COMISIA EUROPEANA
Breaking NewsPolitica

Comisia Europeana raspunde acuzatiilor PSD-ALDE: MCV are scopul de a ajuta, nu de a pedepsi. Observatiile facute in rapoartele noastre au fost sustinute si de Consiliul Europei

Comisia Europeana raspunde acuzatiilor formulate de PSD-ALDE, potrivit carora raportul MCV este subiectiv si influentat politic. Comisia Europeana precizeaza ca MCV nu are scopul de a pedepsi, ci de a ajuta, iar institutia nu are culoare politica si nici o agenda politica cu privire la acest subiect.  

„In primul rand, dupa cum a declarat prim-vicepresedintele Timmermans, MCV are scopul de a ajuta, nu de a pedepsi. Obiectivul si motivatia este, bineinteles, de a realiza progrese pentru incheierea MCV. Dupa cum am spus la prezentare, Comisia Europeana va raporta asupra progresului in timpul acestui mandat. Comisia nu are culoare politica. Intotdeauna ne straduim sa prezentam o analiza cat mai echilibrata si obiectiva a situatiei in cele doua state membre (Romania si Bulgaria – n.r)”, a afirmat un purtator de cuvant al CE, la solicitarea mediafax.ro.

Reprezentantii CE adauga ca observatiile din rapoarte MCV facute de-a lungul timpului sunt sprijinite de concluziile Consiliului Europei. Oficialii europeni amintesc si de analizele realizate de Grupul de State Impotriva Coruptiei din Consiliul Europei (GRECO) si de care Comisia de la Venetia.

„Observatiile facute in rapoartele noastre au fost sustinute puternic de concluziile de-a lungul anilor ale statele membre din Consiliu. De asemenea, puteti vedea analizele facute de GRECO sau de catre Comisia de la Venetia – toate acestea arata inspre aceeasi directie. Nu avem nicio agenda politica pe acest subiect. Ne indeplinim misiunea cu care am fost incredintati la momentul in care Romania a aderat la Uniunea Europeana”, a conchis sursa citata.

Adoptarea legilor justitiei si presiunile asupra independentei sistemului judiciar, in special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor inregistrate de Romania, a anuntat Comisia Europeana, la prezentarea raportului MCV, recomandand suspendarea procedurilor in cazul procurorilor de rang inalt.

In ultimele 12 luni, Romania a luat anumite masuri pentru implementarea recomandarilor formulate de Comisia Europeana in ianuarie 2017.

„Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent conditionat de evitarea masurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor inregistrate in ultimii zece ani. Intrarea in vigoare a legilor justitiei, presiunile asupra independentei justitiei in general, in special asupra Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), si alte masuri care submineaza combaterea coruptiei au generat regrese ori semne de intrebare privind ireversibilitatea progreselor (…)”, se arata in raportul elaborat de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Presedintele Senatului si liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat, dupa publicarea raportului MCV, ca in momentul de fata Comisia Europeana intra intr-o zona politica ce nu e justificata, ca raportul e unul cu precadere tehnic.

Totodata, vicepresedintele Camerei Deputatilor si deputat PSD, Florin Iordache, a declarat, miercuri, ca Guvernul poate contesta MCV la Curtea de Justitie a UE. Deputatul PSD a adaugat ca Parlamentul si ministrul Justitiei, Tudorel Toader vor analiza asupra argumentelor juridice si politice din raportul prezentar de Comisia Europeana.

In schimb, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus ca nu a discutat cu nimeni in privinta contestarii raportului MCV la CJUE si ca, dupa ce va vedea motivele acestui demers, va reprezenta Guvernul daca va mai fi ministru la acel moment.

Articole asemănătoare

Emil Hurezeanu, propus ambasador in Germania, George Maior – ambasador in SUA. Ce semnal da Klaus Iohannis prin noile numiri

Lucy Ionesco

Joe Biden a fost ales al 46-lea presedinte al SUA, potrivit estimarilor CNN, Associated Press si The New York Times

Lucy Ionesco

De ce a refuzat ministrul Justitiei primii patru candidati pentru conducerea DNA

Ioana Badulescu