Social Stiri locale

Comisia Europeana a aprobat o investitie de 409 milioane de euro pentru tronsonul Eroilor – Drumul Taberei al magistralei 5 de metrou

Comisia Europeana a aprobat, joi, o investitie de 409,5 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) pentru tronsonul Eroilor – Drumul Taberei din magistrala 5 de metrou, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene citat de Mediafax.

„Acest proiect este un exemplu bun al modului  in care fondurile regionale europene pot ajuta la Romania sa revina la  crestere economica. El va contribui la imbunatatirea mobilitatii pentru  cetatenii nostri, asigurandu-le conditii sigure de calatorie si  prietenoase cu mediul, si va face Bucurestiul si mai atractiv pentru  investitori”, a precizat comisarul pentru Politici Regionale, Johannes  Hahn, care a aprobat, din partea Comisiei, acordarea investitiei din  Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Comisia Europeana  precizeaza, in comunicat, ca principalii beneficiari ai proiectului  extinderii magistralei 5 de metrou sunt cei 335.000 de locuitori din  cartierul Drumul Taberei.

„Se estimeaza crearea a 3.000 de locuri  de munca in timpul lucrarilor si 246 dupa finalizarea proiectului”, se  mai arata in comunicat.

Investitia va fi facuta prin POS  Transport, in cadrul axei prioritate 2 „Modernizarea si dezvoltarea  infrastructurii nationale de transport in scopul dezvoltarii unui sistem  national durabil de transport”. FEDR va finanta 409,5 milioane de euro  din totalul de 481,7 milioane de euro.

Intrucat valoarea totala a  proiectului (inclusiv TVA) este mai mare de 50 de milioane de euro,  aprobarea investitiei se face de catre Comisia Europeana, in timp ce  proiectele mai mici sunt aprobate la nivel national sau regional, se  arata in comunicatul CE.

Finantarea se va face in cadrul  exercitiului financiar 2007-2013, in care Romania are alocate fonduri de  coeziune in valoare de 20 de miliarde de euro. Pentru 2014-2020,  Romania are alocate 22,9 miliarde de euro.

Tronsonul Eroilor –  Drumul Taberei din magistrala 5 de metrou va fi finalizat in al doilea  semestru din 2016, iar intregul proiect are ca termen de finalizare  2020, finantarea fiind asigurata din fonduri europene si de la stat, a  declarat, la 28 mai, Catalin Homor, director de investitii al Metrorex.

„In  cel mai scurt timp, respectiv saptamani, pachetul de cale de rulare  pentru sectiunea 1 (Eroilor – Drumul Taberei – n.r.) din magistrala 5 va  fi scos la licitatie. Pentru sectiunea 2, Iancului-Pantelimon, vrem sa  finalizam documentatia de atribuire si sa-l scoatem la licitatie pana la  sfirsitul anului, astfel ca in 2015 sa incepem lucrarile si la acest  tronson”, a spus Homor, in cadrul ZF Construction & Infrastructure  Summit ’14.

El a mentionat ca pentru sectiunea Eroilor – Iancului  inceperea lucrarilor va mai intarzia, deoarece traverseaza zona  centrala, care este o arie cu risc din cauza blocurilor vechi.

„Pentru  primul tronson suntem in grafic, astfel ca acesta va fi gata in  semestrul al doilea din 2016, inclusiv cu trenuri noi. Finantarea pe  zona aflata in executie nu este o problema. Vor fi alocate sumele  necesare pentru desfasurarea in ritm alert a lucrarilor. Fondurile sunt  in proportie de 85% de la UE si 15% finantare locala”, a spus Homor.

Tinta  Metrorex odata cu finalizarea magistralei 5 este ca 100.000 de calatori  sa mearga cu metroul zilnic, respectiv o treime din populatia  cartierului Drumul Taberei.

In prezent, in Bucuresti, circa 600.000 de persoane circula zilnic cu metroul, adica o treime din populatia totala a Capitalei.

In  ceea ce priveste alte proiecte ale Metrorex, Homor a mentionat extensia  magistralei 4 catre Bucurestii Noi cu doua statii si un depou, dar  pentru care inca exista o problema legata de finantare.

Stiri pe aceeasi tema

Precizari privind noua carte electronica de identitate

Cristiana Petrariu Bota

Statut nou pentru Casa Regala. Ordinea de succesiune in Familia Regala a Romaniei

Ioana Badulescu

Secretul vindecarii lui Gabriel Cotabita

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult