Comisia de la Venetia cere Romaniei sa revina asupra modificarilor aduse la Legile Justitiei, in special la numirea si revocarea procurorilor

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu iulie 14, 2018 07:50

Comisia de la Venetia cere Romaniei sa revina asupra modificarilor aduse la Legile Justitiei, in special la numirea si revocarea procurorilor

Comisia de la Veneția recomandă autoritaților române să mențină rolul președintelui și al CSM în procedura de numire și revocare a procurorilor șefi. Organismul a publicat vineri un raport preliminar privind legile justiției din România, modificate de PSD-ALDE, prin Comisia Iordache.

Astfel, Comisia de la Veneția solicită autorităților de la București să revină asupra modificărilor aduse legilor Justiției, în special, în ceea ce privește numirea și revocarea procurorilor șefi ai principalelor parchete – DNA, DIICOT și Parchetul general. Comisia cere ca în procedură să fie menținut rolul șefului statului și al CSM pentru a echilibra influența ministrului justiției.

Alte recomandări vizează abandonarea schemei de pensionare timpurie a magistraților, în condițiile în care, amintește g4media.ro, propunerea PSD ar duce la depopularea masivă a instanțelor, cu efecte majore mai cu seamă la Înalta Curte și Curțile de Apel. Abrogarea sau definirea mai clară a prevederilor care permit procurorilor superiori ierarhic să invalideze, ca neîntemeiate, soluțiile date subordonații acestora ca și abrogarea restricției impuse procurorilor și judecătorilor în ceea ce privește libertatea de exprimare.

Comisia de la Veneția mai recomandă reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților. Recursul la procurori specializați, combinat cu măsuri eficiente de prevenție, este alternativa de dorit, mai indică organismul.

Reamintim, toate cele trei legi ale justiției, adoptate de Parlament, au fost contestate la Curtea Constituțională.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.