Codrin Scutaru: Prejudecatile care ne-au tinut ani la randul captivi nu isi mai au locul in Romania
Politica

Codrin Scutaru: Prejudecatile care ne-au tinut ani la randul captivi nu isi mai au locul in Romania

Secretarul de stat la Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, a transmis un mesaj, sambata, cu ocazia Zilei Internationale a ONU pentru eliminarea discriminarii rasiale. Codrin Scutaru atrage atentia ca prejudecatile care ne-au tinut ani la randul captivi nu isi mai au locul in Romania si a adaugat ca „lumea s-a schimbat, motiv pentru care trebuie sa ne schimbam si noi odata cu ea”.

Va prezentam mai jos mesajul integral transmis de Codrin Scutaru de Ziua Internationale pentru eliminarea discriminarii rasiale.

„Astazi, sarbatorim in intreaga lumea Ziua internationala pentru eliminarea discriminarii rasiale. Tot astazi incepe Saptamana de solidaritate cu popoarele care lupta contra rasismului si discriminarii rasiale, marcata anual de ONU incepand cu 1979.

Te-ar putea interesa si: Codrin Scutaru a discutat la Bruxelles cu comisarul Vera Jourova despre incluziunea romilor

Din pacate, desi s-au facut progrese enorme in ultimii ani si in tara noastra, intoleranta si discriminarea se manifesta inca. Exista inca in Romania o discriminare tacita fata de romii din Romania, chiar si fata de cei care au un nivel inalt de educatie sau un anumit statut social. La inceputul acestei saptamani, am participat la Bruxelles la a 9-a reuniune a Platformei europene pentru incluziunea romilor si mi-au ramas in minte cuvintele domnei Alice Bah Kuhnke, Ministrul suedez al culturii si democratiei: A fi anti-romi inseamna rasism.

Discriminarea este sanctionata in Romania si trebuie sa continuam sa manifestam toleranta zero fata de orice forma a sa, inclusiv fata de ironiile la adresa romilor, care par uneori nevinovate dar creeaza tipare de gandire copiilor si adolescentilor.

Citeste si: Codrin Scutaru, la Bruxelles: Am constituit la Ministerul Muncii o comisie pentru stimularea natalitatii

In loc sa dea nastere la conflicte, diversitatea etnica din Romania trebuie privita ca o sansa extraordinara pentru potentialul nostru ca societate. Nu conteaza cum suntem, cine suntem, ce culoare are pielea noastra. Conteaza ca suntem toti romani si suntem toti europeni. O parte din romii din Romania traiesc in comunitati marginale, izolate, foarte sarace, in conditii similare cu cele de acum mai bine de 100 de ani. Sa elimini saracia nu este un act de caritate, ci un act de dreptate. Ca si sclavia sau apartheidul, saracia nu este o stare naturala. Este provocata de om si poate fi eradicata de acţiunile oamenilor.

Discriminarea nu poate fi acceptata – nici cea legata de culoare pielii noastre sau de gen, cea legata de cui ne inchinam sau pe cine iubim. Prejudecatile care ne-au tinut ani la randul captivi nu isi mai au locul in Romania si in lume.

Lumea s-a schimbat. Prin urmare, trebuie sa ne schimbam si noi odata cu ea”. 

Articole asemănătoare

PSD renunta la mitingurile din 9 decembrie dupa moartea Regelui Mihai

Lucy Ionesco

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a demisionat la cererea premierului Ciolos

Lucy Ionesco

Dragnea a mers la sediul PSD din Kiseleff, dupa ce si-a anulat participarea la Scoala de Vara a TSD de la Jupiter

Ioana Badulescu