-5.4 C
România
2 decembrie 2020
Codrin Scutaru: Modificarile la Codul muncii, rezultatul bunei cooperari intre Guvern si Parlament. Salariatul are dreptul la propria viata personala
Politica

Codrin Scutaru, la Bruxelles: Am constituit la Ministerul Muncii o comisie pentru stimularea natalitatii

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, a participat, miercuri, la un seminar organizat de Banca Mondiala si Comisia Europeana la Bruxelles pe tema imbatranirii active. Evenimentul a reunit experti din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia Europeana, si din organizatii internationale de profil, cu scopul de a analiza perspectivele dezvoltarii unor politici viitoare pe segmentul de politici pentru imbatranire activa. 

In interventia sa, Codrin Scutaru a aratat ca, pentru a consolida solidaritatea dintre generatiile viitoare, ingredientul cheie il reprezenta sprijinirea imbatranirii active in toate aspectele sale, precizand ca la Ministerul Muncii s-a constituit o comisie care va veni cu solutii pentru stimularea natalitatii, urmand ca in perioada urmatoare sa fie lansata Strategia Guvernului pentru imbatranire activa pentru perioada 2015-2020. Un proces de succes va constitui premisele pentru o incredere sporita a persoanelor in varsta de a participa pe piata muncii, in viata de familie, in comunitate asigurand astfel, mai presus de orice, o viata mai demna, a aratat demnitarul roman.

„Din fericire avem acum in Romania o paritate a numarului de salariati cu numarul de pensionari, fiind aproximativ 5 milioane fiecare. Cu toate acestea, pana in 2060, Comisia Europeana prin Eurostat preconizeaza ca populatia in varsta de munca din Romania, cu varsta intre 20-64, va scadea cu 30 de procente in timp ce nunarul persoanelor varstnice de peste 65 de ani se va dubla. Acest lucru va duce la o crestere a ratei de dependenta. Pentru a preveni acest lucru, am constituit deja la nivelul Ministerului Muncii o comisie pentru populatie care va veni cu solutii pentru stimularea natalitatii si aducerea familiei in prim-planul agendei publice. In acelasi timp, vom lansa in curand Strategia Guvernului pentru imbatranire activa pentru perioada 2015-2020, elaborata cu ajutorul partenerilor nostri de la Banca Mondiala”, a spus secretarul de stat in Ministerul Muncii.

HotWeek.ro iti recomanda si: Codrin Scutaru (PC): Din programul de guvernare al PNL lipseste un capitol destinat asistentei sociale si politicilor pentru familie

„Imbatranirea activa reprezinta procesul de optimizare a oportunitatilor referitoare la sanatate, participare sociala si siguranta, cu scopul de a imbunatati calitatea vietii persoanelor varstnice, atat in cadrul fortei de munca, prin amanarea pensionarii, in contextul mai larg al egalizarii varstei de pensionare pentru femei si barbati, cat si in cadrul societatii prin participarea la diferite activitati sociale, economice, civice sau culturale.

Locul persoanelor varstnice este in familie, nu in afara sa, uitati singuri in apartamente sau azile. In acelasi timp, imbatranirea populatiei nu trebuie sa creasca costurile cu serviciile de sanatate daca se face mai multa preventie. Nu putem vorbi de Europa 2020 ignorand imbatranirea activa”, a completat demnitarul roman.

Pe masa discutiilor s-a aflat si raportul Bancii Mondiale care vizeaza evolutiile fenomenului in Bulgaria, Letonia, Polonia si Romania. Documentul pune accentul pe principalele provocari din domeniu, respectiv: evolutiile demografice, incluzand fertilitatea si migratia; sistemele de sanatate si serviciile pentru o societate aflata in proces de imbatranire, incluzand ingrijirea pe termen lung; participarea pe piata muncii, formarea continua si politicile de ocupare; productivitatea si inovarea precum si nivelul saraciei si al bunastarii.

Te-ar putea interesa si: Codrin Scutaru: Modificarile la Codul muncii, rezultatul bunei cooperari intre Guvern si Parlament. Salariatul are dreptul la propria viata personala

Seminarul a fost structurat pe temele definite in indexul privind imbatranirea activa, instrument dezvoltat de Comisia Europeana si Comisia Economica a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Europa, ce evidentiaza capacitatea statelor privind promovarea imbatranirii active, participarea pe piata fortei de munca, participarea sociala si viata independenta.

In cadrul intalnirii de la Bruxelles au fost explorate mijloacele prin care cooperarea internationala pe probleme de imbatranire ar putea fi mai eficienta si relevanta pentru factorii de decizie politica din țarile care se confrunta cu provocari legate de imbatranirea populatiei.

Stiri pe aceeasi tema

Sondaje IMAS – Sociopol: PSD si Liviu Dragnea se prabusesc in preferintele electoratului

Ioana Badulescu

Tariceanu, despre revocarea sefei DNA: Nu stiu ce va face presedintele, dar premierul trebuie sa-si asume rolul

Ioana Badulescu

Elena Udrea: Electoratul pro Basescu va vota cu PMP

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult