1.1 C
România
25 noiembrie 2020
Politica

Codrin Scutaru, despre scaderea alocatiilor copiilor romani din Austria: Astfel de masuri sunt exagerate si discriminatorii

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, s-a declarat surprins de pozitia publica a ministrului federal de Externe din Austria, Sebastian Kurz, potrivit careia alocatiile copiilor romani din Austria trebuie scazute pana la nivelul celor din Romania. Vicepresedinte ALDE, Codrin Scutaru ii transmite lui Sebastian Kurz ca de aceste alocatii pot beneficia copiii ai caror parinti lucreaza legal pe teritoriul Uniunii Europene, asadar parintii care au dreptul sa primeasca alocatie ca urmare a activitatii desfasurate in afara Romaniei, pot beneficia de alocatie pentru copiii lor, in cuantumul stabilit de legislatia tarii in care lucreaza.

„Sunt surprins de declaratiile facute in presa de ministrul austriac de externe Sebastian Kurz, care se pronunta pentru scaderea alocatiilor pentru copiii romani din Austria, pana nivelul celor din Romania”, precizeaza Codrin Scutaru, intr-un comunicat de presa.

Codrin Scutaru a explicat de ce pozitia lui Sebastian Kurz cu privire la alocatiile pentru copiii romani din Austria nu este corecta.

Vezi si: Rovana Plumb: Mesajul lui Sebastian Kurz este inacceptabil

„Ministrul Kurz explica in presa faptul ca alocatia in cuantum de 160 de Euro, pe care o plateste statul austriac pentru copii, ar trebui sa fie supusa scaderii pentru copii romani, pana la nivelul celei din Romania (dublata recent pana la 84 lei pentru copiii peste 2 ani, adica aproximativ 20 de Euro).

Ii reamintesc domnului Kurz ca alocatiile europene pentru copii reprezinta o forma de prestatii familiale care au ca scop asigurarea securitatii sociale pentru salariatii si lucratorii independenti si membrii familiilor acestora, care au resedinta intr-un stat membru al Uniunii Europene si care lucreaza intr-unul dintre aceste state. Aceste alocatii se acorda pentru copiii avuti in ingrijire, ca si alocatiile care se acorda in Romania. Diferenta consta in faptul ca, urmare a desfasurarii unei activitati salariale sau independente pe teritoriul unui alt stat membru UE, aceasta alocatie poate avea un cuantum mai mare in functie de legislatia statului respective”, mai adauga secretarul de stat in Ministerul Muncii, in pozitia publica prezentata ca reactie la declaratia ministrului federal de Externe din Austria.

Codrin Scutaru subliniaza ca libera circulatie a persoanelor si lucratorilor este un principiu fundamental al UE, care presupune aspecte concrete, printre care si accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale. In caz contrar, astfel de masuri care restrang unele drepturi de cetateni europeni pentru romani, daca sunt luate in discutie cu adevarat, sunt exagerate si discriminatorii, mai declara secretarul de stat Scutaru.

Iti recomandam: Codrin Scutaru: Legea familiei va integra populatia varstnica in viata activa a societatii

„De aceste alocatii pot beneficia copiii ai caror parinti lucreaza legal pe teritoriul Uniunii Europene. Astfel, parintii care au dreptul sa primeasca alocatie ca urmare a activitatii desfasurate in afara Romaniei, pe teritoriul Uniunii Europene, pot beneficia de alocatie pentru copiii lor, in cuantumul stabilit de legislatia tarii in care lucreaza, indiferent daca acestia au sau nu copiii impreuna cu ei.

Libera circulatie a persoanelor si lucratorilor este un principiu fundamental al UE, care presupune aspecte concrete, printre care accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale. Consider ca astfel de masuri, care restrang unele drepturi de cetateni europeni pentru romani, daca sunt luate in discutie cu adevarat, sunt exagerate si discriminatorii. Cetatenii romani au si trebuie sa aiba acces la prestatiile ce rezulta din munca depusa si contributiile lor sociale, o abordare diferita fiind profund inechitabila si contrara dreptului european in vigoare”, a completat vicepresedintele ALDE.

Pozitia MAE cu privire la anuntul lui Sebastian Kurz privind alocatiile copiilor romani din Austria

Potrivit secretarului de stat din Ministerul al Muncii,  numarul cazurilor de romani care primesc o astfel de alocatie pentru copii este scazut, tara noastra fiind pe locul 5 intre statele membre catre ai caror cetatenii sunt transferate aceste alocatii. Codrin Scutaru a tinut sa sublinieze faptul ca acest aspect nu a reprezentat o ingrijorare pana acum pentru autoritatile austriece.

„Domnul Ministru Kurz a fost, dupa cate stiu, secretar de stat pentru integrarea imigrantilor si cred ca stie foarte bine ca gradul de integrare al cetatenilor romani aflati in Austria in societatea gazda este unul foarte inalt, fapt confirmat in repetate randuri de oficialii austrieci. Majoritatea romanilor care vin sa munceasca in Austria contribuie la sistemele de asigurari sociale austriece si au, fie o calificare, fie studii universitare.

Din cunostintele noastre, numarul cazurilor de romani care primesc o astfel de alocatie pentru copii este scazut, tara noastra fiind pe locul 5 intre statele membre catre ai caror cetatenii sunt transferate aceste alocatii (dupa Ungaria, Slovacia, Polonia si Slovenia) si nu a reprezentat o ingrijorare pana acum pentru autoritatile austriece”, a spus Codrin Scutaru.

„Sunt convins ca pozitia sefului diplomatiei austriece va fi, in final, una corecta fata de Romania si fata de constructia europeana in care credem cu totii. Este datoria noastra, ca Guvern, sa aparam drepturile de cetateni europeni ale romanilor care muncesc din greu si cu buna credinta in alte tari europene. Romanii din strainatate trebuie sa stie ca autoritatile romane se lupta pentru drepturile si libertatile lor in Europa si nu permitem sa fie considerati europeni de mana a doua, a incheiat Codrin Scutaru.

Sursa foto: Digi 24

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus

Stiri pe aceeasi tema

Guvernul va adopta un memorandum care va obliga institutiile publice sa afiseze pe site unele informatii

Cristiana Petrariu Bota

Mihai Sora a primit, la Bruxelles, Premiul Cetateanului European 2018. Filosoful roman a rostit in PE un adevarat laudatio la adresa Europei si culturii europene

Ioana Badulescu

Augustin Lazar a ajuns la final de drum in functia de procuror general, Bogdan Licu a fost propus sa preia functia in regim de interimat

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult