Codrin Scutaru: Guvernul nu va permite cetatenilor sai care lucrează în Marea Britanie să fie stigmatizați
Politica

Codrin Scutaru, de Ziua Internationala impotriva Homofobiei: Discriminarea nu poate fi acceptata, nici cea legata de culoarea pielii, nici cea de gen

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Internationale impotriva Homofobiei, prin care subliniaza ca si-ar dori „sa avem puterea, ca societate si indivizi, sa avem impreuna o intelegere reala fata de cei diferiti” si da ca exemplu mesajul Papei Francisc: „daca o persoana este gay si il cauta pe Dumnezeu cu buna credinta, cine sunt eu sa il judec?”.

„Discriminarea nu poate fi acceptată — nici cea legată de culoarea pielii noastre sau de gen, cea legată de cui ne închinăm sau pe cine iubim. Prejudecățile care ne-au ținut ani la rândul captivi nu își mai au locul în România și în lume.

Se induce uneori în discursul public ideea că o anumită orientare sexuală sau o anumită identitate de gen intră în conflict cu valorile tradiționale. Este momentul să ne asumăm cât se poate de clar o realitate: când vorbim despre drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor, nu înseamnă că vrem noi drepturi pentru un grup de persoane ci vrem ca aceleași drepturi ale omului să fie aplicate tuturor persoanelor, indiferent de locul în care trăiesc și fără discriminare”, sustine secretarul de stat in Ministerul Muncii.

Ziua Internationala impotriva Homofobiei si Transfobiei se sarbatoreste pe 17 mai (data la care homosexualitatea a fost scoasa de pe lista bolilor de catre OMS – 17 mai, 1990) si doreste sa coordoneze o serie de evenimente internationale menite sa atraga respectul pentru comunitatea homosexualilor si lesbienelor.

Va prezentam mai jos mesajul integral al lui Codrin Scutaru cu prilejul Zilei Internationale impotriva Homofobiei. 

Astăzi, de Ziua Internațională împotriva Homofobiei, mi-aș dori să avem puterea, ca societate și indivizi, să avem împreună o înțelegere reală față de cei diferiți. Așa cum spunea Papa Francisc: Dacă o persoană este gay și îl caută pe Dumnezeu cu bună credință, cine sunt eu să îl judec?

E timpul să nu ne mai ascundem în spatele valorilor tradiționale pentru a evita să fim solidari. Toți cei care îi judecă pe cei cu orientări sexuale diferite ar trebui să petreacă o singură zi în negarea și disprețuirea pe care o resimt lesbienele, homosexualii sau transexualii. Sunt convins că, dacă am face acest experiment, toți oamenii buni într-adevăr, s-ar gândi de două ori înainte de judeca și eticheta.

Drumul nostru către progres nu se va încheia până când frații și surorile noastre care sunt homosexuali, lesbiene și transexuali nu vor fi tratați la fel de societate și de legi. Legislația anti-discriminare din România trebuie să continue să fie aplicată și să sancționeze derapajele homofobe.

Într-o perioadă când Uniunea Europeană și valorile europene sunt uneori contestate de discursuri ale unor politicieni care vor să ne învrajbească pe unii împotriva altora, este, mai mult ca niciodată, momentul să fim uniți în a cultiva o nouă solidaritate.

Discriminarea nu poate fi acceptată — nici cea legată de culoare pielii noastre sau de gen, cea legată de cui ne închinăm sau pe cine iubim. Prejudecățile care ne-au ținut ani la rândul captivi nu își mai au locul în România și în lume.

Se induce uneori în discursul public ideea că o anumită orientare sexuală sau o anumită identitate de gen intră în conflict cu valorile tradiționale. Este momentul să ne asumăm cât se poate de clar o realitate: când vorbim despre drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor, nu înseamnă că vrem noi drepturi pentru un grup de persoane ci vrem ca aceleași drepturi ale omului să fie aplicate tuturor persoanelor, indiferent de locul în care trăiesc și fără discriminare.

Codrin Scutaru
Sociolog, Vicepreședinte PC, Secretar de stat – Ministerul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice

Stiri pe aceeasi tema

Dumitru Buzatu (PSD Vaslui), despre ruptura dintre Tudose si Dragnea: Daca nu vor aborda chestiunea in mod constructiv, se va ajunge iar la demiterea premierului

Ioana Badulescu

Dragnea, dezvaluiri la Antena 3: Oprea stabilise cu generalul Coldea ca Zgonea sa fie presedinte al PSD dupa demisia lui Ponta

Ioana Badulescu

Dragnea a declarat, dupa condamnare, ca nu demisioneaza nici de la conducerea PSD, nici a Camerei Deputatilor

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult