7.9 C
România
26 septembrie 2021
Proiectul de Cod Fiscal a provocat discutii aprige in Guvern. Profesiile liberale, cele mai afectate
Economie

Proiectul de Cod Fiscal a provocat discutii aprige in Guvern. Profesiile liberale, cele mai afectate

Proiectul de Cod Fiscal, publicat ieri de presa pe surse, a provocat aprige discutii, inclusiv in randul Guvernului. Proiectul ar fi adus contributii uriase catre stat, iar PFA-urile ar fi fost puternic afectate. Numai ca Ministerul Finantelor Publice nu-si asuma proiectul, desi a fost realizat de oameni din cadrul institutiei. 

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a explicat, miercuri, ca ea a cerut doar masuri de simplificare si birocratizare, astfel ca viata angajatilor si angajatorilor sa fie mult mai usoara. Numai ca angajatii MFP au trecut majorari la contributiile sociale, puternic afectati fiind cei care lucreaza in profesii liberale.

In urma reactiilor negative aparute miercuri, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a transmis o pozitie oficiala in care precizeaza ca nu are in vedere majorari de taxe si impozite in acest an, iar singurele masuri care sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale si in favoarea activitatii economice. DETALII AICI

Precizarile vin in contextul aparitiei in presa a unui proiect de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Ministerul Finantelor, conform caruia contributiile de asigurari sociale (CAS) ale angajatului ar fi fost majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS), de la 5,5% la 8,9%.

In schimb, angajatorii ar fi fost scutiti de CAS pentru conditii normale de munca, precum si de CASS.

„Am cerut expertilor din minister pe probleme de fiscalitate o analiza interna care sa cuprinda mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea si crearea unor conditii mai bune pentru mediul de afaceri. In acest context, cresterea taxelor nu a fost luata in considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de masuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem masuri care sa creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activitati independente”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

MODIFICARI LA CODUL FISCAL 2016? Ce spune Ministerul Finantelor despre cresterea contributiilor de asigurari sociale

MFP mai precizeaza ca nu are in vedere o crestere a contributiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activitati independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo masura de crestere a taxarii.

„In egala masura, Ministerul Finantelor Publice nu a avut niciodata in vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile si nici a salariilor nete. De asemenea, nu este vizata acordarea vreunei amnistii fiscale. Informatiile aparute in presa, potrivit carora averile nejustificate de pana la un milion de euro primesc o perioada de gratie, respectiv pana pe 31 martie 2017, nu reflecta o decizie a Ministerului Finantelor Publice. Subliniem faptul ca nu exista un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finantelor Publice care sa includa majorari de taxe si de impozite sau de contributii sociale obligatorii”, mentioneaza sursa citata.

Proiectul citat mai prevede majorarea imperativa cu 21% a salariului brut lunar de baza pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 castiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii vor trebui sa le majoreze, conform propunerii legislative, cu 2.815 lei.

Stiri pe aceeasi tema

RCA 2015. PRETURI RCA 2015. SCUMPIRE EXPLOZIVA la polita RCA. Constanta va avea cele mai mari preturi

Cristiana Petrariu Bota

Pensionarii au revenit pe piata muncii, atrasi de cresterea salariului minim

Ioana Badulescu

Bugetul alocat serviciilor secrete si ministerelor din domeniul apararii a crescut pentru a plati salariile si pensiile marite

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult