19.5 C
România
25 septembrie 2023
Codrin Scutaru: Modificarile la Codul muncii, rezultatul bunei cooperari intre Guvern si Parlament. Salariatul are dreptul la propria viata personala
Politica

Codrin Scutaru: Sansa generatiei Y este reconcilierea cu generatiile de dinainte

Codrin Scutaru, sociolog, vicepresedinte PC si secretar de stat in Ministerul Muncii, a tinut sa transmita un mesaj de Ziua Tineretului catre colegii sai de generatie, pe care o numeste „generatia Y”, adaugand ca sansa generatiei Y, adica a celor nascuti in perioada 1980 – 2000, este „reconcilierea cu generatiile de dinaintea noastra”.

„De Ziua Nationala a Tineretului le doresc colegilor mei de generatie si celor si mai tineri sa avem energia de a ne atinge potentialul. Marele avantaj al Romaniei fata de alte tari din Europa este dat de oamenii sai. Suntem un capital uman de invidiat si prin asta avem deja un avantaj enorm fata de alte tari cu blazon din lume, care ne invidiaza pentru tinerii nostri. La multi ani, Generatie Y”, a transmis secretarul de stat.

In opinia lui Codrin Scutaru, se poate spune ca Generatia Y este la putere in prezent in Romania, indiferent daca vocea ei se face auzita de la stanga sau dinspre dreapta spatiului politic.

Iti recomandam si: Autorii volumului „Romania noului val” s-au intalnit cu premierul Victor Ponta

„Cine este, insa, aceasta Generatie Y, despre care mai toata lumea spune astazi ca este capabila sa faca minuni? Sunt ei Noii Pasoptisti doriti de un proiect esuat in verbiajul online al ultimilor ani? Sunt ei noua Junime, matura politic si informata civic, pe care o asteapta o buna parte dintre intelectuali? Este aceasta generatie sinonima doar cu batalioanele corporatiste, care participa la team-buildinguri si seminarii de dezvoltare personala? Vom vedea ca, nici aici, lucrurile nu sunt clar decantate, in asa masura incat ne putem chiar intreba daca aceasta generatie exista, sau daca nu este doar inca un efect de moda sau produs al mass-media. Generatia Y poate spune astazi ca este la putere, in Romania, indiferent daca vocea ei se face auzita de la stanga sau dinspre dreapta spectrului politic”, a mai aratat secretarul de stat.

„Altfel spus, Generatia Y este peste tot. O gasim in corporatii, unde incepe sa ocupe functiile de substantiala raspundere ale managerului de proiect, responsabilului de cont clienti si cadrului superior competent in domeniul resurselor umane. O gasim in administratie, unde incearca – e drept, mai timid – sa schimbe cate ceva din pozitia de consilier sau de expert, asumand de multe ori entuziast o slujba exigenta si deseori polivalenta, insa in general prost platita si expusa ciocnirilor generationale. O mai gasim, iar asta e nou, cu precadere printre cei care arunca buretele programului de douazeci de ore pe zi din multinationale sau al inertiei de sistem din sectorul public si aleg, pe cont propriu, calea intreprinzatorului de talie mica sau mijlocie. Lor le datoram puzderia de cofetarii si bacanii bio, firmele de curierat rapid pe bicicleta, atelierele de olarit si, in general, experimentele antreprenoriale de tot soiul care se nasc pe bloguri si se maturizeaza pe Facebook”, mai subliniaza Codrin Scutaru.

Sociologul Codrin Scutaru vorbeste, mai departe, despre factorul de risc care ameninta sperantele Generatiei Y: conflictul intre generatii.

„Un factor de risc, de data aceasta intern, capabil sa compromita sperantele Generatiei Y este legat de conflictele intre generatii. Perceptia ca generatia aparuta odata cu expansiunea demografica postbelica (asa numitii Baby Boomers 1945-1962) si intr-o masura mai mica, Generatia X (1961-1980) care acum se afla fie la mijlocul, fie la capatul carierei profesionale, sunt generatii de asistati social este o spaima construita artificial. Ea a aparut si s-a legitimat pe fondul precaritatii ocuparii fortei de munca, dar este strans legata de contextul economic de criza si de ideea falsa ca generatiile precedente nu accepta decat cu mare greutate momentul schimbarii de stafeta profesionala. Folosita uneori demagogic in discursul electoral, ideea ca generatiile active platesc, de fapt, pensia altcuiva, fara a avea, la randul lor, siguranta ca vor beneficia de avantajele oferite de sistem, nu face altceva decat sa creeze o noua linie de fractura sociala si intretine ideea existentei a doua Romanii, precum si perceptia ca Generatia Y este, din start, penalizata pentru greseli pe care nu a avut timp sa le comita. Perceptia sistemelor de protectie si asistenta sociala in termenii unor structuri administrative greoaie si impersonale, inapte sa remedieze structural, ci doar susceptibile sa carpeasca disfunctiile existente este un factor real de risc, ce ar putea incuraja un nou val de emigratie economica. Sistemul administrativ de resort actual ar trebui inlocuit, prin regandirea totala a bazelor sale, de o viziune care sa acorde prioritate preventiei si redistribuirii eficiente a resurselor existente, cu precadere acolo unde este mai multa nevoie de ele”, mai sustine Codrin Scutaru.

In incheiere, secretarul de stat din Ministerul Muncii a tinut sa le ureze celor din generatia Y la multi ani impliniti in Romania si le-a transmis ca aici, in tara, isi pot construi viata pe caresi-o doresc.

„Sansa noastra, a tinerilor, in special a generatiei Y, care ne-am nascut intre 1980 si 2000, este reconcilierea cu generatiile de dinaintea noastra, cu parintii si bunicii nostri. Pentru a reusi, nu putem continua sa ne disociem de ce s-a facut bine pana la noi. Cu toate ca suntem departe de a fi unde ne-am dorit, mi-a spus recent un belgian care a venit in Romania in anii 90 ca nu realizam cat de multe s-au schimbat in bine in ultimii 25 de ani. Suntem pe drumul cel bun. Astazi, de Ziua Nationala a Tineretului, vreau sa le urez la multi ani impliniti, in Romania, celor din Generatia Y! Stiu ca putem sa ne construim aici viata pe care ne-o dorim”, a mai aratat Codrin Scutaru.

Related posts

Majoritatea parlamentara trebuie sa propuna un nou premier. Ce spune Ludovic Orban

Lucy Ionesco

Ce calcule isi face PSD pentru noua propunere de premier cu care va merge la Iohannis

Lucy Ionesco

UNPR ar putea forma grup separat de PSD in Parlament

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult