Colegiul Fizicienilor a descoperit mai multe persoane fara pregatire, care calculau doza de radiatie administrata bolnavilor de cancer si intocmeau planuri de tratament individuale
Breaking News Social

Colegiul Fizicienilor a descoperit mai multe persoane fara pregatire, care calculau doza de radiatie administrata bolnavilor de cancer si intocmeau planuri de tratament

Continua sa iasa la iveala cazuri de persoane care activeaza in sistemul medical public fara sa aiba pregatirea necesara. Mai multe persoane fara pregatire in domeniu au pus in pericol vietile bolnavilor de cancer, acestia ocupandu-se de calculul dozei de radiatie administrata bolnavilor de cancer si intocmirea planurilor individuale de tratament.

Colegiul Fizicienilor Medicali din Romania atrage atentia ca a descoperit opt persoane fara pregatirea necesara care practicau profesia de fizician medical. Acestia erau ingineri mecanici, bioingineri sau chimisti, insa activau ca fizicieni medicali.

Printre atributiile si responsabilitatile acestora se numara calculul dozei de radiatie administrate bolnavilor de cancer, intocmirea individuala a planului de tratament si calibrarea calitatii aparaturii de radioterapie, iar faptul ca ei nu au pregatirea necesara pune in pericol viata pacientilor, dar si a personalului medical.

Iti recomandam si: Raluca Daniela Barsan, o romanca fara studii de Medicina, opera nestingherita intr-un spital de stat din Bucuresti

Ministerul Sanatatii, despre cazul Raluca Daniela Barsan: Diploma de licenta si documentul de rezidentiat sunt false, iar contractul de voluntariat a fost intocmit ilegal

Inca un caz de medic fals in Romania! Un fost zidar a devenit medic dentist langa Bucuresti, dupa ce a invatat de la sotie sa scoata masele

Matteo Politi si-a mutilat pacientele! Situatia falsului medic este mult mai grava decat pare la prima vedere

In cadrul Colegiului Fizicienilor Medicali au solicitat inscrierea in calitate de membru, pentru a induce in eroare, sa spunem, autoritatile competente, un numar de 3-4 persoane, dar din statisticile noastre, am depistat un numar de opt persoane care practica profesia de fizician medical fara o pregatire in fizica medicala. Cu toate ca legea le explica foarte clar care sunt procedurile de recunoastere a unei diplome.

Daca este obtinuta in alt domeniu decat fizica medicala, dumnealor nu au parcurs pasii respectivi si au obtinut acreditari fie cu complicitatea unor angajati ai unor institutii publice in care si-au fluturat hartiile pe la diversi angajatori, au practicat profesia sau practica in continuare profesia de fizician medical, fie ca este inginer mecanic, chimist, inginer, bioinginer„, a declarat Marin Bodale, vicepresedintele Colegiului Fizicienilor Medicali din Romania, pentru Digi24.

Acesta a adaugat ca sunt si persoane din afara tarii in aceasta situatie si in cazul carora „nu avem o recunoastere clara din partea autoritatilor statului, in care sa spuna: da, poate sa practice aceasta profesie sau nu„.

Intrebat cine le-a dat acreditare, Bodale a spus ca „acreditarea ca procedura ar trebui data de Ministerul Sanatatii, dar ei au escaladat (sic!) aceasta recunoastere a diplomelor, ca trebuiau sa mearga la Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor din Ministerul Sanatatii, nu au parcurs aceasta procedura. Asa cum si noi, fizicienii, daca am dori sa fim medici, trebuie sa ne adresam acestei institutii si sa facem o echivalare, o aliniere de plan de invatamant si apoi sa ni se spuna ce cursuri trebuie sa urmam in completare ca sa urmam meseria de medic. Dumnealor, ca ingineri, ingineri mecanici, nu au parcurs aceasta procedura. S-au adresat institutiei fie la Ministerul Sanatatii prin directiile de sanatate, fie la CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare – n.red.) si le-au dat acte sa poata practica ca fizicieni medicali, cu toate ca nu au pregatirea adecvata„, a spus acesta.

Vicepresedintele Colegiului Fizicienilor Medicali din Romania sustine ca a atras atentia atat Ministerului Sanatatii, cat si CNCAN.

Noi am solicitat un dialog cu Ministerul Sanatatii de foarte multi ani, cat si cu cei de la CNCAN. Nu au dorit sa vina la masa dialogului niciodata sa reglementeze aceasta profesie foarte clar, sa spuna care este organismul national care reglementeaza si certifica in Romania profesia si vedem ca viata pacientilor este pusa in pericol„, a spus el.

Practic, acesti oameni „nu au notiune de fizica. Le lipsesc cursurile de fizica nucleara, de dozimetrie, de radiobiologie, fizica aplicata in imagistica medicala, fizica aplicata in radioterapie, fizica aplicata in radiologie, optica medicala si multe altele„.

Din cauza acestor persoane fara pregatirea necesara, nu numai pacientii au de suferit, ci si personalul medical.

Viata pacientilor a fost pusa in pericol, precum si viata si sanatatea personalului medical, pentru ca, fara cunostinte clare de fizica nucleara si dozimetrie, atunci nu putem sa cunoastem ce doza au primit pacientii„, a mai spus Bodale.

Mai grav este ca, desi reprezentantii Colegiului au incercat sa discute cu autoritatile, nu au primit raspuns si in prezent sapte dintre aceste persoane inca activeaza in spitalele din Romania. Bodale a spus ca acestia au lucrat sau lucreaza la Institutul Oncologic Bucuresti, Clinica de radioterapie a Centrului Militar, Spitalul Militar, Spitalul Rosiorii de Vede, Spitalul Blaj, Institutul Oncologic Iasi si Spitalul Judetean Bacau, printre altele.

Colegiul Fizicienilor a incercat de multe ori sa discute cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, dar fara succes. Mai mult, spune el, la Bacau chiar s-ar fi infiintat un post cu dedicatie.

Am sesizat Spitalul de la Bacau, de exemplu, ca a aparut un post facut cu dedicatie in care se cerea fizician medical cu specialitatea in bioinginerie care nu exista in actele legislative ale Romaniei. Am solicitat conducerii spitalului si conducerii Consiliului Judetean Bacau cu scrisori si catre Ministerul Sanatatii, CNCAN si DSP Bacau, dar nu au luat nicio masura. CNCAN a zis ca nu e de competenta lor, Ministerul Sanatatii si DSP Bacau nu au raspuns, iar cei de la Spitalul Bacau au spus ca fac ce doresc si nu le putem impune noi„.

Stiri pe aceeasi tema

Iohannis, dupa consultari: Ne indreptam spre un guvern PNL, cel tarziu marti voi desemna premierul. Anticipate, doar dupa prezidentiale

Cristiana Petrariu Bota

Cristina Calintaru, romanca ranita in explozia de la Bruxelles, este din Constanta si lucreaza la Autoritatea Navala

Cristiana Petrariu Bota

La multi ani, Romania! Parada militara de Ziua Nationala, o impresionanta desfasurare de forte cu 3.500 de militari romani si straini, masini si avioane de lupta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult