Comisia Europeana a activat Mecanismul de Protectie Civila pentru repatrierea europenilor din China

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 28, 2020 23:43

Comisia Europeana a activat Mecanismul de Protectie Civila pentru repatrierea europenilor din China

Comisia Europeana a anuntat marti, prin intermediul unui comunicat de presa, ca a activat Mecanismul de Protectie Civila dupa ce a primit o solicitare de asistenta din partea Frantei privind repatrierea cetatenilor europeni aflati in Wuhan, China. 

Decizia Comisiei vine pe fondul epidemiei provocate de noul tip de coronavirus din China, in urma careia au murit deja 107 persoane.

„Uniunea Europeana nu isi uita cetatenii, oriunde s-ar afla acestia. Doua aeronave vor fi mobilizate prin intermediul Mecanismului UE pentru Protectie Civila pentru repatrierea cetatenilor europeni din zona Wuhan. Centrul european de coordonare pentru interventiile de urgenta (ERCC) lucreaza fara oprire si colaboreaza cu statele membre si cu Ambasada Chinei la Bruxelles. De asemenea, putem oferi ajutor suplimentar daca va fi nevoie”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea situatiilor de urgenta, potrivit Mediafax.

Comisarul european pentru Sanatate, Stella Kyriakides, a declarat ca situatia este atent monitorizata de institutiile europene. „Suntem pregatiti sa sprijinim statele membre si sa ne asiguram ca Uniunea Europeana va raspunde in mod coordonat acestei situatii, atat in afara, cat si in interiorul UE. Vom continua sa monitorizam cu atentie situatia, impreuna cu Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor”, a spus ea.

Comisia Europeana a anuntat ca va finanta transportul cetatenilor europeni aflati in China. Prima aeronava care va prelua cetateni europeni va decola din Franta miercuri. Cetatenii europeni aflati in regiune si care doresc sa fie repatriati pot face o solicitare in acest sens, indiferent de statul membru din care provin, se mai arata in comunicat.

Potrivit informatiilor, aproximativ 250 de cetateni francezi vor fi transportati cu prima aeronava, iar alti 100 de cetateni din alte state membre vor fi repatriati cu o a doua aeronava.

Comisia mai anunta ca doar persoanele care nu prezinta simptome de infectie vor putea fi repatriate. Autoritatile de la Bruxelles colaboreaza cu guvernele statelor membre in vederea coordonarii sosirilor.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.