-0.7 C
România
28 noiembrie 2020
CODUL ELECTORAL: Primarii vor fi alesi prin vot direct, intr-un singur tur de scrutin, consilierii locali si judeteni prin vot pe liste
Alegeri

CODUL ELECTORAL: Primarii vor fi alesi prin vot direct, intr-un singur tur de scrutin, consilierii locali si judeteni prin vot pe liste

NOUL COD ELECTORAL: Primarii vor fi alesi prin vot direct, intr-un singur tur de scrutin, iar consilierii locali si judeteni vor fi alesi prin vot pe liste. Principiul a fost votat, marti, in Comisia de Cod electoral, iar potrivit acestuia, primarii urmeaza a fi alesi prin vot direct, intr-un singur tur de scrutin, iar consilierii locali si judeteni vor fi alesi prin vot pe liste, urmand a se cadea de acord in urma unor negocieri si asupra alegerii presedintilor de CJ. 

Astfel, principiul potrivit caruia consilierii locali si judeteni vor fi alesi prin vot proportional, pe lista, a intrunit unanimitatea optiunilor, respectiv 15 voturi.

NOUL COD ELECTORAL: Principiul potrivit caruia primarii vor fi votati prin vot direct intr-un singur tur a intrunit majoritatea voturilor, respectiv 10 voturi „pentru” – aceasta varianta fiind agreata de coalitia de guvernare.

HotWeek.ro iti recomanda si: Ce si-au dorit romanii la alegerile din 16 noiembrie

Varianta sustinuta de PNL, potrivit careia primarii ar trebui sa fie alesi in doua tururi, a intrunit doar 5 voturi „pentru”.

NOUL COD ELECTORAL: In ceea ce priveste alegerea presedintilor de CJ nu s-a agreat o propunere, in conditiile in care coalitia de guvernare a sustinut varianta alegerii intr-un singur tur, iar PNL varianta alegerii in doua tururi, in timp ce UDMR s-a abtinut.

„In ceea ce priveste alegerea presedintilor de CJ propun sa facem un dialog pentru a strange 10 voturi pana saptamana viitoare pentru a gasi o solutie”, a precizat presedintele Comisiei, Valeriu Zgonea propunerea acestuia fiind agreata de Mihai Voicu (PNL).

NOUL COD ELECTORAL: Zgonea a precizat ca actuala coalitie de guvernare sustine mentinerea actualului sistem de vot in privinta alesilor locali, respectiv un singur tur pentru primari si presedinti de CJ si vot proportional pe liste pentru consilierii locali si judeteni.

Deputatul PNL Mihai Voicu a precizat ca PNL agreeaza alegerea primarilor si a presedintilor de CJ in doua tururi si vot proportional pe liste pentru consilierii locali si judeteni.

Membrii Comisiei au votat cu 14 voturi “pentru” si o abtinere mentinerea pragului de 5% la alegerile locale pentru alegerea consilierilor locali si judeteni.

NOUL COD ELECTORAL: De asemenea, in unanimitate, Comisia a decis ca, in cazul candidatilor independenti la o functie de consilier local sau judetean, atribuirea mandatului sa se realizeze doar daca acestia obtin un numar de voturi cel putin egal cu coeficientul electoral calculat pentru un mandat de consilier.

Stiri pe aceeasi tema

ALEGERI PREZIDENTIALE 2019. UPDATE prezenta la vot. Romania isi alege presedintele pentru urmatorii 5 ani

Cristiana Petrariu Bota

Primele rezultate ale exit poll-ului de la alegerile europarlamentare din 2019

Cristiana Petrariu Bota

LEGEA ELECTORALA – ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult