NORMELE DE APLICARE COD FISCAL:
Economie

Codul Fiscal, schimbari majore dupa alegeri? TVA mai mic, modificari la impozitul pe dividende, impozitul pe venit si impozitul pe terenul agricol

Codul Fiscal ar putea suferi modificari importante, daca social-democratii vor castiga alegerile parlamentare din 11 decembrie. Daca se vor tine de cuvant si vor pune in aplicare programul de guvernare „Indrazneste sa crezi in Romania”, prezentat in campania electorala, atunci TVA general ar urma sa scada, de la 1 ianuarie 2018, de la 20% la 18%, iar impozitul pe dividende ar urma sa se micsoreze de la 5 % la 0%.

Masurile sunt cuprinse in capitolul „Masuri Fiscale” din programul de guvernare „Indrazneste sa crezi in Romania”, prezentat saptamana aceasta de presedintele social-democratilor, Liviu Dragnea. Conform documentului, majorarea plafonului pentru opţiunea de înregistrare la plata TVA, în cazul IMM şi PFA, va fi în două etape: de la 220.000 lei la 300.000 lei prin actualizarea cursului de schimb euro-leu, respectiv de la 300.000 lei la 1.000.000 lei solicitare către CE.

Impozitul pe venit ar urma să devină 10% de la 1 ianuarie 2018, pentru venituri mai mari de 24.000 lei anual, iar pentru cele mai mici de 24.000 de lei anual să devină 0% de la 16%. De asemenea, se intenţionează eliminarea contribuţiilor pentru şomaj, concedii, creanţe salariale şi risc de accidente.

Impozitul pe C.A. pentru microîntreprinderi urmează să fie, de la 1 martie 2017, de 1% pentru microîntreprinderile cu 1-9 angajaţi, iar plafonul C.A. să crească de la 100.000 de euro la 500.000 de euro. Pentru publicitate, TVA ar urma să scadă de la 20 % la 9 %, de la 1 martie 2017, se arată în document.
PSD doreşte înfiinţarea gratuită de SRL-uri, cu un leu capital social, înfiinţarea acestora să dureze o zi, iar contul bancar să fie gratuit.

Propunerile social-democratilor cuprind si o schema de ajutor pentru start-up-uri care prevede alocarea sumei de 200.000 de lei pe proiect pentru un antreprenor, o finanţare pentru 10.000 de start-up-uri anual, şi o procedură simplificată pentru depunerea şi aprobarea proiectelor — online, o zi.

Documentul reafirmă eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 martie 2017, printre acestea fiind timbrul de mediu pentru înmatricularea auto, toate taxele de la Registrul Comerţului şi taxele Radio-TV.

Impozitul pe profit pentru centrele de cercetare-dezvolare va scădea de la 16 % la zero, cu o scutire pe 10 ani, de la 1 martie 2017. Tot de la acea dată TVA la locuinţe ar urma să fie eliminat, la fel şi pentru materiile prime şi serviciile din agricultură.

Potrivit programului citat, se doreste eliminarea şi impozitului pentru transferul proprietăţilor cu o valoare mai mică sau egală cu 200.000 de lei şi scăderea acestuia la 3 % pentru cele cu o valoare mai mare de 200.000 lei, fiind estimat un impact asupra bugetului de stat de 0,2 miliarde de lei.

De asemenea, impozitul pe terenul agricol ar urma să fie de 0 %, de la 46 de lei pe hectar, de la 1 ianuarie 2018, la fel şi impozitul pe autoturisme cu o capacitate mai mică sau egală cu 1.600 de centimetri cubi, motociclete, microbuze, autobuze, tractoare, remorci, autovehicule de transport marfă, etc.

Stiri pe aceeasi tema

România riscă să piardă bani europeni. În două luni din acest an atragerile au fost zero

Teodora Badescu

40.000 de bugetari au salariile taiate din ianuarie, sustine Romania TV. Afectati sunt si angajatii din invatamant, grefierii si expertii criminalisti

Ioana Badulescu

Val de scumpiri in Romania in prag de iarna. Sunt asteptate cresteri de preturi in comert, industrie si servicii

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult