-6.3 C
România
23 ianuarie 2022
Breaking News

CODUL MUNCII SE MODIFICA RADICAL. Sanctiuni dure pentru angajatori. Vezi ce schimbari vrea sa aduca Guvernul, potrivit proiectului aflat in dezbatere

CODUL MUNCII SE MODIFICA RADICAL. Guvernul vrea sa aduca o serie de modificari importante la Codul Muncii, printre acestea numarandu-se reguli mult mai aspre pentru angajatori, schimbari la contractul de munca, reguli privind timpul lucrat efectiv de angajati, dar si o serie de amenzi pentru angajatori. Proiectul privind schimbarile propuse la Codul Muncii a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii. 

Motivul pentru care Guvernul vrea sa schimbe Codul Muncii este acela ca, in urma controalelor efectuate la angajatori, inspectorii de munca are de-a face nu de putine ori cu situatii de munca nedeclarata care nu pot fi incadrate ca atare si nu pot fi sanctionate. Guvernul vrea sa introduca o definire clara a muncii la negru si a muncii la gri.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege privind modificarea Codului Muncii, actualul Cod nu prevede o definitie clara a muncii nedeclarate, iar actul normativ prevede sanctiuni doar pentru fapta de a primi la munca o persoana fara incheierea in forma scrisa a contractului individual de munca anterior inceperii activitatii. Nu sunt prevazute sanctiuni si pentru munca nedeclarata partial de angajator.

Totodata, in forma actuala a documentului, lipsesc prevederi clare referitoare la modalitatea de intocmire, completare, modificare, pastrare si prezentare a documentelor referitoare la evidenta timpului lucrat de angajati, dar si parghiile legale coercitive care sa oblige angajatorul la intocmirea acestor documente.

De interes: LEGEA PREVENTIEI 2017. De cand intra in vigoare prevederile din Legea preventiei si ce nereguli se incadreaza la Avertisment

„Considerăm că este necesară o astfel de evidenţă pentru a exista posibilitatea verificării orelor de muncă prestate efectiv de către salariaţi, având în vedere că în multe situaţii evidenţa timpului de muncă prezentată de către angajator în urma controalelor Inspecţiei Muncii nu corespunde cu situaţia de fapt”, se mai arata in expunerea de motive a proiectului de modificare a Codului Muncii.

Potrivit proiectului, Codul Muncii se va schimba radical in sensul reglementarii si sanctionarii muncii „la negru” si „la gri”. Concret, angajatorii vor fi obligaţi să încheie contract individual de muncă salariatului cu o zi înainte de începerea efectivă a lucrului de către acesta, în caz contrar vor fi sancţionaţi pentru muncă la negru. Contractul de muncă încheiat în formă verbală va fi valabil şi considerat încheiat pe perioadă nedeterminată. Actul adiţional la contract va fi încheiat înainte de producerea efectelor juridice ale modificării pe care le aduce şi nu în 20 de zile lucrătoare după producerea modificării, cum se întâmplă acum.

Ce se schimba la Codul Muncii

Prima modificare presupune o definire clara a muncii la negru si a muncii la gri.

Munca nedeclarată se defineşte ca fiind: 

– primirea la muncă a unei persoane, fără încheierea contractului individual de muncă în ziua anterioară începerii lucrului.
– neînregistrarea contractului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii lucrului.
– primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat.
primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
Conform proiectului de lege, angajatorii vor fi obligaţi să încheie contract individual de muncă salariatului cu o zi înainte de începerea efectivă a lucrului de către acesta, în caz contrar pot fi sancţionaţi pentru muncă nedeclarată.

Codul Muncii ar putea fi modificat, astfel incat ziua de vineri sa aiba 6 ore de munca si nu 8

A doua modificare: contractul de muncă încheiat în formă verbală va fi valabil, echivalent cu cel încheiat în scris şi considerat încheiat pe perioadă nedeterminată.

Angajatorii vor putea fi sancţionaţi de Inspecţia Muncii dacă au angajaţi fără forme legale cărora le-au promis că le încheie contracte de muncă, dar nu au făcut-o.

Concret, ce schimbări sunt aduse Codului Muncii: contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română, anterior începerii activităţii de către salariat. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. În situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.

Spre comparaţie, în prezent, Codul Muncii stipulează că „forma scrisă este obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului de muncă”.

Guvernul spune că e necesară abrogarea prevederii potrivit căreia “forma scrisă este obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului”, având în vedere că dovada existenţei raportului de muncă se poate face prin orice alt mijloc de probă.

În litigiile de muncă care vizează probarea faptului că un om a lucrat pentru o firmă care nu i-a încheiat în formă scrisă contract individual de muncă, instanţa de fond a luat în considerare orice probă administrată de către persoană, în condițiile legii, pentru a dovedi faptul că a prestat activitate pentru şi sub autoritatea angajatorului, în condiţiile specifice unui raport juridic de muncă, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

A treia schimbare adusă Codului Muncii: actul adiţional la contractul individual de muncă va fi încheiat înainte de producerea efectelor juridice ale modificării, nu în 20 de zile lucrătoare după producerea modificării, cum prevede acum Codul Muncii, efectele producându-se pentru viitor şi nu retroactiv, cum este stipulat în prezent.

De interes: SALARIZARE 2017 – 2018. Toate salariile vor fi majorate cu 25% de la 1 ianuarie 2018, o crestere mai mare este prevazuta in invatamant si sanatate

Ministerul Muncii a anuntat prevederile din noua grila de salarizare

A patra schimbare adusă Codului Muncii: Guvernul vrea să le acorde angajatorilor sancţionaţi pentru muncă nedeclarată posibilitatea de a achita jumătate din minimul amenzii aplicate pentru muncă nedeclarată, dacă o plătesc în 48 de ore de la comunicare.

În acest sens, Guvernul propune completarea articolului 260 din Codul Muncii cu un nou alineat: „Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la alin. (1) lit. e-e 3, inspectorul de muncă făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal”.
A cincea schimbare adusă Codului Muncii: amenzi pentru angajatorii care nu respectă noile reguli aduse de Codul Muncii, enumerate mai sus.

Concret, proiectul de lege prevede că:

primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă în ziua anterioară începerii activităţii de către aceştia se sancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată de Inspecţia Muncii în această situaţie.
primirea la muncă a unei persoane fără înregistrarea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii angajatului se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană în această situaţie.
primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană în această situaţie.
primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată în această situaţie, în urma controalelor Inspecţiei Muncii.

A şasea schimbare adusă Codului Muncii: obligaţii şi reguli clare pentru angajatori privind evidenţa timpului lucrat efectiv de angajaţi.

Articolul 119 din Codul Muncii se modifică şi va avea următorul cuprins: „Angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit a programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru”.

În prezent, articolul 119 din Codul Muncii spune că „Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat”.

 

Stiri pe aceeasi tema

Isarescu, suparat pe angajatii bancilor, care nu intotdeauna stiu sa se comporte cu clientii: La scoala, nu aveti incotro! Good ethics is a good business

Ioana Badulescu

Primii refugiati trimisi de UE vor ajunge in Romania in martie. Suntem pregatiti?

Cristiana Petrariu Bota

Protestul diasporei din Piata Victoriei, confiscat de galeriile de fotbal. Zeci de persoane au fost ranite, jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult