NORMELE DE APLICARE COD FISCAL:
Economie

CODUL FISCAL 2016, MODIFICARI. Reducerea TVA si doua scutiri de impozit, printre noutatile din Codul Fiscal

CODUL FISCAL 2016, MODIFICARI. Reducerea TVA si doua scutiri de impozit se numara printre modificarile aduse la Codul fiscal printr-o ordonanta de urgenta care a fost publicata in Monitorul Oficial din 30 iunie 2016. O parte dintre modificarile la Codul Fiscal au intrat in vigoare la momentul publicarii, insa celelalte se vor aplica incepand cu 1 august 2016.

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 488 din 30 iunie 2016, a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, potrivit Avocatnet.ro, care mai precizeaza ca principalele modificari vizeaza scutirea de impozit pentru darea in plata, respectiv scutirea de impozit pe venitul din salarii pentru cercetatori, precum si introducerea unei cote reduse de TVA pentru o noua categorie de produse si servicii.

CODUL FISCAL 2016, MODIFICARI. Darea in plata si scutirea de la plata impozitului

Potrivit OUG nr. 32/2016, persoanele fizice aflate la prima dare in plata pot fi scutite de plata impozitului pentru venitul din transferul proprietatilor imobiliare, incepand de joi. Daca o persoana vrea sa apeleze la darea in plata de mai multe ori, trebuie sa stie ca aceasta scutire de impozit este valabila doar prima data.

De aceasta facilitate legata de darea in plata pot beneficia atat debitorul, cat si codebitorii, coplatitorii, precum si garantii personali sau ipotecari ai debitorului, „in cazul in care prin operatiunea de dare in plata se transfera dreptul de proprietate imobiliara din patrimoniul personal al acestora”.

Persoanele care vor sa beneficieze de aceasta scutire de impozit trebuie sa solicite de la notarii publici un certificat din care sa reiasa ca nu au mai beneficiat de o alta dare in plata. in acest sens, la nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania se va infiinta Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata, in care se inscriu atat actele autentificate de notari, cat si hotararile judecatoresti de dare in plata.

Potrivit noilor prevederi legale, notarii publici care autentifica acte de dare in plata sunt obligati sa le transmita la Registrul mai sus mentionat in aceeasi zi, „in vederea inregistrarii lor, cu evidentierea distincta a persoanelor fizice care au calitatea de parte in actul de dare in plata”.

CODUL FISCAL 2016, MODIFICARI. TVA de 9% pentru noi produse si servicii

Avocatnet.ro mai precizeaza ca o alta modificare importanta adusa la Codul fiscal prin intermediul OUG nr. 32/2016 este cea prin care TVA-ul va fi redus pentru o noua categorie de produse si servicii, de la 1 august, la 9%, de la 20%, cat este in prezent.

Astfel, taxa pe valoarea adaugata se va reduce pentru livrarea de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii. Aceeasi cota de 9% va fi aplicata si in cazul unor prestari de servicii agricole, cum ar fi aratul, semanatul sau recoltatul.

Mai exact, enumerarea tuturor situatiilor in care va putea fi aplicata cota redusa de TVA va fi inclusa intr-un ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, care va fi elaborat tot pana in prima zi a lunii august.

CODUL FISCAL 2016, MODIFICARI. Cercetatorii vor fi scutiti de la plata impozitului pe venit

Ordonanta de urgenta mai introduce si unele facilitati fiscale pentru domeniile cercetarii-dezvoltarii. Astfel, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor din activitati de cercetare si dezvoltare vor fi scutite de la plata impozitului pe aceste venituri. De altfel, potrivit actului normativ, scutirea de impozit se va aplica incepand cu veniturile aferente lunii august.

CODUL FISCAL 2016, MODIFICARI. Firmele vor putea retrage mai multi bani din banca in anumite conditii

Prin intermediul OUG nr. 32/2016, Guvernul a modificat, pe langa Codul fiscal, si Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar.

Astfel, potrivit actului normativ citat, incepand cu 1 august, intr-o anumita situatie, retragerile de numerar din banca pe care le vor efectua operatorii economici nu vor mai fi plafonate.

De la 1 august, orice entitate, cu sau fara personalitate juridica (SRL, PFA, II/IF) va putea sa retraga din contul deschis la banca o suma mai mare de 10.000 de lei/zi, cu conditia ca plata in numerar sa fie efectuata catre o persoana fizica si sa reprezente contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari, conform legii.

Mai multe detalii dar si alte stiri si analize privind modificarile aduse la Codul Fiscal le puteti citi pe site-ul Avocatnet.ro.

Stiri pe aceeasi tema

Ministerul Finantelor: Romanii isi vor putea amana ratele la banci pentru 9 luni. Masura se aplica persoanelor fizice si juridice

Cristiana Petrariu Bota

Cine sunt miliardarii anului 2019. Cei mai bogati 500 de oameni din lume si-au marit averile cumulate cu 25 la suta

Cristiana Petrariu Bota

Romania are cei mai multi proprietari de imobile din Europa, doar 4% din populatie sta cu chirie

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult