Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, transmite un mesaj clasei politice din Romania prin care propune statul social-liberal, ca o „a treia cale” pentru performanta guvernarii. „Cred ca am ajuns in momentul in care putem vorbi clar de o reafirmare a solutiei pe care sociologul Anthony Giddens, presedintele Bill Clinton si premierul britanic Tony Blair o propuneau acum 20 de ani sub denumirea A Treia Cale. A Treia Cale careia trebuie sa ii spunem azi social-liberalism, ne spune ca oamenilor nu le mai pasa atat de mult de ideologie cat de performanta guvernarii. Guvernarea nu este de stanga sau de dreapta, este buna sau rea, eficienta sau ineficienta”, scrie sociologul Codrin Scutaru, pe blogul sau personal.
In opinia lui Codrin Scutaru, „social-democratia, liberalismul si social-liberalismul trebuie sa se redefineasca si sa propuna solutii de guvernare”, in conditiile in care „marele dezavantaj al partidelor din Romania este ca oamenii nu mai stiu clar pentru ce pledeaza si pe cine reprezinta fiecare”.
„Eu cred ca putem construi cu determinare si echilibru, o Romanie a normalitatii, asa cum sunt cei mai multi dintre romani. Cred in Romania celor care muncesc, a celor care invata, a celor educati in spiritul unui respect si unei politeti uitate astazi. Cred in Romania celor care au speranta ca pot trai asa cum merita aici, ei, copiii si parintii lor. Cred in Romania celor carora le pasa”, mai arata Codrin Scutaru.
Iti recomandam si: Codrin Scutaru: Prejudecatile care ne-au tinut ani la randul captivi nu isi mai au locul in Romania
Mai jos va prezentam mesajul integral al lui Codrin Scutaru.
Un raspuns pentru Victor Ponta: A treia cale – Statul social-liberal
As vrea sa ii scriu un raspuns lui Victor Ponta si provocarii sale despre societatea omenoasa. Intotdeauna in dezbaterile pe tema statului, stanga spune ca avem nevoie de un stat mai mare, dreapta spune ca avem nevoie de un stat mai mic. Dezbatem despre cat de mic sau cat de mare trebuie sa fie statul in loc sa dezbatem despre unde si de ce trebuie statul sa intervina pentru a solutiona ceea ce nu poate fi solutionat altfel.
Pentru a vedea de ce fel de stat vrem ne putem uita putin in istorie. Clasa de mijloc ce aduce prosperitatea tarilor occidentale a lipsit din Romania secolului trecut. Romaniei i-a lipsit clasa burgheza creatoare de valori economice, cum a fost cazul burgheziei din tarile Vestului european, ceea ce trebuia sa devina clasa de mijloc in Romania.
Liberalii romani reprezentau la formarea PNL in sec. XIX interesele burgheziei in formare (bancheri, comercianti, industriasi, mestesugari, meseriasi) dar mai ales ale intelectualitatii (avocati, medici, functionari din aparatul administrativ, studenti, profesori, juristi). Dupa instalarea printului strain pe tronul Romaniei si adoptarea Constitutiei de la 1866, liberalii, aflati la guvernare, se vor remarca prin ample masuri care vizau modernizarea si industrializarea Romaniei prin ceea ce istoric se numeste constructia statului roman modern.
Citeste si: Codrin Scutaru, la Bruxelles: Am constituit la Ministerul Muncii o comisie pentru stimularea natalitatii
Astfel, legat prin insasi esenta si istoria sa de stat, liberalismul romanesc reprezinta mai degraba grupuri sociale diverse, atat patroni sau intreprinzatori (care sunt circa 1% din populatie), dar majoritar si o larga categorie de bugetari (salariati din domeniile administratiei, educatiei, sanatatii, culturii etc.).
Putem afirma astfel ca liberalismul romanesc este prin esenta sa legat ombilical de existenta unui stat puternic. Optiunea politica de destructurare a statului social este una profund anti-liberala, din punct de vedere al traditiei liberalismului romanesc interbelic si european actual.
Statul liberal, de altfel, nu reprezinta opusul statului social. Statul liberal nu e un stat care se derobeaza de obligatiile sale publice. Nu e un stat care renunta la marile sale obligatii constitutionale si istorice.
Cred ca am ajuns in momentul in care putem vorbi clar de o reafirmare a solutiei pe care sociologul Anthony Giddens, presedintele Bill Clinton si premierul britanic Tony Blair o propuneau acum 20 de ani sub denumirea A Treia Cale. A Treia Cale careia trebuie sa ii spunem azi social-liberalism, ne spune ca oamenilor nu le mai pasa atat de mult de ideologie cat de performanta guvernarii. Guvernarea nu este de stanga sau de dreapta, este buna sau rea, eficienta sau ineficienta.
Ce presupune solutia unui stat social-liberal pentru Romania?
1. Interventie guvernamentala eficienta si nu dezbateri sterile despre solutii de stanga versus solutii de dreapta;
2. Solutii fiscale realiste care sa imbine prudenta bugetara si prevenirea deficitelor cu solutiile necesare de asistenta sociala prin care ii aducem pe saracii inactivi capabili sa munceasca in piata muncii;
3. Statul social-liberal trebuie sa fie statul bunastarii moderne. Ajutoarele sociale trebuie sa ajunga numai la cei care nu se pot sustine sau munci. Statul trebuie sa-i ajute pe saraci dar nu oferindu-le ajutoare fara discernamant, ci ajutandu-i sa-si gaseasca slujbe pe cei apti de munca. Solutia venitului minim de insertie pe care o pregatim la ministerul muncii impreuna cu Banca Mondiala poate fi primul ajutor social care sa stimuleze efectiv ocuparea si nu nemunca.
4. Sa punem impreuna libertatea cu egalitatea. Ele sunt complementare, nu se exclud. Nu poti sa te manifesti liber fara egalitate de sanse si cu reguli corecte, oamenii care se manifesta liber pot avea acces egal la oportunitati.
Pentru a reforma administratia avem nevoie de o noua lege a salarizarii si de o noua lege a functionarului public. Salarizarea actuala a functionarilor, directorilor si demnitarilor este una ipocrita. in afara de salariile nesimtite, mult peste performanta sau repsonsabilitatea celor care le castiga, majoritatea salariilor functionarilor sunt sub 1500 lei net. Cum sa ceri performanta in aceste conditii? Cei slabi se vor deroba de responsabilitati iar pe cei buni o sa-i pierdem pentru ca vor pleca in privat sau vor pleca din tara. Un ministru sau un demnitar castiga cat un agent de vanzari sau o secretara buna de multinationala. Daca e tanar si corect, nu rezista foarte mult in functia publica si pleaca la un moment dat pentru ca e fix varsta cand poti munci mai mult si castiga conform pregatirii tale. Din aceasta cauza, am ajuns sa avem la ghisee functionari suparati pe viata si care asteapta mici atentii necuvenite. Din cauza asta, majoritatea romanilor urasc birocratia si vor o resetare totala a sistemului public.
A venit momentul sa facem ceva pentru romanii de bun-simt care traiesc corect in tara lor, respecta legile si isi platesc taxele. Romanii seriosi care muncesc din greu pentru un venit in jurul salariului mediu au nevoie de un semnal din partea statului si a celor care iau decizii.
Din pacate, societatea noastra a permis prea mult timp ascensiunea non-valorilor si incompetentilor in dauna celor corecti. Promovarea mediocrilor in pozitii cheie a dus la scaderea calitatii in serviciile publice si in performanta economiei.
Multi tineri romani, care termina o facultate in care au invatat din greu pentru diploma obtinuta, nu isi gasesc un loc de munca bine platit si aleg sa munceasca in alta tara europeana sau din lume. Cei care raman aici ezita sa-si intemeieze familii si sa faca copii. Romanii de bun-simt din Romania au nevoie de un manifest de incredere ca pot trai cu demnitate in tara lor, la o calitate a vietii europeana.
Sunt multi oameni saraci in Romania pentru care facem deja eforturi de a-i readuce in mijlocul societatii. Nu putem sa-i ajutam pe cei care creeaza locuri de munca daca nu vom putea sa-i ajutam pe cei care se zbat in saracie.
Exista insa o realitate clara pe care trebuie sa o recunoastem: tinerii romani cu studii universitare, populatia activa de pana in 35-40 de ani, care castiga un venit de nivelul salariului mediu, de circa 2000 lei brut, au datorii la banci si au cheltuieli mari de intretinere si utilitati. Le raman astfel foarte putini bani pentru consumul lor, al familiei si pentru a intretine unul sau mai multi copii. Le vine tot mai greu sa-si ajute parintii care se confrunta cu probleme de sanatate.
Pentru aceasta populatie activa, care reprezinta clasa de mijloc in formare din Romania si sansa tarii noastre, a venit timpul sa venim cu masuri clare de sprijin. Eu cred ca putem construi cu determinare si echilibru, o Romanie a normalitatii, asa cum sunt cei mai multi dintre romani. Cred in Romania celor care muncesc, a celor care invata, a celor educati in spiritul unui respect si unei politeti uitate astazi. Cred in Romania celor care au speranta ca pot trai asa cum merita aici, ei, copiii si parintii lor. Cred in Romania celor carora le pasa.
O problema care ne poate arata exact cat de stanga sau de dreapta suntem este saracia. Avem o rata a saraciei relative de 22,4% in 2013 conform ultimelor date disponibile dar pentru o privire mai clara, daca luam ca referinta pragul saraciei din 2008, rata saraciei ancorata la acel an a inregistrat, intre anii 2008-2012, o crestere ingrijoratoare, de la 23,4% la 27,7%, in contextul crizei economice, substantialelor restrictionari salariale si, nu in ultimul rand, al inghetului temporar constatat pe piata fortei de munca. Cred ca este important sa intelegem ceea ce incearca sa ne transmita aceasta cifra, si anume ca ea se refera, asa cum scria candva omul politic american Robert McNamara, la acea stare extrema a existentei umane, cand individul in lupta pentru supravietuire este expus la lipsuri si umilinte de neinchipuit, ce depasesc fantezia lumii privilegiate. Prin urmare, nu este vorba aici de sacrificiile ce apar firesc in viata unei familii, odata cu nevoia de a-si asigura o locuinta mai buna sau mai bine utilizata, ori o sansa la educatie pentru copiii sai. Saracia absoluta inseamna disparitia bucatii de paine de pe masa, boala ce se instaleaza datorita lipsei de confort si ingrijire, carenta materiala care le impinge pe mamele singure la abandon sau tentatia delincventei, vazuta ca unica solutie pentru a invinge disperarea. 81% din saracii din Romania sunt in saracie persistenta, rata saraciei persistente fiind in Romania de 18,2%, aproape dublu decat media europeana. Concluzionand, din nefericire, majoritatea saracilor din Romania sunt saraci de ani de zile si, mai grav, raman saraci. Chiar daca esti foarte bogat, nu ti-ai dori ca in spatiul public sotia ta si copiii tai sa se simta in siguranta si sa nu stea cu frica ca un om disperat de foame ar putea sa ii atace? De la politicienii din Romania romanii asteapta solutii, fie ele de stanga, de dreapta sau de centru.
PSD trebuie sa spuna pe cine reprezinta si ce solutii social-democrate are pentru guvernare. Este momentul in care PSD trebuie sa se apropie si mai mult de votantii sai traditionali si sa identifice noul bazin de stanga inainte ca acesta sa se orienteze catre altceva sau sa devina agresiv si revoltat. Laburismul poate fi o solutie de resetare a stangii romanesti dar stanga trebuie sa fie stanga. Moderna, reformata dar stanga.
In acelasi timp este nevoie de o reprezentare clara a liberalismului in Romania. Este nevoie de o constructie de centru-dreapta care sa se regaseasca in grupul liberalilor europeni ALDE. Centrul romanesc si social-liberalismul trebuie sa vina cu solutii alternative la modelele de austeritate.
PNL trebuie sa defineasca clar ideologia marelui partid creat prin fuziunea PNL-PDL si modul cum se raporteaza la masurile de austeritate. Dupa succesul de la alegerile prezidentiale, romanii asteapta oferta ideologica si mai ales, solutii de guvernare propuse de noul PNL.
Social-democratia, liberalismul si social-liberalismul trebuie sa se redefineasca si sa propuna solutii de guvernare. Marele dezavantaj al partidelor din Romania este ca oamenii nu mai stiu clar pentru ce pledeaza si pe cine reprezinta fiecare. Lumea s-a schimbat asa ca trebuie sa ne schimbam si noi odata cu ea.