Politica

CODUL FISCAL: Reducerea CAS si scutirea de impozit a profitului reinvestit – Initiativa legislativa PNL

Un proiect de lege pentru reducerea CAS-ului, de la 1 iulie 2014, cu 5 puncte procentuale si scutirea de impozit a profitului reinvestit a fost depus in Parlament, miercuri, de Partidul National Liberal (PNL). Propunerea legislativa ar urma sa modifice Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Intr-un comunicat de presa transmis la redactie se precizeaza ca parlamentarii PNL au depus miercuri, 5 martie, o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea supunerii ei procedurilor parlamentare si adoptarii in regim de urgenta.

Astfel, deputatii si senatorii liberali au propus reducerea de la 1 iulie 2014 a cotei de contributie de asigurari sociale datorata de angajator cu 5 puncte procentuale si scutirea de impozit a profitului reinvestit.

Cota unica sau impozit diferentiat? Uite ce vrea Guvernul

Propunerea liberala a fost prezentata in cadrul unei conferinte de presa, de catre deputatul George Scutaru, liderul Grupului parlamentar PNL din Camera Deputatilor, deputatul Cristina Pocora, purtator de cuvant al PNL si deputatul Eugen Nicolaescu. Initiativa beneficiaza de sustinerea a 143 de parlamentari liberali din cele doua grupuri de la Camera Deputatilor si Senat.

Cele doua masuri reprezinta esenta politicilor economice asumate public de catre Partidul National Liberal, sustinator si partener permanent al mediului de afaceri, masuri care au fost de altfel incluse in programul de guvernare al USL.

„Pentru a genera si mentine ritmuri ridicate de crestere economica pe termen lung, sunt necesare politici sustinute pentru dezvoltarea unei economii competitive, capabila de performante tehnologice, in concordanta cu conditiile concurentiale la nivel european si global. Aceste politici se impun cu precadere in etapa post-criza, in care presiunea fiscala asupra mediului de afaceri trebuie sa scada pentru a favoriza relansarea sustenabila a economiei, prin investitii si creare de locuri de munca. in aceste conditii, initiatorii prezentei propuneri legislative urmaresc sa diminueze povara fiscala din economie prin promovarea unor masuri fiscale de scutire a profitului reinvestit in echipamente tehnologice si de reducere a cotei de contributie de asigurari sociale datorata de angajator cu 5 puncte procentuale”, se arata in expunerea de motive depusa de catre initiatorii propunerii legislative.

Scutirea impozitului pe profitul reinvestit si reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator sunt masuri asteptate de catre toti intreprinzatorii, de la cei mici pana la marii investitori, cu capital autohton sau strain, care au solicitat constant in cadrul dialogurilor purtate cu PNL adoptarea cu prioritate a acestui pachet de relaxare fiscala in sfera mediului de afaceri.

Scutirea impozitului pe profitul reinvestit si reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator se inscriu in mod traditional in programul economic si in practica politica ale Partidului National Liberal. Astfel, se vizeaza stimularea competitivitatii si inovarii, atragerea investitiilor, cresterea locurilor de munca si imbunatatirea conditiilor de pe piata muncii.

Aplicarea celor doua masuri liberale conduce la diminuarea impozitului pe profit datorat de persoanele juridice care investesc profitul in activele respective, precum si la reducerea sarcinii fiscale suportata in cea mai mare parte de angajator care contribuie la sistemul de pensii cu 2/3 din contributia datorata, asigurandu-se in acest mod cresterea surselor de finantare ramase la dispozitia acestora cu suma corespunzatoare impozitului pe profit scutit si contributiei de asigurari sociale reduse.

Prin reducerea CAS-ului la angajator va avea loc scoaterea la suprafata a zeci de mii de locuri de munca, precum si stimularea crearii de noi locuri de munca, ceea ce va ameliora si incasarile bugetare.

In prezent, in Uniunea Europeana, povara fiscala asupra muncii, exprimata ca procent din costul total al fortei de munca, se ridica la: 33,6% in Bulgaria, 35,5% in Polonia, 40,4% in Estonia, 39,6% in Slovacia, 41,4% in Spania, 42,4% in Cehia, 38,6% in Olanda, 32,3% in Marea Britanie.

In Romania, o povara fiscala de 45% arata o supra-impozitare a muncii, chiar in comparatie cu multe din tarile dezvoltate ale UE. Chiar si in tarile nordice, recunoscute prin profilul redistributiv al “statului bunastarii”, impozitarea muncii este mai prietenoasa (Danemarca – 38,6%, Finlanda – 42,5%, Suedia – 42,8%).

Impactul economic asteptat al acestor masuri il reprezinta cresterea atractivitatii mediului investitional, cresterea competitivitatii fiscale si economice, cresterea productivitatii muncii, crearea de noi locuri de munca si reducerea muncii la negru, orientarea agentilor economici spre domenii de inalta tehnologie, in scopul obtinerii de valoare adaugata mare, cu impact asupra productiei si exporturilor.

Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor

Stiri pe aceeasi tema

Sedinta CEx al PSD are loc luni la pranz la Parlament. Reuniunea vine pe fondul unor serii de discutii politice privind remanierea Guvernului sau sanctionarea unor lideri PSD

Ioana Badulescu

Iohannis este „aproape hotarat” sa convoace un referendum odata cu alegerile europarlamentare din 26 mai

Cristiana Petrariu Bota

Presedintele Iohannis s-a relaxat la schi in Muntii Sureanu

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult