De ce mai platim contributii de sanatate cand serviciile medicale de baza nu sunt garantate de biletul de trimitere
Social

Colegiul Medicilor: Tinerii care se formeaza in marile centre universitare aleg sa plece in strainatate, deoarece in tara nu au cum sa se dezvolte profesional

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) atrage atentia ca tinerii medici care se formeaza in marile centre universitare aleg sa plece in strainatate, deoarece in tara nu au cum sa se dezvolte profesional. Lipsa de echipamente din spitalele de stat, in special din unitatile din provincie, care sa asigure realizarea investigatiilor, dar si a interventiilor, corelata cu veniturile sunt principalele cauze ce ii determina pe medici sa plece in strainatate pentru a profesa.

„Migratia medicilor nu s-a oprit, principalele motive pentru care aleg sa plece din tara sunt acceptiunea profesiei in societate, posibilitatea de formare profesionala si apoi veniturile. Tinerii care se formeaza in mari centre universitare dar ajung in spitale din orase mici, in Caracal sau Sannicolau, isi dau seama ca nu au cum sa se dezvolte profesional pentru ca lipsesc echipamentele din spitale”, a declarat pentru Ziarul Financiar Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Anul trecut, Colegiul Medicilor din Romania a eliberat 1.462 de certificate profesionale curente si 425 de adeverinte de nemembru, ceea ce indica faptul ca 1.887 de medici si-au exprimat intentia de a profesa in strainatate. Cu un an in urma, erau 2.269 de solicitari din partea medicilor pentru a pleca la munca in strainatate. „Aceste cifre reflecta numarul medicilor care si-au manifestat intentia de a profesa in strainatate, nu a celor care au plecat efectiv”, precizeaza CMR.

Medicii care doresc sa profeseze in strainatate pot obtine de la Colegiul Medicilor fie certificatul profesional curent (pentru medicii membri al CMR), fie adeverinta care atesta ca nu sunt membri ai Colegiului, in cazul medicilor care indeplinesc aceasta conditie, au mai transmis oficialii CMR.

Articole asemănătoare

O studenta de la UMF Iasi i-a spus lui Iohannis ca nu sunt suficiente posturi pentru absolventi. Ce a spus presedintele

Lucy Ionesco

Andre Rieu a venit la Colectiv pentru a cinsti memoria celor morti in acest club

Lucy Ionesco

Patriarhia Romana: Copilul are nevoie de Educatie cu majuscula, nu de educatie sexuala intensiva

Ioana Badulescu