Colegiul Medicilor ii avertizeaza pe pacienti: Atentie la medicii din strainatate, care nu au drept de practica in Romania

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu august 12, 2017 14:15

Colegiul Medicilor ii avertizeaza pe pacienti: Atentie la medicii din strainatate, care nu au drept de practica in Romania

Colegiul Medicilor le recomanda pacientilor sa fie atenti la medicii din strainatate, care nu au drept de practica in Romania si ar putea profita de suferinta lor, exploatand-o pentru sume importante de bani. Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) constată că în presă și pe rețelele sociale sunt promovate sesiuni de consultații pentru o a doua opinie medicală, având loc în camere de hotel sau alte spații improvizate.

“Astfel de acțiuni, desfășurate fie ca act filantropic, fie ca parte a unor campanii de racolare a pacienților de către unele clinici trebuie să se desfășoare conform legii.

Medicii din străinătate, care nu au drept de practică în România, nu au nici responsabilități față de statul român și pacienții din țară. Ei pot efectua acte medicale doar cu avizul Colegiului Medicilor din România”, precizeaza Colegiul Medicilor.

De interes: Medicii vor fi scutiti de impozitul pe venit de 16% in sistemul public si privat. Masura se aplica si in cazul medicilor care au propriile cabinete

În lipsa acestor avize, CMMB subliniaza ca publicul poate fi păcălit prin invocarea unor titluri științifice false, sau chiar de către persoane fără pregătire medicală. De asemenea, apare riscul comercializării suferinței, prin recomandarea unor tratamente și investigații nenecesare, odată ce persoana care acordă consultații o face în afara cadrului legal și a controlului organizațiilor profesionale.

Ca instituție ce asigură respectarea de către medici a obligațiilor care le revin față de pacient și de sănătatea publică, CMMB atrage atenția asupra acestei situații. Pacienții sunt sfătuiți să solicite persoanei care acordă consultații prezentarea avizelor de la Colegiul Medicilor din România și să nu apeleze la consultații oferite în afara unităților medicale.

CMMB susține dreptul pacientului la a doua opinie medicală și consideră că sunt binevenite ajutoarele colegiale de la medicii din alte țări, România fiind confruntată cu o criză de cadre medicale, în urma exodului în Occident. Totodată, CMMB acționează pentru respectarea legii, competiție colegială și protejarea pacienților.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.