Clopotul de la Catedrala Neamului este cel mai mare din Europa, are 25 de tone si a costat aproape o jumatate de milion de euro

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu aprilie 4, 2017 19:11

Clopotul de la Catedrala Neamului este cel mai mare din Europa, are 25 de tone si a costat aproape o jumatate de milion de euro

Clopotul de la Catedrala Neamului este cel mai mare din Europa, cantareste 25 de tone, are gravat chipul Patriarhului Daniel si a costat aproape o jumatate de milion de euro. Clopotul gigant este cel mai mare dintr-un set de sase.

Clopotul a fost realizat de 25 de experti din toata Europa, a fost turnat la Innsbruck (Austria) si pe 15 mai va ajunge in Romania. Sunetul clopotului i-a impresionat chiar si pe cei care l-au faurit, iar odata instalat in Catedrala, va rasuna in aproape jumatate de Bucuresti.

Clopotul gigant a costat 425.000 de euro, iar in total, toate cele sase clopote vor costa circa 550.000 de euro. Pe clopotul cel mai mare se regaseste in relief chipul Patriarhului Daniel. Clopotul a fost realizat din cupru electrolitic, in proportie de 78% si staniu electrolitic in proportie de 22%. Dupa ce a fost turnat, a fost nevoie de trei săptamani pentru a se raci.

“Clopotul a fost turnat pe 11 noiembrie 2016 si cantareste peste 25 de tone, mai precis 252 chintale. Are un diametru de 3,35 metri. Devine astfel cel mai mare clopot in miscare din lume situat intr-un edificiu religios, depasindu-l pe cel din catedrala din Koln. Ca diametru, firma Grassmayr a mai construit clopote mari, cum ar fi, acum patru ani, unul care a fost dus pe Muntele Tabor, din Israel. Dar, in acel caz, diametrul era inferior celui destinat Catedralei: doar 2,87 metri”, a declarat campanologul italian Flavio Zambotto, pentru Hotnews.ro.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.