Codul Penal, adoptat de Senat. Proiectul va primi vot final la Camera Deputatilor
Breaking NewsPolitica

Codul Penal, adoptat de Senat. Proiectul va primi vot final la Camera Deputatilor

Senatorii au dezbătut și adoptat, marți după-amiază, modificările controversate aduse Codului Penal. Codul penal va merge apoi în Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Senatul a adoptat codul penal. Au fost 74 voturi „pentru”, 9 abțineri și 28 de voturi „împotrivă”. Proiectul de lege merge la Camera Deputaților pentru vot definitiv. 

Proiectul a fost adoptat după o şedinţă tensionată, în care opoziţia a încercat să lase puterea fără cvorum, însă acest lucru nu a fost posibil deoarece senatorii UDMR au venit în sală pentru ca şedinţa să poată continua.

Înainte de votul final, PNL şi USR şi-au susţinut cele peste 160 de amendamente repsinse. PNL, USR și PMP au părăsit inițial sala pentru a nu se înregistra cvorumul și au acuzat puterea că ședința nu ar mai fi legală.

Senatorii puterii au continuat însă ședința extraordinară și au susținut că sunt 73 de senatori prezenți, fiind cvorum necesar. Ulterior, a revenit și opoziția în bănci.

USR a afișat în fața prezidiului un banner cu mesajul ”Fără penali”.

Cele mai controversate modificări vizează infracțiunea de abuz în serviciu și articolul cu privire la grupul infracțional organizat.

Opoziția a acuzat puterea că tocmai aceste modificări îl scapă pe liderul PSD Liviu Dragnea de dosarul penal în care a fost condamnat în primă instanță la închisoare cu executare.

Senatoarea PNL, Iulia Scântei, și senatorul USR George Dircă își susțin pe rând amendamentele la codul penal, dar ele sunt respinse pe bandă rulantă de coaliția PSD-ALDE.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat, în timpul dezbaterilor privind adoptarea modificărilor la Codul penal, că aceste modificări nu reprezintă decât „ambiţia absurdă a unui singur om”, iar senatorul USR Nicu Fălcoi a afirmat că „PSD a inventat un nou mod de a fura”.

“Din păcate, discutăm într-adevăr un proiect esenţial pentru democraţie şi pentru sistemul judiciar şi pentru fiecare dintre noi, în nişte condiţii de necalificat, în termeni civilizaţi. Lipsa de cvorum la o asemenea lege importantă mie mi se pare de nepermis, inclusiv ţipetele stridente ale unei doamne din sală la momentul ăsta mi se par de nepermis. Ţine de bunul simţ, de educaţie, dar unde nu e, nici Dumnezeu nu cere şi nici PNL nu cere”, a spus Alina Gorghiu, citată de News.ro.

“După ce am aflat noua definiţie pentru abuzul în serviciu, primul gând a fost să văd dacă va mai rămâne în România vreun dosar întocmit pentru această infracţiune. Nu de altă, dar că să îmi pot da seamă dacă domul Iordache, Nicolicea şi ceilalţi reprezenanti ai PSD-ALDE -UDMR din Comisie şi-au îndeplinit toate sarcinile trasate sau le-a mai scăpat cumva ceva pe care l-ar putea face din nou pe domnul Dragnea să îşi ceară scuze din nou infractorilor. (…) PSD a inventat un nou mod de a fura, hoţia altruistă în care împarţi cu ceata de altruişti politici ce ai furat de la români”, a spus Nicu Fălcoi de la USR.

Liderul Senatorilor UDMR, Cseke Attila, a anunțat în plen că UDMR nu este de acord cu aborgarea neglijenței în serviciu. Mai mult, UDMR nu este de acord nici cu forma PSD privind infracțiunea de abuz în serviciu.

“Deciziile CCR trebuie sau nu transpuse în legislaţia internă? Categoric, răspunsul este da. Dacă aceste decizii trebuiau transpuse la momentul actual? Răspunsul este, categoric, nu. Nu acum trebuiau transpuse, ci mult mai de mult. (…) Sunt două chestiuni pe care nu putem să le susţinem aşa cum ele sunt formulate în raportul Comisiei speciale. Nu suntem de acord cu abrogarea articolului privind neglijenţa în serviciu. Nu putem să fim de acord cu această chestiune, pentru că modalitatea de săvârşire din culpă a încălcării atribuţiilor de serviciu ar dispărea. Aici, la această infracţiune, trebuia reglementat ce ne-a spus Curtea la abuzul în serviciu, pentru că sunt oarecum legate”, a spus Cseke Attila.

Acesta a spus, legat de abuzul în serviciu, că UDMR este de acord cu faptul că s-au adus unele modificări cerute de CCR, iar la stabilirea pragului pentru infracţiune “e o altă discuţie”.

“În ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu, noi putem să susţinem o formă care transpune cele două decizii ale CCR, care ne-a spus două lucruri: atribuţiile de serviciu trebuie reglementate la nivel de lege, această parte este în raportul Comisiei şi că trebuie determinat un prag pentru infracţiune, şi această chestiune este stabilită. E o altă discuţie cât trebuie să fie pragul”, a mai spus el.

De asemenea, Cseke Attila a explicat faptul că UDMR nu este de acord cu reducerea limitei maxime de pedeapsă pentru abuzul în serviciu şi cu sintagma “pentru a obţine pentru sine, soţ, afin sau rudă până la gradul II un folos patrimonial”, iar dacă aceste probleme nu se vor rezolva prin adoptarea amendamentelor respinse care „ar rezolva” aceste lucruri, formaţiunea sa nu va susţine proiectul de lege.

Senatorul PSD Şerban Nicolae, unul dintre iniţiatorii modificării Codului, a spus că majoritatea amendamentelor adoptate provin de la CSM şi asociaţiile profesionale, afirmând că nu crede că judecătorii au vreo vină în faptul că “Parlamentul a întârziat nepermis de mult elaborarea acestor norme”.

“În fapt, am încercat să simplificăm această dezbatere la nivelul instituţiilor însărcinate cu aplicarea legii. Marea majoritate a amendamentelor provin de la CSM şi de la asociaţiile profesionale. Am văzut forma finală şi ca iniţiator vă pot spune că sunt mulţumit cu faptul că am depăşit această etapă şi că se poate trece peste deciziile care au constatat neconstituţionalitatea unor dispoziţii din Codul penal, în aşa fel încât alternativa la actuala formă să fie cea propusă de comisia specială. Între a avea dispoziţii în Codul penal neconstituţionale şi a oblige instanţele de judecată să facă lucruri anormale pentru statutul judecătorilor, adică să distingă ce anume din Codul penal se poate aplica şi în ce limite şi cum anume trebuie interpretată legea şi face modificările pe care le-am considerat la acest moment ca fiind necesare, a doua variantă este de preferat. Eu cred că judecătorii nu au nicio vină în faptul că Parlamentul a întârziat nepermis de mult elaborarea acestor norme”, a declarat Șerban Nicolae.

Related posts

Le Nouvel Observateur: Europenii au reusit cu greu sa inteleaga ca evolutia lumii este contrara filosofiei lor a compromisului

Ioana Badulescu

Romania nu va mai importa gaze din Rusia si va deveni independenta energetic

Lucy Ionesco

Darius Valcov, investit ministru pentru Buget. Basescu i-a cerut sa fie un ministru al Romaniei, nu al unor interese electorale

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult