11.1 C
România
23 februarie 2024
Romania inregistreaza primele decese de COVID-19 si 433 de cazuri de persoane infectate
Breaking NewsExterne

Clorochina, medicamentul vedeta utilizat inclusiv in Romania in tratarea coronavirusului, oprita de la administrare in unele spitale din Suedia din cauza efectelor adverse

Clorochina, medicamentul vedeta utilizat in mai multe tari, inclusiv in Romania, la tratarea pacientilor infectati cu noul coronavirus, a fost oprita de la administrare in unele spitale din Suedia din cauza efectelor adverse. Clorochina este o substanta folosita in special la tratamentele antimalarie si lupus.

O serie de oameni de ştiinţă au avertizat că, în combinaţie cu alte medicamente, aceasta poate fi chiar mortală şi că până nu vor apărea studii ample care să dovedească că nu are efecte adverese puternice pe termen lung ar trebui să nu mai fie folosită la tratarea COVID-19.

Câteva spitale din Suedia au luat decizia de a opri administrarea de clorochină la pacienţii de coronavirus după ce au constat că are efecte adverse, transmite Newsweek.

Medicii din spitalele aflate în regiunea Västra Götaland au renunţat să mai folosească medicamentul antimalarie la tratarea pacienţilor COVID-19 după ce au fost raportate efecte secundare, precum migrene, crampe şi pierderea vederii periferice.

În timp ce noul coronavirus continuă să se propage în lume, cursa pentru găsirea unui tratament a devenit o prioritate pentru autoritățile sanitare din întreaga lume. Profesorul francez Didier Raoult – specialist în boli tropicale și director al Spitalului de Boli Infecțioase din Marsilia este cel care a promovat acest tratament, după ce l-a utilizat pe proprii bolnavi de Covid-19 iar rezultatele au fost bune. La acest spital au venit sute de persoane pentru a se verifica dacă au noul virus.  

În total, 3200 de bolnavi de Covid-19 vor fi incluși în programul de testare clinica la nivel european Discovery, din cel puțin șapte state.

În Franța, 800 de bolnavi spitalizați în Paris, Lyon, Strasbourg, Lille și Nantes au fost invitați să participe, pe bază de voluntariat. Patru tratamente și cinci molecule sunt testate în total, printre care și faimoasa clorochină.

Profesorul Magnus Gisslén, şeful clinicii de boli infecţioase din cadrul Spitalului Universitar Sahlgrenska (Suedia), a dezvăluit că a folosit clorochina în tratarea pacienţilor de coronavirus, „precum toţi ceilalţi”, dar că a renunţat la acest medicament în urmă cu trei săptămâni.

„S-au raportat reacţii secundare suspectate mai grave decât am crezut noi iniţial. Nu putem exclude reacţii adverse grave, în special asupra inimii, şi este un medicament cu doză mare. În plus, nu avem dovezi puternice că clorochina are efect asupra COVID-19”, a precizat acesta.

Hidroxiclorochina, un medicament bazat pe clorochină, este folosit de multe state în tratarea pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, inclusiv în România, după cum arată Protocolul Ministerului Sănătăţii. Donald Trump este unul dintre promotorii folosirii acestui „tratamentul minune împotriva COVID-19”.

Agenţia americană pentru produse alimentare şi medicamente (Food and Drug Administration – FDA) a aprobat folosirea acestui medicament luna trecută.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că medicamentul a obţinut rezultate mixte în studiile ştiinţifice. Un studiu publicat în Journal of Zhejiang University a sugerat că hidroxiclorochina şi clorochina nu oferă niciun beneficiu suplimentar pacienţilor care sunt îngrijiţi şi trataţi cu medicamente antivirale. 

În România, clorochina este folosită pentru că are un efect antiinflamator asupra plămânilor şi îmbunătăţeşte capacitatea pacientului de a rezista, după cum a afirmat preşedintele Societăţii de Microbiologie, Alexandru Rafila, care a precizat că „nu omoară virusul”.

Related posts

Raport Salvati Copiii: Un copil din sase traieste intr-o zona de conflict. Siria, Afghanistan si Somalia sunt cele mai periculoase locuri

Ioana Badulescu

Romania, printre tarile cele mai implicate in actiunile NATO

Lucy Ionesco

Atac terorist la Munchen. Politia ia in calcul atacuri in gari

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult