Comisia de la Venetia a stabilit ca modificarea Codurilor Penale slabeste lupta impotriva coruptiei. Iohannis ii cere demisia ministrului Justitiei

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu octombrie 20, 2018 12:09

Comisia de la Venetia a stabilit ca modificarea Codurilor Penale slabeste lupta impotriva coruptiei. Iohannis ii cere demisia ministrului Justitiei

Comisia de la Veneţia “desfiinţează” modificarea Codurilor Penale. Modificarea Codurilor Penale slăbeşte lupta împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni grave, a stabilit vineri Comisia de la Veneţia. Preşedintele Klaus Iohannis îi cere demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. 

Comisia de la Veneţia se arată preocupată, în avizul preliminar adoptat vineri, faţă de modificarea Codului Penal şi celui de Procedură Penală.

“Într-o opinie adoptată vineri, Comisia de la Veneţia şi-a exprimat îngrijorarea că multe dintre amendamentele la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România slăbesc în mod serios eficienţa sistemului judiciar în lupta împotriva infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor de violenţă şi a criminalităţii organizate”, arată Comisia într-un comunicat.

Organismul subliniază că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.

Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să facă o reevaluare a amendamentelor la ambele Coduri, printr-un proces de consultare, pentru a se ajunge la nişte propuneri legislative stabile şi coerente, cu largă susţinere în societatea românească, potrivit News.ro.

Comisia a adoptat, cu câteva amendamente, opinia preliminară din iulie cu privire la legile justiţiei, opinie potrivit căreia aceste legi vor afecta eficienţa, calitatea şi independenţa sistemului judiciar, cu consecinţe negative asupra luptei anticorupţie.

Avizul Comisiei de la Veneţia este consultativ, nu obligatoriu.

Iohannis cere demisia ministrului Justitiei

Președintele Klaus Iohannis consideră într-un comunicat că “aspectele foarte grave reținute de Comisia de la Veneția cu privire la modificările aduse legilor justiției și codurilor penale reprezintă un semnal fără echivoc, de care actuala guvernare și majoritate parlamentară trebuie să țină cont pentru a nu împinge România pe o direcție incompatibilă cu valorile Uniunii Europene (…). Acesta este un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiției și-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-și prezenta demisia din funcție”.

Tudorel Toader declară pentru Mediafax că modificările Codurilor au survenit în Parlament, pentru că la Ministerul Justiţiei au fost elaborate doar proiectele de lege pentru aceste modificări.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.