CCR a admis sesizarea lui presedintelui Iohannis: Legea privind statutul functionarului public parlamentar, adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului
Breaking NewsSocial

Codurile penale sunt neconstitutionale, a decis Curtea Constitutionala. Contestatiile au fost depuse de opozitie si de presedintele Romaniei

Modificarile la Codul Penal si Codul de Procedura Penala sunt neconstitutionale, a decis, luni, Curtea Constitutionala. Contestatiile au fost depuse de opozitie si de presedintele Klaus Iohannis. Codurile se intorc in Parlament, urmand a fi din nou dezbatute in Comisia speciala condusa de deputatul PSD, Florin Iordache.

Conform unor surse din CCR, codurile penale au fost declarate neconstitutionale pentru ca Parlamentul nu a tinut cont de deciziile anterioare ale Curtii si le-a transpus selectiv. Una dintre situatii este cea referitoare la abuzul in serviciu. Desi CCR a cerut impunerea unui prag, parlamentarii nu au prevazut pragul in modificarile aduse articolului referitor la abuzul in serviciu.

Curtea Constitutionala a luat aceasta decizie cu unanimitate de voturi.

Cele mai contestate modificari sunt cele referitoare la reducerea termenelor de prescriptie, abrogarea articolului referitor la neglijenta in serviciu, precum si scaderea pedepselor pentru abuzul in serviciu. Unele dintre modificarile controversate aduse codurilor au legatura si cu cazul de la Caracal.

Modificarile codurilor penale vs pedeapsa pentru crimele de la Caracal

Modificarile aduse Codului penal ar putea usura pedepsele pentru cei precum autorul crimelor de la Caracal. Functionarii publici care nu isi indeplinesc indatoririle de serviciu, precum interventia in astfel de cazuri, ar fi putut scapa de pedeapsa daca CCR ar fi respins sesizarile pe Codurile penale.

Printre modificarile aduse Codului Penal se numara si eliminarea articolului despre neglijenta in serviciu, care prevede: „Incalcarea din culpa de catre un functionar public a unei indatoriri de serviciu, prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea ei defectuoasa, daca prin aceasta se cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda”.

Eliminarea articolului ar putea impiedica pedepsirea functionarilor publici din autoritatile care intervin defectuos in astfel de cazuri.

De asemenea, o alta modificare controversata este diminuarea termenelor de prescriptie a faptelor de la 10 ani, cat este in prezent, la 8 ani pentru infractiunile pedepsite cu inchisoarea intre 10 si 20 de ani si totodata de la 8 ani, cat este in prezent, la 6 ani pentru infractiunile pedepsite cu inchisoarea intre 5 si 10 ani.

In cazul in care Gheorghe Dinca, autorul crimelor de la Caracal, este condamnat la inchisoare pentru mai putin de 10 ani, acesta ar putea fi eliberat conditionat dupa executarea a cel putin o treime din durata pedepsei, iar in cazul pedepsei de peste 10 ani acesta ar putea fi eliberat daca executa cel putin jumatate din pedeapsa.

Inclusiv o prevedere contestata in spatiul public, care prevede interzicerea, in cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei, a comunicarilor publice, precum si furnizarea altor informatii provenind de la autoritati publice, referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri, ar putea ingreuna actiunea autoritatilor in contextul in care au nevoie sa comunice public situatia.

Articole asemănătoare

Utilizarea cardului de sanatate fara drept constituie infractiune

Lucy Ionesco

Mancarea va fi mai scumpa din februarie, dupa ce leul s-a devalorizat puternic in ianuarie

Lucy Ionesco

Actorul Vladimir Gaitan a murit la varsta de 73 de ani. Suferea de cancer de la 40 de ani

Teodora Badescu