu pot avea urmasi. Mai mult, corbii nu suporta compania ciorilor, gonindu-le ori de cate ori teritoriile celor doua specii ajung sa se suprapuna.

Proportia dintre creier si volumul corporal la ciori este cea mai mare in randul tuturor speciilor de pasari. Proportia in cauza este egala cu cea prezenta la maimutele antropoide si cetacee. Singura vietuitoare care are proportia creier-volum corporal mai mare decat a ciorii, este insasi omul!

Corpul unei ciori este de cel mult 2 ori mai mare decat cel al unui porumbel – creierul ciorii este, insa, de 4 ori mai voluminos decat cel al porumbelului.

In testele de inteligenta efectuate pe caini, pisici, porci si ciori, cele din urma au iesit invingatoare fara probleme. Mai mult decat atat, un studiu de mare anvergura, efectuat in anul 2004, a scos la iveala ca banalele ciori sunt la fel de inteligente ca cimpanzeii bonobo. Cu alte cuvinte, ciorile sunt cele mai inteligente fapturi de pe planeta dupa oameni, ocupand locul 2 la egalitate cu cimpanzeii si delfinii!

Ciorile sunt omnivore. Mananca orice, fara mofturi, inclusiv hoituri si gunoaie. De asemenea, ele sunt sedentare de felul lor. Daca insa mancarea se imputineaza, sau conditiile meteo se inrautatesc, migreaza in masa.

Spre deosebire de marea majoritatea a pasarilor, ciorile nu se tem de om, ci au invatat se traiasca in apropierea oamenilor, profitand deseori de pe urma lor.

Ciorile sunt singurele vietuitoare, cu exceptia omului si maimutelor, care sunt capabile sa se foloseasca de unelte in cautarea hranei.

O cioara a fost observata cum se hranea cu nucile pe care initial nu putea sa le sparga. Ingenioasa pasare aseza nucile pe o autostrada astfel incat autovehicolele treceau peste ele. Dupa aceea, cioara poposea tacticoasa hranindu-se linistita. Pasarea era atat de inteligenta, incat plasa nucile intregi doar sub rotile masinilor de mici dimensiuni, experientele trecute invatand-o ca daca pune o nuca sub roata unui TIR, sunt slabe sanse sa mai gaseasca miezul.

Corbii sunt singurele pasari care se joaca si fac glume.

Corbii sunt singurele vietuitoare, in afara de om, care aleg sa se drogheze in cautarea expresa a starilor euforice. Cercetatorii au fost socati sa descopere ca inteligentele pasari practica pe scara larga myrmecomania (din grecescul „myrmex” – furnica si „mania” – obsesie). Corbii se aseaza pe musuroaiele de furnici cu aripile si coada deschise. In prima faza, corbul lasa furnicile sa-i invadeze penajul, zdrobind cateva printre pene. Odata acoperit de furnici furioase, corbul incepe sa execute un dans bizar, contorsionandu-se, cu capul intotdeauna ridicat si penele umflate. Ciocul sau este plin de saliva, iar pasarea are o mimica extaziata. Dupa circa 30 de minute, corbul isi revine se scutura de furnici, se imbaiaza si zboara relaxat. Cercetatorii banuiesc ca acidul formic eliberat de furnicile muribunde creeaza corbului o stare de euforie.

Carnea de cioara este comestibila, fiind pe lista a numeroase restaurante exclusiviste din occident. Desi pare greu de crezut, carnea de cioara este mai sanatoasa decat carnea de porc. Conform unui studiu efectuat in anul 2005 de catre o echipa de cercetatori germani, carnea de cioara are mult mai putine toxine si compusi reziduali decat carnea de porc.

Toate corvidele se imperecheaza pe viata un cu un singur partener. Fidelitatea ciorilor si a corbilor este atat de mare, incat nu isi cauta alt partener decat daca cel actual a fost ucis sau capturat.

Cum se folosesc ciorile de unelte

Cercetatorii din cadrul Universitatii Auckland din Noua Zeelanda au descoperit ca ciorile sunt capabile sa foloseasca 3 unelte diferite pentru a ajunge la hrana, fapt care le transforma in cele mai inteligente pasari din lume.

Echipa de ornitologi s-a deplasat pe insula Noua Caledonie din Pacificul de Sud, unde a investigat comportamentul ciorilor din specia Corvus moneduloides. Pasarile respective sunt numite de bastinasi „ciorile meseriase” pe baza obiceiurilor acestora de a se folosi foarte des de diferite unelte in cadrul procesului de cautare al hranei.

Spre surpriza cercetatorilor, ciorile nu doar ca foloseau o gama larga de unelte de genul ramurelelor desfrunzite, cu care extrageau larve de insecte din ascunzisul lor, ci erau capabile sa isi faureasca unelte specifice, adaptate fiecarui tip de operatiune.

Ciorle sunt, asadar, capabile sa-si lege singure sfori atasate betelor, apeleaza la bete scurte atasate de bete mai lungi, sau se folosesc de bete de diferite marimi pentru a fura bucatile de hrana pe care nu le pot atinge cu betigasele mai scurte. Ciorile au demonstrat aceeasi inteligenta aplicata atat in experimentele din captivitate, cat si in salbaticie.

Un cvartet de ciori inteligente a demonstrat ca una dintre anecdotele lui Esop poate avea o baza reala. Fabula cu pricina relateaza povestea unei ciori insetate, ce intalneste un ulcior in care nivelul apei este prea mic pentru a-l ajunge cu ciocul. Pasarea incepe atunci sa scape pietre in recipient pentru a ridica nivelul apei si a-si putea ostoi setea.

La final va prezentam un video amuzant cu o cioara cu chef de joaca si un caine.

Articole asemănătoare

Huawei a lansat un telefon mai performant decat iPhone X si Samsung Galaxy S9

Delia Ion

Streinu-Cercel dezvaluie ca tratamentul administrat lui Trump se foloseste in Romania de la inceputul pandemiei de coronavirus

Lucy Ionesco

Premiul Nobel pentru Pace 2018 a fost castigat de medicul Denis Mukwege si de activista Nadia Murad pentru efortul de a pune capat folosirii violentei sexuale ca arma de razboi

Ioana Badulescu