COMISIA EUROPEANA
Breaking News Politica

Comisia Europeana a luat act de adoptarea noului Cod de Procedura Penala: Urmarim indeaproape, vom analiza

Comisia Europeana transmite, intr-un comunicat de presa, faptul ca a luat cunostinta de faptul ca Parlamentul a adoptat Codul de Procedura penala si va analiza modificarile, informeaza agentia Mediafax.

„Urmarim indeaproape reformele din sistemul judiciar si a codurile penale. Am luat cunostinta de adoptarea Codului de Procedura Penala. Il vom citi si il vom analiza”, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Presedintie: Ambasadorii UE, ingrijorati cu privire la modificarile Codului de Procedura Penala

Administratia Prezidentiala transmite, dupa intalnirea sefului statului cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditati la Bucuresti, ca acestia sunt ingrijorati cu privire la modificarile aduse Codului de procedura Penala, ce ar putea afecta cooperarea in domenii precum judiciar si politienesc.

„In cadrul reuniunii, ambasadorii statelor membre ale Uniunii si-au manifestat ingrijorarea cu privire la modificarile Codului de Procedura Penala care au fost adoptate de catre Parlamentul Romaniei. In opinia acestora, in masura in care aceste modificari vor intra in vigoare, cooperarea in domenii precum judiciar si politienesc intre Romania si celelalte state membre va fi afectata. De asemenea, vor exista serioase semne de intrebare cu privire la garantiile oferite de statul roman referitoare la utilizarea corecta a fondurilor europene de care beneficiaza tara noastra”, se arata in comunicatul transmis de Administratia Prezidentiala.

Totodata, in cadrul discutiilor referitoare la evolutiile din plan intern, presedintele s-a referit la nevoia de consolidare a democratiei si a statului de drept, ca elemente esentiale pentru parcursul viitor al tarii noastre, mai arata sursa citata.

„Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca va urmari in continuare obiectivul major asumat inca de la inceputul mandatului sau, de garantare a independentei justitiei si continuare a luptei impotriva coruptiei. Presedintele Romaniei a exprimat convingerea ca cetatenii romani merita legi pragmatice care sa contribuie la consolidarea independentei justitiei si sa garanteze functionarea statului de drept, in conformitate cu valorile europene”, se arata in comunicatul de presa.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala a fost adoptat, luni, de Camera Deputatilor cu 175 de voturi „pentru”, 78 voturi „impotriva” si o abtinere.
PNL si USR au anuntat deja ca vor contesta Legea la Curtea Constitutionala. Si presedintele Klaus Iohannis a criticat legea, spunand ca social democratii fac proiecte pentru Liviu Dragnea.

Potrivit legii, procurorii vor avea interdictie de a da informatii in timpul urmaririi penale a unor persoane, dupa ce Comisia pentru legile justitiei a dat in aceeasi zi raport favorabil acestei initiative. Printre amendamentele adoptate de Comisia pentru legile Justitiei aduse Codului de procedura penala, la prima examinare, se numara cel care prevede ca procurorii pot distruge probele unei inregistrari obtinute in mod ilegal.

Un alt amendament se refera la faptul ca o persoana poate beneficia de reducerea pedeapsei, pentru un denunt pe care l-a facut, doar daca acesta este facut intr-un termen de maximum sase luni de la data la care persoana a luat la cunostinta de savarsirea infractiunii.

Forul de specialitate a modificat Codul de procedura penala, adoptand o propunere potrivit careia o instanta de apel nu poate desfiinta decizia, in prima instanta, de achitare a unui inculpat si nu poate da o hotarare de condamnare in apel, fara readministrarea probelor sua fara probe noi. O alta modificare, adoptata de forul de specialitate, vizeaza articolul 453 din Codul de procedura penala prevede ca revizuirea hotararilor judecatoresti definitive, cu privire la latura penala, poate fi ceruta in cazul neredactarii sau nesemnarii hotararii de condamnare de judecatorul care a participat la solutionarea cauzei.

Stiri pe aceeasi tema

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la Bucuresti: Suntem ingrijorati de agresivitatea Rusiei

Ioana Badulescu

Salariile demnitarilor, marite odata cu noua grila de salarizare de la 1 ianuarie 2016

Cristiana Petrariu Bota

Marea Britanie a declansat procedura de BREXIT, scrisoarea de activare a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona a ajuns la Bruxelles

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult