PROTEST. Grefierii din instante si parchete nu lucreaza vineri, pana la ora 13
Politica

Comisia Europeana a recomandat Romaniei sa gaseasca proceduri transparente pentru numirea procurorilor de la DNA si DIICOT

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat luni ca Romania a primit o recomandare de la Comisia Europeana, prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), sa gaseasca proceduri transparente pentru numirea procurorului general si a procurorilor-sefi de la DNA si DIICOT.

„Stiti care este prima recomandare? Instituirea unui mecanism transparent, la adapost de ingerinte politice, de numire a procurorilor de rang inalt. Procedura de numire a procurorilor vine de 12-13 ani de zile. Din moment ce MCV-ul, sub imperiul legii in vigoare, prin care ministrul propune, CSM-ul avizeaza si presedintele numeste, dar poate sa nu tina cont de avizul CSM-ului (…), ne recomanda sa gasim proceduri transparente, la adapost de ingerintele politice, inseamna ca este o problema la nivelul actualei reglementari, pe care noi vrem sa o imbunatatim si sa o adaptam acelor recomandari”, a declarat Toader la Antena 3.

Ambasadorul SUA s-a intalnit cu ministrul Justitiei, discutiile au durat doua ore. Declaratii

In opinia sa, toate recomandarile Comisiei Europene ar putea fi indeplinite pana la sfarsitul acestui an, astfel incat in 2018 sa se obtina ridicarea MCV.

„Noi suntem inca sub monitorizarea acelui MCV, avem in perioada 18-20 septembrie (…) vizita de monitorizare care e planificata de la inceputul anului (…). MCV-ul, sigur, eu exprim o doza de optimism ca sa fie ridicat la inceputul lui 2018, pentru faptul ca sunt 12 recomandari pe care le avem de indeplinit (…) si de cand sunt ministru, si anterior, s-au facut toate diligentele pentru indeplinirea acelor recomandari”, a mai spus ministrul Justitiei.

Articole asemănătoare

Generalul in rezerva Andrei-Marius Diamescu, numit consilier de stat pentru securitatea nationala in Guvernul Dancila

Ioana Badulescu

Baconschi a fost dat afara din Ministerul Afacerilor Externe

Lucy Ionesco

CODUL FISCAL: Reducerea CAS si scutirea de impozit a profitului reinvestit – Initiativa legislativa PNL

Lucy Ionesco