Sigmund Freud, intemeietorul psihanalizei, medic neuropsihiatru evreu-austriac, fondator al școlii psihologice de psihanaliză, a dezvoltat o serie de teorii care, desi initial au generat reactii contradictorii, majoritatea se regasesc la bazateoriilor de astazi.
Teoriile dezvoltate de Sigmund Freud se bazeaza pe urmatoarele ipoteze: 1. Dezvoltarea umană este înțeleasă prin schimbarea zonei corporale de gratificare a impulsului sexual; 2. Aparatul psihic refulează dorințe, în special cele cu conținut sexual și agresiv, acestea fiind conservate în sisteme de idei inconștiente; 3. Conflictele inconștiente legate de dorințele refulate au tendința de a se manifesta în vise, acte ratate și simptome; 4. Conflictele inconștiente și sexualitatea reprimată sunt sursa nevrozelor; 5. Nevrozele pot fi tratate, cu ajutorul metodei psihanalitice, prin aducerea în conștient a dorințelor inconștiente și refulate; 6. Freud este considerat a fi părintele psihanalizei iar lucrările sale introduc noțiuni precum inconștient, mecanisme de apărare, acte ratate și simbolistica viselor.
Citate ARSENIE BOCA. Cele mai intelepte sfaturi ale parintelui Arsenie Boca despre viata si moarte
HotWeek va propune mai jos cateva citate din scrierile lui Sigmund Freud.
Ura, ca relaţie cu obiectul, este mai veche decât iubirea. Ea provine din primordiala repudiere narcisică de către eu a lumii exterioare cu revărsarea ei de stimuli. Ca o expresie a reacţiilor de neplăcere provocate de obiecte, ura rămâne mereu într-o relaţie strânsă cu pulsiunile de autoconservare; astfel încât pulsiunile sexuale şi pulsiunile eului pot oricând dezvolta o antiteză care o repetă pe cea dintre dragoste şi ură.
A reda prin aceeaşi formă de expresie delirul şi adevărul – iată o reuşită a cuvântului de spirit.
Doar rareori visul este întruchiparea, am putea spune punerea în scenă, a unei singure idei. De cele mai multe ori, este vorba de o întreagă serie de idei, întreţesute una cu alta.
Simptomele delirului – fantasme, cât şi acţiuni – sunt rezultatele unui compromis între cele două tendinţe psihice; ori, în cazul unui compromis, trebuie să se ţină seama de cerinţele ambelor părţi, fiecare dintre ele trebuind să renunţe la o parte din pretenţii.
Eşti stăpânul a ceea ce nu spui şi sclavul a ceea ce vorbeşti.
Citate despre ABANDON
Lapsusurile se produc adesea îndeosebi atunci când eşti obosit, când suferi de dureri de cap, sau în perioada de debut a unei migrene. În aceleaşi împrejurări se produce cu uşurinţă uitarea numelor proprii. Multe persoane recunosc apropierea iminentă a unei migrene exclusiv printr-o astfel de amnezie. La fel, în stare de iritare, confundăm adesea atât cuvintele, cât şi lucrurile, ne „înşelăm”, iar uitarea proiectelor, ca şi a multor alte acţiuni neintenţionale devine deosebit de frecventă când suntem distraţi, adică atunci când atenţia ne este concentrată în cu totul altă direcţie.
În general, nu ştim dacă uitarea unei impresii este legată de ştergerea urmei sale din memoria noastră; însă despre refulare putem afirma cu certitudine că ea nu înseamnă dispariţia, ştergerea amintirii.
Omul are, desigur, dreptul de a se contra-sugestiona, ca răspuns la tentativa de supunere prin sugestie.
Religia este o iluzie şi îşi derivă puterea din faptul că se potriveşte cu dorinţele noastre instinctuale.
Un sentiment nu poate deveni o sursă de energie decât dacă este el însuşi expresia unei puternice trebuinţe.