CLASA PREGATITOARE 2016. CLASA ZERO. Ce se intampla in scolile din Romania in noul AN SCOLAR 2015-2016
Examene

CLASA PREGATITOARE 2016. CLASA ZERO. Ce se intampla in scolile din Romania in noul AN SCOLAR 2015-2016

CLASA PREGATITOARE 2016 – NOUL AN SCOLAR 2016: Noul an scolar 2015-2016 a inceput, iar parintii si elevii trebuie sa stie cateva detalii utile, de la clasa pregatitoare si pana la ultima clasa de gimnaziu. Începutul de an şcolar este dificil nu doar pentru copii, ci şi pentru părinţi, mai ales pentru cei care si-au inscris micutii la clasa pregătitoare. Si nu doar achiziţionarea rechizitelor le-a dat bătaie de cap. 

CLASA PREGATITOARE 2016 – NOUL AN SCOLAR 2016: Pentru copiii din clasa pregătitoare, materialele didactice vor fi comunicate părinţilor în urma unei şedinţe care se va organiza după începerea anului şcolar. Sfatul pentru părinţi este să nu cumpere manuale de studiu înainte de a sta de vorbă cu învăţătorul.

CLASA PREGATITOARE 2016 – Prima şedinţă cu părinţii la clasa zero

A fi părinte de copil la clasa pregătitoare este o aventură ciudată. Primul contact cu şcoala este întotdeauna emoţionant, fie că eşti elev, fie că eşti părinte. Al doilea contact, însă, frizează cert absurdul… Şedinţă cu părinţii la o şcoală din cartierul bucureştean Drumul Taberei. Despre ce unitate de învăţământ e vorba contează mai puţin, întrucât în aceeaşi situaţie sunt probabil cele mai multe şcoli din România, scrie RFI pe pagina online.

CALENDAR BACALAUREAT 2016: Modificari la examenul de BAC 2016

CLASA PREGATITOARE 2016: După ce în prima zi de şcoală, în îmbulzeala din careu am auzit numai de bine atât despre domnişoara învăţătoare („ce tânără şi modernă e!”), cât şi despre şcoala propriu-zisă („e foarte căutată, cu mulţi olimpici!”), ziua a doua a însemnat o dezamăgire totală. Deşi ceva îmi spunea că aşa se va întâmpla…

La ora şase fără zece seara am ajuns la şcoală să-mi iau fata de la After School şi să mergem apoi împreună la şedinţa cu părinţii, neavând cu cine să las copilul. Nici nu intru bine pe poartă că un paznic trecut bine de 60 de ani, aproape tolănit pe o bancă în curte mă întreabă plictisit şi fără să facă nici cel mai mic efort de a se ridica, făcându-şi în schimb ochii mici şi afişând un aer suspicios: „Dumneavoastră… la şedinţa cu părinţii?”. După ce-i răspund peste umăr, vizibil deranjat de tonul individului îmbrăcat într-un fel de uniformă şifonată bleu, ceva între jandarm şi miner, mă duc la Secretariat, unde una dintre angajate îmi spune că After-ul se află la etajul 2, camera 17. Urc grăbit treptele, uitându-mă apoi pe fiecare uşă, în speranţa că voi găsi numărul 17. Cum nu toate clasele erau numerotate, mi-a fost imposibil să găsesc camera cu pricina în primele cinci minute. Pe culoare, nimeni. Doar două angajate ale şcolii, pe un hol altfel pustiu. O întreb pe una dintre ele care-i camera 17. Femeia îmi răspunde amabil să mă duc la Cancelarie şi să cer „planul clădirii”.

MODIFICARI LA STRUCTURA NOULUI AN SCOLAR 2015 – 2016

CLASA PREGATITOARE 2016 – NOUL AN SCOLAR 2016: La Cancelarie, o altă doamnă la fel de amabilă îmi spune că numărul 17 este de fapt sala de Informatică. Îi răspund că sala de Informatică este încuiată. Neaşteptându-se la un asemenea răspuns, doamna face o pauză, după care îmi arată „planul clădirii”. Într-un final, găsesc camera 17, dar când deschid uşa, aşteptându-mă să aud hărmălaie şi tropăit de copii veseli… înăuntru era aproape beznă. Pe întuneric o zăresc pe fiică-mea (doar pe fiică-mea), aşteptându-mă cuminte în bancă. Lângă ea, un puşti la vreo 12 ani. Intră o profesoară, pe care o întreb dacă ea îi supraveghează pe copiii de la After. Îmi zice că nu, după care-mi spune puţin jenată că persoana pe care o caut e de fapt băiatul de 12 ani.

CLASA PREGATITOARE 2016 – NOUL AN SCOLAR 2016: „Manuale nu avem”

În fine, după ce-mi recuperez fata, o plasez preţ de câteva ore la un părinte amabil, care nu avea să participe la şedinţa cu părinţii. O şedinţă cu părinţii la care aveam să aflu pe rând: că şcoala nu ne dă nici un manual gratis, markerul pentru tablă (acum nu se mai foloseşte cretă, ca pe vremuri!) trebuie cumpărat, la fel şi colile Xerox. Plus: acuarele, trei pensule de mărimi diferite, pahar special pentru pictat, muşama protecţie masă, plastilină, planşetă, hârtie creponată şi lipici. La o evaluare rapidă, un părinte conchide că ne-ar costa cam trei sute de lei de om. Urmează o pauză de câteva secunde, în care unii părinţi simt cum îi ia cu călduri.

„Dar nu putem cumpăra doar câteva manuale, pe care să le multiplicăm apoi la o imprimantă color?”, întreabă un părinte. „Îmi pare rău, dar nu avem imprimantă la şcoală”, răspunde învăţătoarea.

CLASA PREGATITOARE 2016 – NOUL AN SCOLAR 2016: Ah, era să uit: „Copiii să vină la şcoală cu săpun lichid, şerveţele umede şi hârtie igienică!”, ne anunţă „doamna”. Părinţii ridică din sprâncene. Învăţătoarea se justifică: „Avem decât trei toalete, care nu au săpun”. Un tată din spatele clasei spune supărat: „Aţi văzut cum arată toaletele? Am întrebat-o pe femeia de serviciu de ce nu le curăţă mai bine, ştiţi ce mi-a răspuns? Dacă nu vă convine, faceţi dvs. curăţenie!”. Polemica pe tema săpunului de la toaletă a durat cam zece minute, timp în care am aflat că învăţătoarea le instruieşte pe fete cum să se aşeze pe WC şi cum să şteargă mai întâi colacul.

Un pic mai târziu aflăm că elevii de la clasa zero vor avea în fiecare săptămână o oră obligatorie de Engleză şi una opţională. După care ni se spune că de fapt şi opţionala e obligatorie! Urmează un nou ridicat din sprâncene şi chicoteli pe sub bănci din partea părinţilor.

După care mai aflăm că şcoala nu are sală de sport, deşi „s-a înaintat documentaţia de nouă ani”, că ora de Sport e prima, dar copiii nu prea au unde să se schimbe şi că de la 1 octombrie părinţii nu mai au voie să-i conducă pe copii până în clase. Încep să râd de unul singur în spatele încăperii, aducându-mi aminte cât mi-a luat să găsesc camera 17…

CE SE SCHIMBA IN NOUL AN SCOLAR 2016

Un proiect de lege care prevede ca elevii să poarte semnul distinctiv al şcolii la care învaţă a trecut deja de Comisia pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Camera Deputaţilor, iar în sesiunea din această toamnă ar trebui să intre în dezbaterea Plenului. Iniţiatorii proiectului spun că ar putea fi vorba despre uniformă, eşarfă sau insignă. Se lasă la latitudinea Consiliului de Administraţie al şcolii cum va arăta uniforma.

Consiliul Naţional al Elevilor consideră că implementarea uniformelor obligatorii nu poate decât să inhibe comportamentul copiilor și caracterul lor în formare, să ofere loc posibilităților de corupție, prin contracte abuzive și sume exagerate pentru piesele de uniformă, și să creeze și mai multe discrepanțe între elevii diferitelor școli dintr-o localitate. Mai mult, reprezentanţii organizaţiei precizează să inițiativa legislativă nu stipulează sursa de finanțare pentru uniformele obligatorii, „o cerință sine-qua-non pentru a putea adopta demersuri în acest sens”.

Elevii de clasele III-a şi a-IV-a nu vor avea manuale noi

În anul şcolar 2015-2016, elevii de clasele III-a şi a-IV-a vor învăţa după aceleaşi manuale ca până acum, a anunţat, în luna iunie, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Oficialul a spus că deocamdată va retipări 15% din necesarul manualelor şcolare, iar cele noi vor fi amânate pentru pentru anul şcolar 2016-2017. Sorin Cîmpeanu a anunţat că procesul de schimbare a manualelor şcolare va dura până în anul 2020.

Elevii de clasa I şi a II-a învaţă după manuale noi, în varianta PDF şi digitală. Manualele pentru clasele I şi a II-a au fost publicate pe www.manuale.edu.ro.

Pentru copiii din clasa pregătitoare, materialele didactice vor fi comunicate părinţilor în urma unei şedinţe care se va organiza după începerea anului şcolar. Sfatul pentru părinţi este să nu cumpere manuale de studiu înainte de a sta de vorbă cu învăţătorul.

CLASA PREGATITOARE 2016 – NOUL AN SCOLAR 2016: Structura anului scolar 2015-2016

Ministerul Educaţiei a publicat pe edu.ro varianta finală a structurii anului şcolar 2015-2016. Astfel, conform structurii finale, anul şcolar 2015-2016 se va încheia duminică, 4 septembrie 2016, ceea ce lasă loc ca în anul şcolar următor, 2016-2017, cursurile să înceapă din 5 septembrie şi nu în săptămâna 15 septembrie.

Vacanţa de iarnă va avea două săptămâni, vacanţa dintre cele două semestre: o săptămână, vacanţa de primăvară va fi de o săptămână, iar vacanţa de vară de anul viitor va fi cu o săptămână mai mică decât cea de acum.

Semestrul I
Cursuri: luni, 14 septembrie 2015 – vineri, 18 decembrie 2015
Vacanţa pentru copiii de la grădiniţă şi din clasele pregătitoare – a IV-a: 31 octombrie – 8 noiembrie 2015
Vacanţa de iarnă: sâmbătă, 19 decembrie 2015 – duminică, 3 ianuarie 2016
Cursuri: luni, 4 ianuarie 2016 – vineri, 29 ianuarie 2016
Vacanţa intersemestrială: sâmbătă, 30 ianuarie 2016 – duminică, 7 februarie 2016

Semestrul al II-lea
Cursuri: luni, 8 februarie 2016 – vineri, 22 aprilie 2016
Săptămâna „Şcoala altfel”: 18-22 aprilie 2016
Vacanţa de primăvară: sâmbătă, 23 aprilie 2016 – marţi, 3 mai 2016
Cursuri: miercuri, 4 mai 2016 – vineri, 17 iunie 2016
Vacanţa de vară: sâmbătă, 18 iunie 2016 – duminică, 4 septembrie 2016

La grădiniţe şi în şcolile primare, săptămâna „Şcoala Altfel” poate fi organizată „în altă perioada din semestrul al doilea, dar nu mai târziu de data de 27 mai 2016, la decizia consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, după consultarea cadrelor didactice şi a beneficiarilor primari şi secundari ai educaţiei”.

Tezele din semestrul I al anului şcolar 2015-2016 se susţin, de regulă, până la data de 11 decembrie 2015.

Tezele din semestrul al II-lea al anului şcolar 2015-2016 se susţin, de regulă, până la data de 20 mai 2016.

Clasele a VIII-a şi a XII-a fac excepţie de la structura de mai sus a anului şcolar 2015-2016, astfel că la clasele a XII-a anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, iar 4 săptămâni sunt dedicate desfăşurării examenului de bacalaureat. Cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 27 mai 2016.

La clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, iar o săptămână este dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 10 iunie 2016.

Stiri pe aceeasi tema

Simularile pentru Bacalaureat si Evaluare Nationala, amanate din cauza coronavirusului

Cristiana Petrariu Bota

Modificari in admiterea la liceu. Media claselor V-VIII ar putea fi inlocuita de media tezelor la Romana, Matematica si Istorie sau Geografie

Ioana Badulescu

Inscriere in clasa I in anul scolar 2014-2015. Calendar inscriere in invatamantul primar

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult