11.1 C
România
19 septembrie 2024
Clasificarea universitatilor pe baza indicilor de performanta ar putea fi aplicata din toamna in format pilot
Social

Clasificarea universitatilor pe baza indicilor de performanta ar putea fi aplicata din toamna in format pilot

Clasificarea universitatilor pe baza indicilor de performanta ar putea fi aplicata din toamna in format pilot. Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a explicat intr-un interviu acordat recent pentru ziare.com ca se lucreaza la o metodologie in acest sens, care ar putea fi aplicata chiar din aceasta toamna. 

„Lucram la o metodologie, cred ca pana la inceputul lui septembrie o vom avea. Vom discuta in Consiliul National al Rectorilor si, daca timpul va permite, vom incepe un exercitiu de pilotare a acestei metodologii chiar in aceasta toamna”, a spus ministrul.

Ministrul Mircea Dumitru a mai explicat ca se are in vedere si evaluarea internationala a scolilor doctorale, cel mai probabil din septembrie.

„Pana la sfarsitul acestei luni trebuie sa primim autoevaluarea de la toate universitatile care organizeaza studii de doctorat si, pe baza expertizei CNATCDU, in septembrie vom putea incepe evaluarea scolilor doctorale”, a spus el.

Iti recomandam si: Ministrul Educatiei, precizari despre detasarea in scoli, salarizarea profesorilor, masterul didactic si planurile cadru

In ceea ce priveste perioada de gratie acordata asistentilor universitari fara doctorat pentru a obtine acest titlu, ministrul Educatiei a subliniat ca universitatile trebuie sa aiba doar asistenti cu doctorat si a completat ca se va face o analiza serioasa in acest sens.

„Vom face o analiza serioasa in tot sistemul, vom vedea numarul asistentilor care nu au reusit sa sustina teza, cat de mult conteaza aceasta categorie in structura departamentelor universitatilor. Eu cred ca trebuie sa ajugem sa avem doar asistenti cu doctorat.

Chiar mai mult, consideram ca doctoranzii sa faca munca asistentului si incadrarea sa se faca de la nivel de lector, cum se intampla in universitatile occidentale. Noi punem caruta inaintea cailor si avem asistenti universitari de 50 de ani care nu au doctorat, ceea ce nu e normal”,  spus Dumitru.

In conditiile in care pozitiile de asistent sau lector universitar nu sunt atractive pentru tineri din cauza salariilor, singura solutie ramane regandirea legii salarizarii, astfel incat universitatile sa devina atractive si pentru tineri.

„Sunt discipline in care pozitia de asistent sau lector este neatractiva din cauza salariilor. In invatamantul tehnic sau zona IT, de exemplu, diferenta de salarizare dintre cei care lucreaza firme si cei din invatamant este foarte mare deci e nevoie de o regandire a salarizarii. Legea salarizarii va fi un pilon pentru deschiderea universitatilor catre tineri”, a mai spus ministrul Educatiei.

Interviul integral poate fi citit pe site-ul ziare.com.

Citeste si: SALARIZARE 2016. Cum se modifica salariile profesorilor si medicilor din octombrie

TITULARIZARE 2016. Repartizarea profesorilor titulari si suplinitori in 2016

PROFESORI DE NOTA 10! O treime dintre elevii unei profesoare de Matematica din Bucuresti a luat 10 la Evaluare Nationala

Profesorii primesc o veste buna! Pot iesi la pensie la cerere, inainte de limita de varsta

Articole asemănătoare

6 raniti de la Colectiv vor fi operati in spitale din Olanda

Lucy Ionesco

Elevii de la Liceul de Informatica din Bucuresti au castigat medalia de aur la categoria robotica in cadrul Olimpiadei Genius de la New York

Lucy Ionesco

Alte 2.300 de medicamente ar urma sa dispara de pe piata romaneasca in perioada imediat urmatoare

Ioana Badulescu