10.3 C
România
25 septembrie 2021
Comisia Europeana propune mecanismul de taiere a fondurilor europene pentru tarile membre UE care incalca statul de drept
Economie

Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale, scrisoare deschisa catre Ministerul Fondurilor Europene: POCU – 0,00% rata de absorbtie efectiva in februarie 2018

Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri Structurale a transmis astăzi o scrisoare deschisă către Ministerul Fondurilor Europene, prin care atrage atenţia asupra datelor îngrijorătoare legate de evoluţia Programului Naţional Capital Uman: 0,09% sume solicitate la Comisia Europeană din totalul banilor alocați de UE pentru acest program, 0,72% sume plătite către beneficiari și 0 rambursări de la Comisia Europeană (date publice pe www.fonduri-ue.ro). 

Lansarea apelurilor aferente sumelor nealocate din POCU (2,8 miliarde Euro din totalul de 4,37 miliarde) și supracontractarea, măsuri propuse în contextul asumării de către Guvernul României ca la final de 2018 să ajungă la 100% grad de contractare a fondurilor europene, nu sunt suficiente.

Rata absorbției pe acest program operațional nu are cum să crească în aceste condiții. Cu atât mai puțin putem vorbi despre impact sau schimbări sociale. Implementatorii se găsesc în imposibilitatea de a aplica în cadrul POCU, procesul de evaluare și contractare durează chiar și un an de zile, ghidurile de finanțare sunt desprinse de situația reală din teren, procesele de consultare sunt doar pe hârtie, comunicarea cu beneficiarii este departe de a fi funcțională.

SCRISOARE DESCHISĂ – Ref.: POCU – 0,00% Rata de absorbție efectivă în februarie 2018

Datele legate de evoluția Programului Operațional Capital Uman la momentul actual sunt îngrijorătoare: 0,09% sume solicitate la Comisia Europeană din totalul banilor alocați de UE pentru acest program, 0,72% sume plătite către beneficiari și 0 rambursări de la Comisia Europeană (date publice pe www.fonduri-ue.ro).

Atragem atenția că lansarea apelurilor aferente sumelor nealocate din POCU (2,8 miliarde Euro din totalul de 4,37 miliarde) și supracontractarea, măsuri propuse în contextul asumării de către Guvernul României ca la final de 2018 să ajungă la 100% grad de contractare a fondurilor europene, nu sunt suficiente. Vă aducem în atenție câteva situații care arată clar că luarea unor decizii legate de program fără consultarea beneficiarilor va duce la dezangajări masive:

– Niciun proiect nu a fost depus în cadrul apelului nr. 320 “Măsuri de optimizare a ofertelor de studii din invățământul superior în sprijinul angajabilității”. Bugetul acestuia este de 150 mil. Euro. Termenul de depunere s-a prelungit cu încă aproape două luni.
– Pe toate cele 3 apeluri de proiecte care au vizat NEETs (apelurile 284, 285 și 286) au fost depuse cu totul 22 de proiecte, mult sub bugetul alocat (puteau fi finanțate aproximativ 200 de proiecte).

– Un apel destinat managerilor din companii mari a atras 11 propuneri de proiecte, deși bugetul putea să finanțeze aproximativ 230 de proiecte (POCU/295/3/8/Creşterea numărului de angajaţi care beneficiază de instrumente, metode, practici etc. standard de management al resurselor umane şi de condiţii de lucru îmbunătăţite în vederea adaptării activităţii la dinamica sectoarelor economice cu potenţial competitiv identificate conform SNC/domeniilor de specializare inteligentă conform SNCDI).
– Apelul de proiecte „SOLIDAR — Sprijin pentru consolidarea economiei sociale”, lansat în septembrie 2016, are o rată de contractare de doar 1% din cele 20 milioane de euro alocate.

Coaliția ONG pentru Fonduri Structurale cuprinde 39 de organizații neguvernamentale de renume din România și are 12 ani de experiență în monitorizarea programelor operaționale cu finanțare din Instrumente Structurale.

– Pentru proiectele depuse în decembrie 2016 în cadrul apelului „Școala pentru toți” contractele
de finanțare nu au fost încă semnate.

Rata absorbției pe acest program operațional nu are cum să crească în aceste condiții. Cu atât mai puțin
putem vorbi despre impact sau schimbări sociale. Implementatorii se găsesc în imposibilitatea de a
aplica în cadrul POCU, procesul de evaluare și contractare durează chiar și un an de zile, ghidurile de
finanțare sunt desprinse de situația reală din teren, procesele de consultare sunt doar pe hârtie,
comunicarea cu beneficiarii este departe de a fi funcțonală.

Doamnă ministru, vă solicităm public un plan de măsuri urgente care să ducă la redresarea situației în
care se află POCU și la evitarea dezangajării tuturor acestor sume rămase necontractate/necheltuite.

De asemenea, vă solicităm crearea unui mecanism de consultare real, funcțional, predictibil și regulat cu
stakeholderii din domeniu. Grupuri de lucru tematice au existat și în trecut și s-au dovedit a fi o unealtă
eficientă în schimbul de informații și idei dintre autoritatea de management și beneficiari.

Stiri pe aceeasi tema

Ce este un fluturaș de salariu și ce informații trebuie să cuprindă?

admin

Legea preventiei va intra in vigoare pe 17 ianuarie. In cazul unui control, sanctiunea aplicata e avertismentul plus un plan de conformare

Ioana Badulescu

Guvernul a aprobat proiectul de buget pe 2019. Ministrul Finantelor: Bugetul e fundamentat pe o crestere economica de 5,5%, PIB va creste cu peste 33%

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult