Comisia Europeana: UE vrea un acord cu Marea Britanie privind relatiile post Brexit, dar este aproape imposibil sa fie ratificat pana la sfarsitului anului
Externe

Comisia Europeana: UE vrea un acord cu Marea Britanie privind relatiile post Brexit, dar este aproape imposibil sa fie ratificat pana la sfarsitului anului

MAREA BRITANIE – Charles Michel asteapta propuneri din partea Londrei in negocierile privind relatiile post-Brexit. Presedintele Consiliului European nu exclude posibilitatea expirarii tranzitiei post-Brexit fara niciun acord:  „Uniunea Europeana prefera un acord post-Brexit, dar nu cu orice pret”.”,
„articleBody”.

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut miercuri dupa-amiaza Guvernului Boris Johnson sa prezinte propuneri concrete in negocierile privind relatiile post-Brexit, avertizand ca
Uniunea Europeana nu vrea cu orice pret un acord.

„Tocmai am vorbit cu premierul Boris Johnson. Uniunea Europeana prefera un acord post-Brexit, dar nu cu orice pret. A venit vremea ca Marea Britanie sa puna cartile pe masa”, a transmis Charles Michel, prin Twitter.

Surse diplomatice citate de agentia Reuters au declarat marti ca Marea Britanie si Uniunea Europeana s-au apropiat de un acord privind reciprocitatea drepturilor cetatenilor in materie de securitate sociala dupa Brexit. Totusi, nu exista progrese in principalele puncte de disputa: cotele de pescuit, garantiile privind competitia corecta si modalitatile de solutionare a litigiilor.

Uniunea Europeana vrea un acord cu Marea Britanie privind relatiile post-Brexit, dar este aproape imposibil sa fie ratificat un astfel de tratat pana la sfarsitul acestui an, a afirmat marti Maros Sefcovic, vicepresedinte al Comisiei Europene. 

„In cazul in care ajungem la un acord, ceea ce este obiectivul nostru, ambele parti vor trebui sa asigure ratificarea in timp util, pentru a permite intrarea in vigoare a tratatului pe 1 ianuarie 2021. Dar procedura necesita timp. Daca nu se va intampla acest lucru, vom intra in zona lipsei unui acord. Dat fiind ca suntem la mai putin de 100 de zile distanta de acest termen, nu putem exclude acest scenariu”, a declarat Sevcovic.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeana pe 1 februarie. In perioada de tranzitie post-Brexit, care dureaza pana pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua sa aplice reglementarile Uniunii Europene.

Iti recomandam: Brexit – Marea Britanie vine cu un ultimatum privind un acord comercial cu UE. Motivul, companiile trebuie sa se pregateasca
Marea Britanie este lovita in plin de pandemie. O jumatate de milion de britanici au ramas someri

Premierul Boris Johnson spera ca va finaliza pana pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relatii bilaterale. Liderii UE i-au transmis in mod repetat ca timpul este foarte scurt.

Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra ca va trebui sa respecte standardele sociale, de munca si de protectie a mediului pentru a obtine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeana.

Downing Street sustine ca vrea conditii similare cu cele acordate de Uniunea Europeana Canadei, Coreei de Sud si Japoniei, dar oficiali UE au atras atentia ca situatia este diferita la nivelul standardelor, in contextul proximitatii geografice dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie.

Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat ca Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca pentru scenariul incheierii fara niciun acord a tranzitiei post-Brexit.

Tensiunile s-au amplificat in contextul in care Guvernul Boris Johnson vrea sa modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o incalcare a reglementarilor internationale.

Tratatul confera un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita aparitia controalelor la frontiera si a mentine Acordul de pace din Vinerea Mare. Insa Guvernul Boris Johnson contesta mentinerea reglementarilor UE in provincia britanica Irlanda de Nord.

Articole asemănătoare

Steagul Romaniei a fost afisat in cea mai cunoscuta piata din lume, Times Square din New York

Lucy Ionesco

JOHN KERRY: SUA va apara Japonia intr-un eventual conflict militar cu China

Bogdan

Liderul Al Qaida le cere tinerilor musulmani sa comita atacuri in SUA si in tarile occidentale

Lucy Ionesco