Modificarile la Legile Justitiei ajung la Comisia de la Venetia. Consiliul Europei a aprobat solicitarea PNL
Breaking News Social

Comisia de la Venetia, raspuns pentru CCR: Libertatea de exprimare este o valoare fundamentala intr-un stat democratic, dar cei aflati in functii publice trebuie sa se abtina in critici

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, arată într-un răspuns transmis CCR, că deşi libertatea de exprimare e fundamentală într-o democraţie, deţinătorii funcţiilor publice trebuie să se abţină de la criticile „nerespectuoase” şi apelurile publice la neaplicarea deciziilor Curţii. 

„Aş dori să vă reamintesc că, într-un stat democratic, guvernat de statul de drept, criticarea deciziilor curţii constituţionale este permisă. Libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, dar deţinătorii funcţiilor publice trebuie să se abţină în criticile lor. Criticile nerespectuoase şi apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curţii sunt inadmisibile. Deciziile curţilor constituţionale sunt definitive şi obligatorii şi trebuie să fie implementate. Această poziţie importantă a Curţilor Constituţionale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curţilor de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituţia şi cu principiile sale”, se arată în scrisoarea transmisă, pe 3 iulie, de Gianni Buquicchio preşedintelului Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, publicată pe site-ul instituţiei.

Curtea Constituţională a României a publicat, vineri pe propriul site scrisorile adresate Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia – n.r.), din 5 iunie şi 20 iunie a.c., cât şi răspunsul primit, pe 3 iulie, de la Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Oficialul european reaminteşte judecătorilor Curţii Constituţionale că o opinie preliminară a Comisiei este pregătită pentru luna iulie, iar aceasta va face referire şi la deciziile luate de CCR.

„La cea de-a 115-a sesiune plenară (n.n. 22-23 iunie 2018), Comisia de la Veneţia a discutat despre reforma judiciară din România. În considerarea urgenţei acestei chestiuni, Comisia a acordat un mandat raportorilor şi Biroului Comisiei pentru a pregăti o opinie preliminară în luna iulie. Opinia preliminară se va referi cu siguranţă la deciziile adoptate de Curtea Dvs.”, completează preşedintele Comisiei de la Veneţia în documentul trimis Curţii Constituţionale.

Scrisoarea Comisiei de la Veneţia vine într-un context în care preşedintele Klaus Iohannis a amânat luarea unei decizii cu privire la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, deşi Curtea Constituţională a motivat hotărârea care impune această măsură încă din 7 iunie.

Pe 19 iunie, CCR a sesizat Secretarul General al Consiliului Europei şi a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) în legătură cu un nou demers îndreptat împotriva CCR, adică scandalul iscat în cazul judecătorului Petre Lăzăroiu.

Petre Lăzăroiu, care a votat în favoarea revocării Laurei Codruţa Kovesi, a declarat că fost căutat de consilierul prezidenţial Simina Lăzărescu, care i-a spus că se pune în discuţie revocarea sa, după ce un ONG i-ar fi cerut acest lucru preşedintelui Iohannis.

Administraţia Prezidenţială a anunţat că Simina Tănăsescu se află în concediu de odihnă, iar discuţia a fost una pur teoretică pe marginea solicitării asociaţiei civice VeDem Just. Mai mult, sursa citată susţine că nu este implicată Administraţia Prezidenţială.

Pe 20 iunie, Simina Tănăsescu a demisionat din funcţia de consilier prezidenţial.

Stiri pe aceeasi tema

ALERTA METEO! Cod Portocaliu de ninsori si viscol in 11 judete si in Bucuresti. DATE ANM

Cristiana Petrariu Bota

Noi restrictii in Bucuresti, se inchid salile se jocuri de noroc si barurile. Prefect: S-ar putea impune carantina pe sectoare

Ioana Badulescu

Lider mason, acuzat de evaziune fiscala. Iulian Moisescu face parte din Ordinul Cavalerilor de Malta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult