Ministrii Sanatatii, Muncii si Finantelor, atentionati de premier sa identifice problemele din Sanatate pana la sfarsitul saptamanii
Breaking News

CNCD va organiza marti audierea premierului Dancila: Scuzele publice sunt luate in considerare

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va organiza, marti, audierea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu declaraţia pe care a făcut-o la un post de televiziune in care a folosit cuvantul „autism”.

„Consiliul urmează să organizeze audierea doamnei Prim-ministru în data de 20 februarie. În speţă, va fi citat la audieri şi moderatorul emisiunii respective, domnul Mihai Gâdea. În urma îndeplinirii procedurii legale, C.N.C.D. va analiza declaraţia în speţă şi comportamentul moderatorului, din perspectiva săvârşirii unei posibile fapte de discriminare, prin încălcarea dreptului la demnitate umană a persoanelor cu autism”, se arată în comunicat.

Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă – spusese Viorica Dăncilă, referindu-se la cei ce critică România la instituțiile europene. Între timp, premierul și-a cerut scuze, prin intermdiul unui comunicat de presă. Dar nu a confirmat prezența la audiere, după cum anunță, la RFI, președintele Consiliului, Csaba Asztalos.

C.A.: Deocamdată nu a confirmat. Din surse publice știu că se deplasează la Bruxelles și în măsura în care își manifestă dorința să fie prezentă personal la audieri, luni o să luăm în discuție acest aspect și am putea să reprogramăm audierea. În măsura în care nu există această solicitare, audierea va avea loc marți, premierul, ca oricare alt cetățean, având posibilitatea să depună un punct de vedere.

Rep.: În astfel de cazuri contează faptul că persoana care a făcut o declarație, să spunem, nefericită și-a prezentat între timp scuze publice?

C.A.: În toate cazurile contează atitudinea unei persoane după săvârșirea unei posibile fapte de discriminare. Bineînțeles că scuzele publice și regretul sunt luate în considerare.

Rep.: Urmează evident o analiză. Nu vă puteți antepronunța. La nivel personal însă, o considerați o declarație gravă?

C.A.: Am avut discuții cu fel și fel de formatori de opinie de la data declarației și unii spun că exagerăm pentru că este o exprimare care se folosește în mod curent în societate. Probabil că se folosește, dar nu cred că este o exprimare corectă. Însă în astfel de spețe relevantă este funcția persoanei respective. Nu orice cetățean este premierul României. Fiind o persoană cu înaltă demnitate publică influențează comportamente în societate și atunci are o responsabilitate mai accentuată în exprimare și rigoarea este mai importantă în cazul unor astfel de persoane.

Rep.: Din experiența de până acum, cât de conștiente sunt aceste persoane, acești înalți demnitari, despre responsabilitatea pe care o au atunci când se exprimă?

C.A.: Nu au această….Nu sunt în cunoștință de cauză asupra efectelor pe care le pot genera prin exprimările nefericite sau prin incitare la ură, etichetări sau stigmatizări. Unii politicieni și unii demnitari sunt în cunoștință de cauză și exploatează stereotipuri și prejudecăți tocmai pentru a câștiga voturi.

Articole asemănătoare

Alerta la nivel mondial! Numarul deceselor din China din cauza virusului Wuhan s-a dublat in numai 24 de ore

Lucy Ionesco

Presedintele Iohannis, dupa caderea Guvernului Dancila: Astazi a castigat Romania, dar batalia cu PSD nu s-a incheiat aici

Lucy Ionesco

Joe Biden a fost ales al 46-lea presedinte al SUA, potrivit estimarilor CNN, Associated Press si The New York Times

Lucy Ionesco