Codul de procedura civila, republicat in Monitorul Oficial. Modificari la procedura de executare silita
Social

Codul de procedura civila, republicat in Monitorul Oficial. Modificari la procedura de executare silita

Codul de procedura civila a fost republicat in Monitorul Oficial. Astfel, Legea nr. 134/2012 privind Codul de procedura civila a fost republicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 247 din 10 aprilie 2015. Amintim ca documentul privind codul de procedura civila a fost modificat in octombrie 2014 prin Legea nr. 138/2014, care prevedea republicarea Codului de procedura civila, cu o noua numerotare a textelor. Legea nr. 138/2014 aduce o serie de noutati importante in ceea ce priveste procedura de executare silita.

Printre modificarile aduse la Codul de procedura civila se numara si eliminarea etapei de incuviintare a executarii silite din competenta instantelor, fiind atribuita executorilor judecatoresti. Concret, executorul judecatoresc poate sa inceapa executarea silita fara sa mai fie necesar sa treaca prin instanta, scrie avocatnet.ro.

Noile prevederi la Codul de procedura civila aduc avantaje, dar si dezavantaje pentru romanii care nu isi mai pot plati creditele si ajung in situatia in care sunt executati silit de catre banci.

Vezi si: Vezi de ce ELECTORATA nu a intrat in vigoare de la 1 aprilie, asa cum era prevazut

„In contextul legislativ actual, executarea silita va putea fi demarata intr-un timp foarte scurt, aceste prevederi avantajand in mod clar creditorul. Este evident ca, pentru clientii bancilor, aceste modificari se vor traduce in posibilitatea ca acestia sa ajunga mai rapid in situatia de a fi executati silit, ceea ce poate conduce, printre altele, la blocarea conturilor acestora”, a explicat Raluca Gheorghiu, avocat in cadrul Ionescu si Sava, la o solicitare mai veche a celor de la avocatnet.ro.

De asemenea, in octombrie 2014 a fost reintrodusa obligativitatea investirii cu formula executorie a titlurilor executorii, cu exceptia hotararilor judecatoresti.

In plus, au fost extinse anumite drepturi ale executorului judecatoresc. Adica s-a reglementat situatia in care, la cererea executorului judecatoresc, institutiile publice, institutiile de credit si orice alte persoane fizice sau persoane juridice sunt obligate sa ii comunice, de indata, in copie, documentele, precum si, in scris, datele si informatiile apreciate de executorul judecatoresc ca fiind necesare realizarii executarii silite, inclusiv codul numeric personal al persoanei supuse executarii silite, chiar daca prin legi speciale se dispune altfel.

Foto: avestis.ro

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.

Stiri pe aceeasi tema

AVEREA LUI MIRCEA BASESCU, pusa sub sechestru de DNA

Gripa face noi victime in Romania, numarul persoanelor decedate a ajuns la 101

Ioana Badulescu

CONDITII DE PENSIONARE – LEGEA PENSIILOR. CONDITII PENTRU PENSIA PENTRU LIMITA DE VARSTA

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult