4.8 C
România
20 octombrie 2020
Codrin Scutaru: Prejudecatile care ne-au tinut ani la randul captivi nu isi mai au locul in Romania
Politica

Codrin Scutaru: E trist ca la 66 de ani de la infiintarea Consiliului Europei, mai sunt politicieni care au discurs rasist

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, a transmis un mesaj, marti, cu prilejul implinirii a 66 de ani de la infiintarea Consiliului Europei, prin care subliniaza ca aceasta organizatie reprezinta angajamentul comun al celor 820 de milioane de europeni in favoarea drepturilor omului, democratiei si a statului de drept, precizand ca obiectivele Consiliului ar trebui sa fie tot mai prezente pe agenda guvernelor statelor membre.

In mesajul sau, Codrin Scutaru trage si un semnal de alarma partidelor politice din Romania privind necesitatea unui cod de conduita care sa prevada sanctiuni impotriva intolerantei si discursului de ura, care ascunde atitudini discriminatorii sau limbaj rasist.

„Este trist ca astazi, la 66 de ani de la infiintarea Consiliului Europei, inca exista politicieni a caror principala tema de dezbatere este daca romii din Romania, cetateni romani si europeni, ar trebui sa se numeasca tigani. Trebuie sa intelegem odata pentru totdeauna ca diversitatea etnica a Romaniei este o sansa enorma pentru societatea noastra si nicidecum un argument negativ”, precizeaza secretarul de stat in Ministerul Muncii.

Va prezentam mai jos mesajul integral al lui Codrin Scutaru, cu prilejul implinirii a 66 de ani de la infiintarea Consiliului Europei:

Astazi sarbatorim 66 de ani de la infiintarea pe 5 mai 1949 a Consiliului Europei, organizatie internationala, interguvernamentala si regionala care reuneste toate statele democratice ale Uniunii Europene dar si alte state din centrul si estul Europei. Tot incepand de azi, recunoscut pe intregul continent si dincolo de el, drapelul european albastru cu 12 stele aurii implineste 60 de ani. El simbolizeaza ambitia si realitatea constructiei europene.

Obiectivul principal al Consiliului Europei este realizarea unei unitati mai stranse intre cele 47 de state membre pentru protejarea libertatii individuale, libertatii politice si a statului de drept, principii care constituie fundamentul tuturor democratiilor autentice si care influenteaza viata tuturor europenilor in nenumarate feluri. Toate statele membre ale Organizatiei noastre au obligatia de a face ca libertatea, demnitatea omului si bunastarea indivizilor sa devina principii ferme ale actiunii guvernamentale. Astazi, Consiliul Europei reprezinta angajamentul comun al celor 820 de milioane de europeni in favoarea drepturilor omului, democratiei si a statului de drept.

Este momentul astazi, mai mult ca oricand, ca obiectivele pentru care lupta Consiliul Europei, cum sunt drepturile omului, democratia pluralista, identitatea si diversitatea culturala a Europei, combaterea discriminarii minoritatilor, a xenofobiei si intolerantei, a luptei cu principalele boli, cu dependenta de droguri, cu terorismul, aceste obiective sa fie tot mai prezente pe agenda guvernelor statelor membre ale Consiliului Europei.

Partidele politice din Romania ar trebui sa adopte un cod de conduita care sa prevada sanctiuni impotriva intolerantei si discursului de ura, care ascunde atitudini discriminatorii sau limbaj rasist. Este trist ca astazi, la 66 de ani de la infiintarea Consiliului Europei, inca exista politicieni a caror principala tema de dezbatere este daca romii din Romania, cetateni romani si europeni, ar trebui sa se numeasca tigani. Trebuie sa intelegem odata pentru totdeauna ca diversitatea etnica a Romaniei este o sansa enorma pentru societatea noastra si nicidecum un argument negativ.

Discriminarea nu poate fi acceptata — nici cea legata de culoarea pielii noastre sau de gen, cea legata de cui ne inchinam sau pe cine iubim. Prejudecatile care ne-au tinut ani la randul captivi nu isi mai au locul in Romania si in lume. Lumea s-a schimbat. Prin urmare, trebuie sa ne schimbam si noi odata cu ea.

Codrin Scutaru, Sociolog, Secretar de stat – MMFPSPV, Vicepresedinte PC.

Stiri pe aceeasi tema

Ponta cere PNL sa nu saboteze proiectul de revizuire a Constitutiei

Cristiana Petrariu Bota

Presedintele Iohannis a sesizat la CCR noul Cod Rutier. Sesizarea se refera la instalarea de aparate radar doar pe masini inscriptionate si la presemnalizarea acestora

Ioana Badulescu

Mihai Chirica, exclus din PSD la pachet cu Niculae Badalau si Codrin Stefanescu pe motiv ca au tradat partidul

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult