3.9 C
România
20 octombrie 2020
Codrin Scutaru, intalnire la Ministerul Muncii de Ziua Internationala a Romilor. FOTO
Politica

Codrin Scutaru, intalnire la Ministerul Muncii de Ziua Internationala a Romilor. FOTO

Cu prilejul Zilei Internationale a Romilor, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, i-a primit, miercuri, pe Florin Botonogu, presedintele Policy Center for Roma and Minorities si pe Toto, protagonistul filmului Toto and His Sisters, difuzat de curand de HBO. Codrin Scutaru a postat cateva fotografii de la intalnire pe pagina sa de Facebook, insotite de un mesaj prin care se declara incantat sa cunoasca tineri care vor sa isi depaseasca conditia si nu lasa circumstantele sa le defineasca viata. Fotografiile de la intalnirea de la Ministerul Muncii le puteti vedea la sfarsitul acestui material.

„Astazi, de Ziua Internationala a Romilor, i-am avut ca oaspeti pe Florin Botonogu de la Policy Center for Roma and Minorities si pe Toto, din filmul Toto and His Sisters, difuzat de curand de HBO, pe care l-am vizionat luni la Ambasada SUA datorita initiativei lui Dean Thompson. Toto e super, un copil minunat si un dansator care-i calcp pe urme lui Michael Jackson. E o mare sansa sa cunosc tineri ca el care vor sa isi depaseasca conditia si nu lasa circumstantele sa le defineasca viata”, a scris Codrin Scutaru pe reteaua de socializare.

Despre Ziua Internationala a Romilor

Ziua internationala a romilor este marcata in fiecare an pe data de 8 aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat nastere la Londra, in 1971, la primul congres international al rromilor. Atunci s-a luat decizia ca 8 aprilie sa devina Ziua Internationala a Rromilor din intreaga lume.

Iti recomandam si: Codrin Scutaru a discutat la Bruxelles cu comisarul Vera Jourova despre incluziunea romilor

Ziua internationala a romilor a fost proclamata in 1990, in cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internationale a Romilor, care s-a desfasurat la Varsovia. A fost aleasa aceasta data in amintirea zilei de 8 aprilie 1971, cand a avut loc, langa Londra, prima reuniune la nivel international a reprezentantilor etniei rome. Cu acea ocazie, au fost puse bazele unei organizatii internationale a romilor, denumita ”Uniunea Internationala a Romilor” (IRU). La congres, au participat delegatii din 14 tari. Potrivit site-ului internationalromaniunion.org, cu aceasta ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internationale, drapelul si imnul ”Djelem, Djelem” (”Mergeam, mergeam”), compus de muzicianul francez Jarko Jovanovic, impreuna cu medicul de origine slovaca Ján Cibulka.

Potrivit celor stabilite la Congres, aceasta zi este pentru romii de pretutindeni si un moment de comemorare a celor ucisi in anii celui de-Al Doilea Razboi Mondial. in timpul regimurilor fasciste din numeroase tari europene, romii au suferit persecutii, au fost inchisi si deportati in lagare de exterminare. Drapelul era initial compus din doua culori, albastru si verde, dar la Congresul de la Londra s-a decis adaugarea unei roti rosii in mijloc.

Din 1993, IRU are statut de organizatie consultativa pe lânga Organizatia Natiunilor Unite, noteaza site-ul mentionat.

Vezi si: Codrin Scutaru: Prejudecatile care ne-au tinut ani la randul captivi nu isi mai au locul in Romania

Scopul acestei zile este acela de a atrage atentia societatii asupra problemelor cu care se confrunta romii, pentru imbunatatirea situatiei educationale si, deopotriva, pentru revendicarea drepturilor civile ale romilor. Manifestarile prilejuite de aceasta zi includ evenimente de promovare a valorilor culturale si a limbii romani, dar in mod special a identitatii romilor. Unul dintre principalele obiective este, de altfel, recunoasterea internationala a minoritatii rome ca minoritate nationala de origine indiana.

in anul 1983, a fost organizat, la Chandigargh, in India, primul Festival Mondial al Romilor, care s-a bucurat de prezenta lui Indira Ghandi, cel ce avea sa devina, ulterior, prim-ministru al Indiei. Potrivit site-ului internationalromaniunion.org, prezenta acestuia la eveniment reprezinta o recunoastere a faptului ca etnia roma are origine indiana.

La 8 aprilie 2002, a fost celebrat jubileul milenar, reprezentând 1.000 de ani de atestare a romilor in Europa, eveniment ce a prilejuit desfasurarea, in numeroase tari de pe toate continentele, a ”Ceremoniei Râului”. Cu aceasta ocazie, au fost aruncate pe ape flori si lumânari aprinse, in memoria stramosilor romi care si-au inceput, cu o mie de ani in urma, drumul catre Europa, apoi catre cele doua Americi si mai departe.

in România, la data de 8 aprilie se marcheaza ”Sarbatoarea etniei romilor din România”, in urma adoptarii de catre Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006. Legea prevede celebrarea, in data de 8 aprilie a fiecarui an, a acestei sarbatori, implicarea autoritatilor administratiei publice centrale, cu atributii in domeniul asigurarii egalitatii de sanse si al combaterii discriminarii, precum si a celorlalte autoritati centrale si locale, pentru a sprijini organizarea de manifestari publice si a unor actiuni social-culturale dedicate acestei zile a etniei romilor. in acelasi timp, Societatea Româna de Televiziune si Societatea Româna de Radiodifuziune vor reflecta, in cadrul programelor special destinate minoritatilor nationale, manifestarile respective.

Prima atestare documentara a comunitatilor de romi dateaza din anul 1068, din vremea Imperiului Bizantin. Despre locul de origine al romilor, exista mai multe teorii. Unii specialisti considera ca acestia ar proveni din Egipt, in timp ce altii avanseaza ipoteza venirii lor din zona de nord-vest a Indiei, din provincia Punjab. De altfel, s-a constatat ca limba romani seamana foarte mult cu hindi, argument in favoarea originii lor indiene. Se estimeaza ca plecarea lor din India s-a petrecut in urma cu cel putin 1.000 de ani. Unii cercetatori considera ca au existat mai multe valuri de migratie din India. si astazi exista triburi nomade sau seminomade in India, care sustin teoria ca romii au fost nomazi de la inceput, au parasit India in timpul unei invazii si apoi au fost impinsi spre Europa de razboaie si invazii ulterioare.

Daca ti-a placut acest articol, poti urmari HotWeek.ro si pe Facebook, Twitter sau Google Plus!

[ot-caption title=”Codrin Scutaru, intalnire la Ministerul Muncii de Ziua Internationala a Romilor” url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/04/codrin-scutaru.jpg”]

[ot-caption title=”Codrin Scutaru, intalnire la Ministerul Muncii de Ziua Internationala a Romilor” url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/04/codrin-scutaru1.jpg”]

[ot-caption title=”Codrin Scutaru, intalnire la Ministerul Muncii de Ziua Internationala a Romilor” url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/04/codrin-scutaru2.jpg”]

Stiri pe aceeasi tema

Liga Alesilor Locali ai PNL de la Constanta. Gorghiu: Inca mai sper ca alegerile locale vor fi un meci cu doua reprize

Cristiana Petrariu Bota

Ioan Rus a discutat la Guvern cu Victor Ponta despre noul ministru al Transporturilor

Cristiana Petrariu Bota

Marius Bogdan Cracea, seful PMP Giurgiu, anunt matrimonial la o conferinta de presa

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult