8.4 C
România
26 februarie 2024
COMISIA EUROPEANA
Breaking News

Comisia Europeană a aprobat noile scheme ale României pentru finanţarea IMM-urilor

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României cu o valoare de 4 miliarde euro (aproximativ 19,7 miliarde lei) pentru sprijinirea întreprinderilor din toate sectoarele în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, potrivit unui comunicat al executivului european.

În cadrul acestei măsuri, ajutorul va lua formă de: (i) garanţii pentru împrumuturi, cu un buget maxim de 3,6 miliarde euro (aproximativ 17,75 miliarde lei) şi (ii) granturi directe, cu un buget maxim de 390 de milioane euro (aproximativ 1,93 miliarde lei), pentru a compensa o parte din costurile datorate în cadrul împrumuturilor garantate. Având în vedere gradul ridicat de incertitudine economică cauzat de situaţia geopolitică actuală, schema urmăreşte să asigure faptul că întreprinderile afectate dispun în continuare de suficiente lichidităţi, permiţând băncilor să continue să acorde împrumuturi economiei reale. Beneficiarii eligibili vor avea dreptul de a primi noi împrumuturi care sunt acoperite de o garanţie de stat de până la 90% din valoarea împrumutului, cu scadenţe maxime de până la şase ani.

Este vorba despre schema aprobată de Guvern pentru programele IMM Invest Plus, IMM Prod, Agro Invest, Garant Construct şi Innovation, prin care companiile din ţara noastră vor avea creditele luate de la bănci garantate de către stat prin intermediul FNGCIMM, Fondului de Contragarantare şi Fondului de Garantare a Creditului Rural.

Comisia a constatat că schema de ajutoare a României îndeplineşte condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză. În special, în ceea ce priveşte garanţiile pentru împrumuturi, ajutoarele vor acoperi garanţiile pentru împrumuturi cu o anumită scadenţă şi o valoare limitată. În ceea ce priveşte cuantumurile limitate ale ajutoarelor sub formă de granturi directe, ajutoarele nu vor depăşi 62.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agriculturii şi 75.000 euro pentru companiile care se ocupă de pescuit şi/sau acvacultură, şi 500.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în oricare din celelalte sectoare.

Sprijinul în cadrul schemei va fi acordat până cel târziu la 31 decembrie 2022. Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză.

Related posts

WALL STREET. Cadere puternica a tuturor indicilor de pe bursa americana, la inchiderea sesiunii

Ioana Badulescu

ONG-urile au decis sa continue protestele dupa intalnirea cu premierul Tudose si cer sesizarea Comisiei de la Venetia

Ioana Badulescu

Romania dezvolta un robot pentru tratamentul onco-chirurgical al pacientilor cu cancer hepatic. Proiectul IMPROVE este derulat de UMF Cluj si Universitatea Tehnica

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult